Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIJE GOTOVO

Srpsko tužilaštvo zatražilo dokaze iz Haga!

Autor: | 25.11.2012 - 13:57:00h | Komentara: 0

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je danas da je zatražilo od tužilaštva Haškog tribunala materijale i dokaze o počinjenim ratnim zločinima, tokom i posle vojno policijske akcije hrvatskih oružanih snaga "Oluja", koji se nalaze u predmetu protiv Ante Gotovine i ostalih.

Pored zahteva za dostavljanje dokumentacije u navedenom predmetu, Tužilaštvo je obavestilo glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca da je od Tranzicionog tima Haškog tribunala zatražilo i materijale koji se odnose na ratne zločine, počinjene tokom i posle "Oluje".

Vladimir Vukčević

Vladimir Vukčević | Foto: AFP

To se, kako je navedeno u saopštenju, posebno odnosi na one lokacije, za koje Tužilaštvo za ratne zločine vodi pretkrivični postupak.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je pre nekoliko dana da to tužilaštvo na šest lokacija - Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić Kijani pored Gračaca, Petrinja i Vrgin most, vodi predistražne postupke u vezi sa zločinima nad Srbima počinjenim tokom i posle hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" 1995. godine.
On je dodao da je Tužilaštvo prvo čekalo pravosnažnost presude da bi moglio da koristi dokaze iz Haga.

Ante Gotovina i Mladen Markač

Ante Gotovina i Mladen Markač | Foto: AP

 Predmeti ratnih zločina počinjenih tokom i posle akcije "Oluja" 1995. na kojima radi Tužilaštvo, po Vukčevićevim rečima se odnose na mesto Kijani pored Gračaca, gde je ubijeno 14 srpskih civila.

Tu spada i Mali Alan gde je 22.1.1993. na Velebitu ranjen, a potom zarobljen 21 pripadnik oružanih snaga Republike Srpske Krajine, od kojih su neki ubijeni nakon zarobljavanja a jedan broj ubijenih je izmasakriran do smrti.
Predistražne radnje se vode i u vezi Dvora na Uni gde je ubijeno devet hendikepiranih civila 8. avgusta 1995, u lokalnoj osnovnoj školi, navodi Vukčević.
Tu spada i Gospić u okviru kog se istražuje smrt 13 žrtava iz tog grada, zatim dve žrtve u Opštini Donji Lapac, sedam žrtava u opštini Udbina, 17 u opštini Vrhovine i dve u Plitvičkim jezerima.
Inače, zločini tokom i posle akcije "Oluja" na području Gospića bili su predmet optužnice protiv Gotovine i Markača, "ali nijedno od lica koja su navedena kao ubijena ili nestala nije uključeno u tu optužnicu".
Predistražne radnje se odnose i na Petrinju "gde su ekshumirani posmrtni ostaci 66 osoba na groblju u tom mestu" kao i na Vrgin most preko kog se kolona hrvatske vojske povlačila i koji je gađan i granatiran iz pešadijskog naoružanja. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP