Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TUŽNA PRIČA

Srpsko zdravstvo vapi za pomoć: Propevaćemo od ljute muke!

Autor: Jelena Jokanović | 22.04.2015 - 07:38:00h | Komentara: 16

Tužna slika zdravstva. Dok se u inostranstvu rad lekara ceni i debelo plaća, naši su stigli dotle da se porede sa kafanskim pevečima koji za tri pesme u proseku zarade koliko i lekari pošto obave tri pregleda!

U tu cenu  nije uključen  rad samo jednog lekara, već celog tima

U tu cenu nije uključen rad samo jednog lekara, već celog tima | Foto: Profimedia

Lekar vas pregleda, sprovodi različite vrste dijagnostike, obezbeđuje operacije i sprovodi fizikalnu terapiju, propisuje adekvatne lekove uz sva objašnjenja vezana za njihove indikacije i neželjena dejstva, i to sve za 350 dinara po pacijentu. Ta cena propisana je u cenovniku zdravstvenih usluga koje sastavlja RFZO, a isto toliko košta i naručivanje jedne kafanske pesme, duhovito zapažaju večito nezadovoljni lekari. A kako i ne bi, kada od ljudi koji nas leče više zarađuju referenti i vozači u pojedinim agencijama i javnim preduzećima.


- Brinemo o celokupnom zdravlju pacijenta, nezavisno od toga koliko je njegov slučaj težak, često se njime bavimo više nego što nam vreme dozvoljava, baš da bi se svakom posvetili sa pažnjom. Pregledamo pacijenta, uradimo dijagnostiku, često rešavamo njihove socijalne probleme, propisujemo terapiju, pri svemu tome vodeći računa da se ispoštuju pravilnici fonda inače sami plaćamo lekove.

Ni njima se ne peva za  tu siću... Muzikanti

Ni njima se ne peva za tu siću... Muzikanti | Foto: Marko Popović

Tu su i sekundarni pregledi i kontrole. I sve to za samo 350 dinara. Želimo da ukažemo na višedecenijsko potcenjivanje našeg rada, a najbolji primer je da kafanski pevači zarađuju više od nas - kaže prim dr Nevenka Dimitrijević, predsednica izvršnog odbora sindikata lekara i farmaceuta.

Ona ističe da situaciju pogoršava činjenica da se od tih 350 dinara koliko košta lekarska usluga isplaćuju plate velikom broju ljudi.

- U tu cenu nije uključen rad samo jednog lekara, već čitavog tima, medicinskih sestara, lekara specijalista, zaštitnika pacijentovih prava, lekarske komisije, socijalnih radnika, pravnika, ekonomista - kaže naša sagovornica.

Inače prosečna plata lekara opšte prakse u Srbiji iznosi 59.000, što je na nivou republičkog proseka, doktora specijaliste 20.000 više, a malo manju zaradu imaju bankarski službenici, radnici obezbeđenja...

- Ne postoji merilo vrednosti našeg rada niti upoređivanja sa drugim profesijama. Od nas se očekuje maksimalna odgovornost - zaključuje dr Dimitrijević.
Poslednji komentari
  • deki Vreme: 22.04.2015 08:03h

    Sramota meje kako nam dobro ide i koliko nam je dobro...

  • Aleksandar Vreme: 22.04.2015 08:22h

    Gospodjo, lekari nista od navedenog NE RADE. Ovo sto ste vi napisali se poredi sa kriminalom, izmisljotinom, bezobrazlukom. Prvo zaposleni placaju tih 350 din, a kad treba nesto jos uraditi saljete kod privatnika jer aparati ne rade. Pa sto onda polacam tih 350 dinara i zasto mi odbijate od plate svaki mesec po 100 eura, KAD OPET MORAM DA PLATIM. Drugo, opsta praksa radi kao sekretarice, pisu recepte i salju kod specijalisata, nista samo ne rade, a da nam objasne nesto o leku, da posavetuju, to za ovih tricavih 43 godine nisam doziveo. Imam dvoje dece skolskog uzrasta, a ja samo molim boga da se ne razbolim, da ne padnem u vase dusmanske ruke. Koga ste vi lecili, tog ilovaca samo isceljuje. A previse je vas predsenica odbora, idi bolje leci ljude, kojima je to potrebno.

  • Dejan Vreme: 22.04.2015 09:19h

    Zato korupcija cveta u Jagodinskoj i Cupriskoj bolnici,Na jednog lekara ide po pet medicinskih sestara primljenih po politickoj liniji pa ko moze da toliko zarad od osiromasenog naroda.

  • ljubijana Vreme: 22.04.2015 09:35h

    da, ali mi u inostranstvu ne placamo preglede ili nesto sitno operacije ako idemo kod drzavnog doktora i sa uputnicom kod specijaliste...kad idemo privatno i necemo da cekamo onda je to druga prica...skupoooo...

  • ministar za rad i... Vreme: 22.04.2015 10:04h

    " Ne postoji merilo vrednosti našeg rada niti upoređivanja sa drugim profesijama. Od nas se očekuje maksimalna odgovornost - zaključuje dr Dimitrijević. " Ali ta odgovornost REDOVNO izostaje , čak i kada pacijent umre zbog propusta " odgovornog lekara ". Drugo , ako im se ne sviđa trenutno stanje , neka se prekvalifikuju , kao i 2/3 srbije pa novo zanimanje...ili preko "grane".

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP