Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Naši đaci u dijaspori nemaju mogućnost da pohađaju nastavu na maternjem jeziku

Srpsku decu školuju katolički sveštenici!

Autor: А. Medaković | 31.08.2012 - 21:25:00h | Komentara: 0

Dok pojedini ministri i mnogi srpski biznismeni sve češće upisuju svoje naslednike u strane škole, gde nastavni program u potpunosti prate na nekom od svetskih jezika, srpska deca u svetu uglavnom nemaju mogućnost da pohađaju škole na maternjem jeziku.

Oduzeli im decu jer ih nisu upisali u lokalnu školu: Samardžići

Oduzeli im decu jer ih nisu upisali u lokalnu školu: Samardžići

Koliko Srbija vodi računa o deci u rasejanju, najbolje govori podatak koji iznosi Zoran Jovičić, predsednik Srpskog svetskog kongresa dijaspore, koji kaže da je sve više porodica koje, ne želeći da im deca budu anatemisana u državnim školama u inostranstvu, upisuju decu u privatne katoličke ili jevrejske škole.


- Stvar je u tome što deca doseljenika vrlo često u državnim školama ne ostvare svoj pun potencijal, jer nemaju adekvatno znanje službenog jezika. Zbog toga mnogi od njih ne završavaju školu, a vrlo mali broj odlazi na fakultet. A sve su češći i slučajevi da se deca, poput u javnosti poznatog slučaja porodice Samardžić iz Švajcarske, klasifikuju kao „osobe s posebnim potrebama ili ometene u razvoju“.

Akcija razmene knjiga

Srpski svetski kongres dijaspore pokrenuće akciju prikupljanja knjiga od dece iz Srbiji, koje su učenici već prerasli i koje im nisu potrebne, a za potrebe opremanja bibilioteke koledža „Sveti Sava“ u Sidneju, koji je u fazi izgradnje.
- Ideja nam je da deca poklone knjige koje im ne trebaju, a da isto urade i deca u rasejanju sa svojim knjigama. Na taj način, ne samo da bi se na vrlo jednostavan način došlo do velike riznice knjiga već bi to predstavljalo i mogućnost da se deca koja su učestvovala u akciji u budućnosti i upoznaju - iznosi Jovičić jednu od ideja kongresa dijaspore.

I tu se stvara ono što mi zovemo „sindromom krađe generacije“. Za razliku od Srbije, koja nema srpske škole, Grci, koji neguju intelektualno jezgro svog naroda, imaju lanac grčkih gimnazija i njihova deca su vrlo obrazovana. S druge strane, koliko je obrazovanje srpske dijaspore na dnu lestvice prioriteta Srbije, najbolje pokazuje primer Beča, u kome živi više od 180.000 Srba, a u kome ne postoji nijedna škola na srpskom jeziku - navodi Jovičić.

On dodaje da je jedan od osnovnih razloga zbog ovako loše situacije u školovanju dijaspore taj što država nema jasnu strategiju kada je u pitanju srpska emigracija.

- Mi smo u više navrata javno istakli da je bolje da nemamo Ministarstvo dijaspore nego da tu instituciju vode osobe koje nemaju ni iskustva ni sluha za potrebe našeg naroda u svetu. A isto mišljenje imamo i o formiranju Kancelarije za dijasporu, na čijem će čelu, po svemu sudeći, biti Dubravka Filipovski, potpredsednica Nove Srbije, koja takođe nema nikakve veze s dijasporom.
Mi nemamo ništa protiv nje, već samo smatramo da probleme dijaspore najbolje može da rešava onaj ko je i sam bio deo te dijaspore. Dakle, na mestu šefa te kancelarije trebalo bi postaviti nekog ostvarenog srpskog povratnika, poput genetičara Miodraga Stojkovića ili sportiste Milorada Čavića - mišljenja je Jovičić, koji dodaje da Srbija ne treba da očekuje novac od dijaspore, već da napravi uslove da se emigranti vrate u zemlju.

Srbija gubi milijardu evra svake godine

Zanemarivanje dijaspore Srbiju svake godine košta najmanje milijardu evra, koliko bi se ulilo u zemlju da se u nju vrati samo 100.000 inostranih penzionera, čija primanja u proseku nisu niža od 1.000 evra, navodi Jovičić.
- A da je to svakako moguće, pokazuje primer grčke emigracije. Prema zvaničnom podatku na sajtu Australijske ambasade u Grčkoj, u Atini živi 120.000 Australijanaca koji su poreklom Grci. Međutim, za razliku od ove zemlje, Srbija još uvek nema potpisan međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju, tako da oni penzioneri koji bi želeli da se vrate u zemlju nemaju osnovne uslove da to i urade.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP