Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FORMIRA SE NOVA SPECIJALNA JEDINICA KOJU ĆE ČINITI VRHUNSKI OBUČENI POLICAJCI

Srpskih 300

Autor: Svetlana Vojinović | 13.03.2015 - 19:00:00h | Komentara: 7

Za mesec dana biće formirana nova antiteroristička jedinica MUP-a Srbije sastavljena od 300 najboljih srpskih specijalaca, a najozbiljniji kandidat za prvog među najboljima je sadašnji komandant SAJ-a Spasoje Vulović, saznaje „Alo!“ Naš izvor iz policije kaže da je u toku odabir najboljih.

Formira se nova specijalna jedinica koju će činiti vrhunski obučeni policajci

Formira se nova specijalna jedinica koju će činiti vrhunski obučeni policajci | Foto: Emil Čonkić

- Tu novu jedinicu činiće pre svega pripadnici Specijalne antiterorsitičke jedinice i Protivterorističke jedinice, ali i specijalističkih jedinica Žandarmerije, i ona će se zvati SAJ. U toku su fizičke i psihofizičke provere i oni koju budu imali najbolje rezultate ući će u sastav te nove antiterorističke jedinice koja bi brojala oko 300 specijalca. Planirano je da ova jedinica bude formirana za oko mesec dana, a kao komandant pominje se sadašnji komandant SAJ-a Spasoje Vulević - priča naš sagovornik iz MUP-a Srbije.

Novu jedinicu činiće pripadnici SAJ, PTJ i  dela Žandarmerije

Novu jedinicu činiće pripadnici SAJ, PTJ i dela Žandarmerije | Foto: Mladen Šurjanac


Formiranje budućeg SAJ-a predviđeno je novom sistematizacijom MUP-a.
- Centri za njihovu obuku i treninge bili bi objekti u bazi Lipovica u kojima su sada pripadnici PTJ i u Batajnici koje koriste specijalci SAJ-a. Cilj je da se spoje SAJ i PTJ sa delovima Žandarmerije i stave pod istu komandu, kako bi imali jednu najspsobniju policijsku jedinicu koja bi bila spremna da deluje u svakoj kriznoj situaciji.

Goran Dragović

Goran Dragović | Foto: Goran Srdanov

Dragović umesto Božovića

Prvi čovek Žandarmerije Milenko Božović novi je načelnik Granične policije MUP-a Srbije. Na čelo Žandarmerije dolazi Goran Dragović, komandant PTJ, dok će ovom jedinicom ubuduće rukovoditi Miloš Maćešić, koji ranije bio u PTJ, a sada je oficir Žandarmerije u Novom Sadu.

Odluku o formiranju ove jedinice donosi ministar policije na osnovu pravilnika o sistematizaciji. S druge strane, Žandarmerija, ne računajući njihove pripadnike koji će ući u sastav nove jedinice, ostaje bar za sada samostalna – dodaje izvor „Alo!“ iz policije.


PTJ broji oko 200 ljudi, od toga 150 su operativci. Imaju četiri tima, po dva za ruralnu i gradsku sredinu. Tu su snajperisti, alpinisti, padobranci, ronioci, vodiči pasa, medicinski tehničari, logistička baza. Pored borbe protiv terorizma, svakodnevni zadatak specijalaca je obezbeđenje Aerodroma „Nikola Tesla“.
U slučaju krizne situacije, PTJ preuzima komandu nad celokupnom našom najvećom vazdušnom lukom. Pripadnici PTJ su, između ostalog, sproveli Sretena Jocića Jocu Amsterdama iz Holandije, Dejana Milenkovića Bagzija iz Grčke i Ridvana Rašitija (ubice radnika BIA) iz Švajcarske, kao i prebacivanje Madžida Bušara, člana Al Kaide osumnjičenog za terorističke napade u Madridu.

SAJ u svom sastavu ima oko 150 pripadnika koji su raspoređeni u četiri tima: A i B (za rešavanje talačkih situacija, upad u oteta vozila, hapšenje naoružanih i opasnih osoba), tim C je specijalistički (snajperisti, ronioci, stručnjaci za eksploziv), a tim D obezbeđuje državne objekte kojima preti opasnost od terorističkih napada.

Sve beretke u penziju!


- Svi nekadašnji članovi JSO koji su posle rasformiravanja te formacije prebacivani u druge jedinice biće penzionisani. Niko od njih neće biti u sastavu novog SAJ-a - tvrdi izvor „Alo!“.

Spasoje Vulević

Spasoje Vulević | Foto: Emil Čonkić

Marinac u MUP-u
 

Spasoje Vulević u policiju je 2005. godine ušao kao oficir vojske. Prvi je srpski policajac koji je karijeru usavršio na FBI akademiji. Odlukom tadašnjeg ministra Dragana Jočića, upućen je u bazu marinaca u Kvontinu, gde je postao pripadnik 233. klase. U toj klasi bilo je 300 polaznika - Amerikanaca i predstavnika 29 zemalja. Najznačajnija akcija pod njegovom komandom bila je hapšenje najveće terorističke grupe u Srbiji koju je činilo 16 vahabija iz Novog Pazara.

Poslednji komentari
  • Dragan Vreme: 13.03.2015 19:15h

    Jedincu mozete nazvati "Niksic"posto su crnogorci,glavni rukovodioci.

  • vk Vreme: 13.03.2015 21:43h

    Strasno! Ni jedno slovo biografije Spasoja Vulovica nije tacno.

  • roki Vreme: 14.03.2015 06:51h

    e jos nam ovi fale....

  • ratko Vreme: 14.03.2015 09:15h

    Valjda bi nasem narodu sad trebalo da bude jasnije sta je Evropska unija i da tamo ne cvetaju ruze. Narocito je tesko malim zemljama koje velike iskoriscavaju. Imamao dobar primer Rumunije i Bugarske koje nisu nista u boljoj situaciji od kada su usli u EU

  • dovlica Vreme: 14.03.2015 15:16h

    Pa zar drug Aca da ne kupi. Stvarno nema smisla. Valjda on kao vrsni ekonomista zna da to nije trošak nego investicija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP