Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZRENJANINAC NIKOLA STOŠIĆ (18), IAKO SLEP, SVIRA, PEVA, KOMPONUJE I PROGRAMIRA

Srpski Rej Čarls!

Autor: R. Ćoralić | 01.12.2013 - 23:13:00h | Komentara: 1

Ovaj izvanredni dečak izumeo je govorni kalkulator koji slepima olakšava rad na računaru. Sada radi na programu „drum machine“ pomoću kojeg će bubnjevi moći da se sviraju samo uz upotrebu kompjuterske tastature

slepi dečak

Nikola odlično svira klavir

 

Mladi Zrenjaninac Nikola Stošić svira klavir, sintisajzer, bubnjeve, komponuje, peva, dizajnira programe... Ništa tu ne bi bilo čudno da nije slep! Ne želeći da očajava zbog svega što ga je u životu zadesilo, Nikola se okrenuo muzici i kompjuterima i uspeo je da napravi jedinstveni multijezični digitalni kalkulator za slepe. Ovaj izum dostupan je na srpskom, engleskom, hrvatskom i makedonskom jeziku i, kao i ostali programi koje je Nikola osmislio, olakšavaju rad slepima na računaru.

Poliglota
Pesme koje komponuje ovaj mladi Zrenjaninac uglavnom, kaže, plasira na internetu. Otvorio je i svoj sajt „Nsstudiosweb.com“ na kome se mogu naći svi njegovi izumi. Nikola odlično govori engleski, ali mu dobro idu i francuski i italijanski.

Nikola će uskoro napuniti 18 godina, učenik je trećeg razreda Srednje muzičke škole “Josif Marinković” u Zrenjaninu, na smeru dizajner zvuka. Odličan je đak. Planira da školovanje nastavi na fakultetu dramskih umetnosti, a želja mu je da jednog dana otvori svoj muzički studio i da se profesionalno bavi muzičkom produkcijom.Trenutno, kaže, radi na programu „drum machine“ pomoću kojeg će bubnjevi moći da se sviraju samo uz upotrebu kompjuterske tastature. Slep je od svoje šeste godine, i to, sumnjaju roditelji, krivicom lekara, pošto mu je kasno otkriven tumor na očnim živcima i hipofizi.
- Deset meseci smo obilazili lekare jer se Nikola žalio da slabije vidi, ali su govorili da se folira. Pošto ništa nisu preduzimali, otišli smo u Beograd i tada mu je otkriven tumor. Zbog toga je dva puta operisan - govori njegova majka Tatjana, dodajući da Nikola od četvrte godine radi na kompjuteru, da je još kao mali znao sva slova ćirilice i latinice, ali da je sve to zaboravio posle operacije.

Nikola Stošić

Nikola Stošić svira bubnjeve za dan škole "Milan Petrović"

 U svojoj bogatoj muzičkoj riznici, Nikola ima oko 100 pesama različitih žanrova koje je sam komponovao.

- U saradnji sa drugom Masonom Armstrongom iz Amerike, uradio sam i jedan album - kaže Nikola za „Alo!“, dodajući da su mu sve pesme podjednako drage, ali da mu je ipak možda najdraža „Face i dase“ jer je „to priča kroz koju je i sam prošao“ - maltretiranje vršnjaka čiji roditelji dobro zarađuju i koji im dozvoljavaju da se ponašaju kako hoće.
Ovaj mladić se programiranjem bavi već nekoliko godina i do sada je napravio nekoliko programa i igrica za slepe koji koriste zvukove, usnimljeni ili sintetizovani govor. I za svoja dostignuća osvojio je dve nagrade.

Nikola Stošić

Nikola Stošić za sintisajzerom

 


- Prvu nagradu sam osvojio na onlajn takmičenju kolekcijom igara koju sam programirao i nazvao je „Playmania“. Za to sam dobio najbolju licencu programskog jezika koji je specijalno napravljen da bi se u njemu pisale igrice i programi za slepe. Usledilo je i prvo mesto na takmičenju u oblasti nauke koje je organizovala jedna banka, kada sam osvojio 50.000 dinara - objašnjava Nikola.
Ovaj mladić ističe i da je dosad imao i nekoliko zapaženih solističkih nastupa. Pevao je francuske šansone na „Frankofoniji“, a sa orkestrom Muzičke škole „Bolero“ nastupao je i na međunarodnom festivalu umestnosti u Subotici. Mada, priznaje Nikola, ipak više voli da svira nego da peva. Teška srca otkriva i da mu je omiljeni instrument sintisajzer, jer se uglavnom bavi elektronskom muzikom.

Nikola Stošić

Nikola Stošić odličan programer

Poslednji komentari
  • mendi Vreme: 02.12.2013 13:54h

    Potresno samo napred mladi decace

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP