Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MISIJA UMERENOG RIZIKA

Srpski vojnici će obučavati snage u Maliju!

Autor: M. K. | 09.05.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Pripadnici Vojske Srbije (VS) učestvovaće ove godine u još jednoj mirovnoj misiji Evropske unije - u Maliju, predviđeno je predloženom odlukom vlade koja se našla na dnevnom redu sednice parlamenta. Upućeni tvrde da se zbog situacije u toj zemlji angažovanje pripadnika VS može smatrati kao umereno rizično.

Misija umerenog rizika: Vojska Srbije

Misija umerenog rizika: Vojska Srbije | Foto: Andrej Isaković

- Predviđen je odlazak 13 naših pripadnika, i to instruktora obuke i medicinskog osoblja. Oni bi bili angažovani na obuci vojnih i bezbednosnih snaga Malija, u cilju njihovog osposobljavanja za ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Malija, ali i borbe protiv secesionizma, terorizma i organizovanog kriminala. Neće izvoditi borbene operacije, već je njihovo angažovanje planirano isključivo u cilju izvođenja obuke - objašnjavaju za “Alo!” u Ministarstvu odbrane.


Misija EU u Maliju trajaće 15 meseci od dana usvajanja odluke Saveta EU o pokretanju misije. VS do sada nije učestvovala u misiji u Maliju, a za to je potrebno nešto više od 75 miliona dinara.
Aleksandar Radić, vojni analitičar, ističe da postoje određeni rizici sa kojima bi pripadnici VS u Maliju mogli da se suoče, ali ističe da je reč o kontrolisanim rizicima.

- Vojni posao opasan je sam po sebi, a kad idete na tuđi teren, svakako da postoji mogućnost suočenja sa određenim rizicima. Misija u Maliju može se smatrati umereno rizičnom, ako znamo da je to zemlja razrušena krizom i gde bezbednosni rizik predstavlja delovanje pobunjenika. Sa druge strane, postoje i opasnosti od raznih bolesti. Međutim, sve su to kontrolisani rizici, pa je od velikog značaja dobra priprema, ali i iskustvo iz ranijih misija - objašnjava Radić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP