Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKUPE ŠKOLARINE

Srpski studenti sve češće se školuju u inostranstvu?

Autor: RTS | 21.03.2015 - 16:36:00h | Komentara: 0

Nemogućnost nalaženja zaposlenja za vreme studija, kao i ne baš prestižna pozicija domaćih Univerziteta na Šangajskoj listi, mogu poslati domaće studente na fakultete u inostranstvu gde takvih problema nemaju.

Pismo studenta izazvalo opšti bunt

Ilustracija | Foto: Shutterstock

Pošaljete studenta u veliki grad. Platite mu samo kartu, a narednih tri ili pet godina on sam sebe izdražava. Neverovatno? Ne, ukoliko upiše fakultet u državama u kojima je školovanje besplatno, a sistem omogućava veliki izbor studentskih poslova, poput austrijskog univerziteta u Gracu.

- Za studente bivše Jugoslavije i Srbije je školarina, odnosno taksa za studiranje oko 700 evra, svaki semestar, ali ako se ispiti polažu u roku, odnosno, određeni broj ispita, studenti imaju pravo da im se vrati ta školarina, kaže za RTS Belma Coković iz Ambasade Austrije u Srbiji.

Od 16 saveznih država u Nemačkoj, u 15 je studiranje besplatno, kao i u Danskoj, Islandu, Norveškoj, Finskoj i Švedskoj, a može da se aplicira i za stipendije.

U Srbiji studenti, iako su na budžetu plaćaju potvrde, prijave, a i retko kad svih knjiga ima u biblioteci. Poslova za studente ima vrlo malo, a ako ih i nađu, uglavnom su kratkog roka.

- Zbog Bolonjskog procesa to je prilično zahtevan zadatak. Svakako veliki broj studenata radi, zbog toga ispašta nastava, i studenti se generalno nalaze u jednoj veoma nezavidnoj poziciji, rekao je Nikola Srdić, predsednik Studentske Unije Srbije.

Zbog mnogo boljih uslova studiranja na postdiplomskim studijama u inostranstvu, naši profesori se plaše da će ostati bez najboljih studenata.

- Privlači prilično visokim stipendijama koje niko u zemlji ne daje u tolikom iznosu, visokim stipendijama i besplatnim školarinama. Njihovi studenti ne odu iz zemlje, nego odu u industriju, objašnjava Miodrag Popović, prorektor za finansije i organizaciju BU.

Malo je poznata činjenica da fakulteti u Srbiji više zarađuju od budžetskih nego od samofinansirajućih studenata, jer država za svakog godišnje plaća oko 220.000 dinara dok ovi drugi za školarinu izdvoje duplo manje. Inače, devet fakulteta Univerziteta u Beogradu najavilo je povećanje školarina za narednu akademsku godinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP