Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAŠI MIROVNJACI SE VRATILI IZ MISIJE U LIBANU

Srpski šlemovi pod kišom raketa

Autor: B. J. | 03.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

„Nijedan zadatak nam nije bio težak, najteže je pala odvojenost od porodice“, opisuje svoje iskustvo u mirovnoj misiji razvodnik Branko Tiosavljević, jedan od 130 pripadnika pešadijske čete 21. bataljona 2. brigade kopnene vojske koji su bili deo mutinacionalne operacije UNIFIL u Libanu. Posle šestomesečnog zadatka, vratili su se u Srbiju. Komandir kontingenta Stevan Stefanović kaže da su srpski vojnici profesionalno obavili zadatke na čuvanju „plave linije“ razgraničenja između Izraela i Libana.

Ministar Bratislav Gašić na niškom aerodromu

Ministar Bratislav Gašić na niškom aerodromu | Foto: K. Kamenov

- Najopasnija situacija za nas je upravo bila lansiranje raketa iz Libana prema Izraelu. To ne bi bilo opasno da imaju prave lansere raketa, a ne improvizovane, jer sa njih rakete često padnu na libansku stranu, na kojoj smo mi razmešteni. Ipak, nismo imali padove koji su mogli da ugroze našu bezbednost - kaže Stefanović. Desetar Zorica Antonijević ističe da joj ništa nije bilo teško.

Desetar Zorica Antonijevic i Živojin Dinić, veteran

Desetar Zorica Antonijevic i Živojin Dinić, veteran

 
- Izvršavali smo svoje zadatke, kao što radimo uvek. Porodica je nedostajala, ali iskustvo nam se dopalo, išla bih opet - kaže ona. Desetar Radivoje Čolović navodi da su i bili dobri odnosi sa lokalnim stanovništvom, koje je isprva mislilo da su Rusi, ali su kasnije saznali da dolaze iz Srbije.

Potvrda uspešnog anagažovanja sprske vojske u Libanu bile su i medalje UN-a koje im je uručio lično komandant sektora Istok, brigadni geleral Andres Čapa Vidobro. Srpske „plave šlemove“ dočekao je i penzioner Živojin Dinić (78), koji je 1959. godine bio deo jugoslovenske vojske u mirovnoj misiji na Sinaju. Put Libana, sa niškog aerodroma, u mirovnu misiju juče je otišao novi kontingent vojnika.

Jedinica mirovne misije po povratku iz Libana

Jedinica mirovne misije po povratku iz Libana | Foto: K. Kamenov

Pod plavim šlemovima 500 srpskih vojnika


- Srbija pokazuje koliko kao vojno neutralna sila ima čime da se podiči, a to su upravo naši vojnici. Ispratili smo danas i njihovu zamenu za Liban. Prešli smo broj od 500 pripadnika u mirovnim misijama, što se nije desilo unazad 15 godina. Sledeće godine očekujemo da ta brojka bude preko 650. Time Srbija postaje značajan izvoznik bezbednosti u svetu - rekao je ministar Gašić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP