Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRUKA U MEĐUNARODNOM SUDU PRAVDE

Srpski sudija u Hagu glasao protiv Srbije!

Autor: V. P. | 04.02.2015 - 13:45:00h | Komentara: 9

Odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) da odbije tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid, koja je juče saopštena u Hagu, pomirljivije su primili Srbi nego Hrvati, i pored toga što je Hrvatska u akciji „Oluja“ proterala najmanje 250.000 Srba.

Međunarodni sud pravde u Hagu

Međunarodni sud pravde u Hagu

Indolentnost naše strane dokazuje i to što je čak i srpski sudija Milenko Kreća glasao protiv tužbe sopstvene države, dok je hrvatski sudija glasao za tužbu svoje zemlje.

Kurc: Za novi početak


Sebastijan Kurc, ministar inostranih poslova Austrije, smatra da presuda Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu pruža mogućnost za novi početak i zajedničko savladavanje istorije. „Da bi takav projekat pomirenja mogao da uspe, od velikog je značaja aktivno uključenje civilnog društva“, naveo je Kurc u saopštenju povodom odbijanja tužbe Srbije i Hrvatske pred MSP-om.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donelo je 15 stalnih sudija i dvojica ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske. MSP je odbio tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid sa 15 glasova prema dva, dok su sudije jednoglasno odbile protivtužbu koju je naša zemlja podnela tom sudu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je nakon izricanja presude da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima. On je istakao da je, i pored toga što protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima.

- Iskreno se nadam da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što nas sputava da naš region uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta - zaključio je Nikolić, koji je čitanje presude gledao zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, čime su na neki način simbolisali srpsko nacionalno jedinstvo.

Jedinstveni:  Vučić, Nikolić i  Dodik zajedno  čekali presudu

Jedinstveni: Vučić, Nikolić i Dodik zajedno čekali presudu | Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Sa druge strane, odlazeći hrvatski predsednik Ivo Josipović, koji je i lično učestvovao u pisanju tužbe protiv Srbije, izjavio je da nije zadovoljan konačnom presudom Međunarodnog suda pravde.

- Pitanje je da li strašni zločini koji su se dogodili podrazumevaju genocid, a sud je zauzeo ovo konzervativno stanovište i podigao lestvicu za genocid vrlo visoko - ocenio je Josipović.

Tim Džuda, britanski stručnjak za Balkan, izjavio je da ovakva presuda pokazuje da je ceo slučaj bio potpuno gubljenje vremena i nepotrebno trošenje novca, pošto je Hrvatska za troškove postupka i angažovanje skupih pravnih zastupnika potrošila 3,2 miliona evra, dok je Srbija advokatima dala 800.000 evra.
Poslednji komentari
  • serb Vreme: 04.02.2015 14:32h

    pa prezime mu bas i nije srpsko,mora da je neki njihov uvlakac!

  • Peca Vreme: 04.02.2015 14:52h

    Nažalost takvi smo mi Srbi. Kriv je i onaj ko ga je birao na to mesto.

  • Kole Vreme: 04.02.2015 14:56h

    Rođen je u Sisku, znači Srbiju u međunarodnom pravu zastupa Hrvat, a čak je predsednik Srpskog pravosuđa za međunarodno pravo. Bravo za Selakovića.

  • dovla Vreme: 04.02.2015 15:30h

    Ja bi njemu sudio kao drzavnom neprijatelju br.1

  • Teodora Vreme: 04.02.2015 16:11h

    Zašto "bruka" i "indolentnost"? Sudija Kreća ( ranije profesor na Pravnom fakultetu uj Beogradu, a ne znam da li je još) glasao je po svom znanju, svojoj savesti, na osnovu procene činjenica i argumenata, a ne po političkom nalogu. Da je dobro procenio govori i činjenica da su i sve ostale sudije tako procenile. Nevolja ove jadne države je što nameće lažni patriotizam i u stvarima u kojima mu nema mesta. Bruka i indolentnost , bez znaka navoda, je to što su "oni koji znaju" spiskali ogroman novac iz budžeta na kontratužbu za koju su, oni koji znaju, znali da je bez izgleda, kao što je bilo poznato i za hrvatsku tužbu. E te "patripote" koje "su znale" , pa podigle kontratužbu ugradile su se procentima u basnoslovne honorare koji su iz budžeta isplaćeni stranim advokatskiim kancelarijama, koje su odrale državnu kasu, a znale su da nema nikakvih izgleda za uspeh.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP