Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

USRED PREGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE!

Srpsku decu uče da su
NATO avioni oslobodili
Kosovo od srpske čizme!

Autor: Ivan Ninić | 15.04.2013 - 19:38:00h | Komentara: 6

“Od marta do juna 1999. godine eskadrile VF14 i VF41 su sa nosača CVN71 učestvovale u operaciji ‚Nenamerna sila‘ - NATO kampanji za oslobađanje Kosova od srpske čizme“, piše u 29. broju specizalizovanog časopisa „Borbeni avioni“ poljskog izdavača „Amercom“, koji je nedavno distribuiran, pa hitno povučen sa srpskog tržišta, otkriva „Alo!“.

Odmah nakon što se časopis našao u prodaji, na izvrtanje činjenica i omalovažavanje Srbije reagovali su pasionirani ljubitelji avio-tehnike, kojima je zasmetalo to što se, uz nabrajanje „borbenih uspeha“ američkih letelica u Iraku i Avganistanu, američkom avionu „graman F14 tomket“ pripisuju i zasluge za „oslobađanje Kosova od Srba“.

Zločinci u akciji:  „Tomket“ poleće sa  nosača aviona da  seje smrt po Srbiji

Zločinci u akciji: „Tomket“ poleće sa nosača aviona da seje smrt po Srbiji | Foto: Reuters

 Jedan od čitalaca dostavio nam je sporni deo teksta iz časopisa. On kaže da je bio šokiran kada je svom trinaestogodišnjem sinu kupio časopis.


- Zajedno smo čitali o karakteristikama tog američkog aviona i njegovom učešću u okršajima širom sveta. Usledio je šok kada smo pročitali da je tom tipu aviona pripisano navodno oslobađanje Kosova od naše čizme 1999. godine. Nisam želeo da zovem izdavača jer sam video da je reč o firmi sa sedištem u Poljskoj, ali sam zato pozvao domaćeg distributera, firmu „Global press“. Objasnio sam u čemu je problem i rečeno mi je da su oni kao distributeri upravo pokrenuli postupak povlačenja časopisa iz prodaje na osnovu pritužbi građana koji su s njima kontaktirali pre mene - kaže čitalac „Alo!“ koji nas je zamolio da mu ne pominjemo ime.
On smatra da je posebno štetno to što ovakva podvala izdavača iz Poljske, države koja je u februaru 2008. godine priznala nezavisnost Kosova, stiže usred dijaloga Beograda i Prištine.

Masakr u Grdeličkoj klisuri

Masakr u Grdeličkoj klisuri | Foto: Reuters

 NATO bombe ubile 2.500 ljudi!


Tokom 78 dana bombardovanja SRJ 1999. godine, u 30.000 vazdušnih naleta ispaljeno je 50.000 razornih projektila. Stradalo je 2.500 ljudi, od kojih 500 civila, a među njima 79 dece. Ranjeno je 12.500 građana. Razorena je infrastruktura i pričinjena materijalna šteta od oko 30 milijardi dolara.

U beogradskoj firmi „Global press“ potvrdili su da su zbog problema s opisom letelice „graman F14 tomket“ sporni časopis povukli iz prodaje svega dan pošto se našao na kioscima. Dragana Milivojević, menadžerka te firme, kaže da je reč o propustu izdavača i da oni kao distributer ne mogu da snose odgovornost za tuđe postupke, ali da „distribucije neće biti sve dok se greška ne ispravi“.

- Mi smo uočili problem tek nakon što je časopis otišao u prodaju, s obzirom na to da nam pre toga uvid u tekst nije bio omogućen jer je časopis zapakovan u celofan. Izdavač iz Poljske se duboko izvinjava svima zbog propusta jer se nepažnjom dogodilo da tekst bude preveden za naše tržište bez korekcije - objašnjava Milivojevićeva za „Alo!“ i dodaje da izdavač radi na promeni teksta, nakon čega će časopis ponovo biti u prodaji.

Sporni deo teksta

Sporni deo teksta | Foto: ALO!

 Ona objašnjava da reč o jednoobraznom tekstu i da se ta kolekcija istovremeno distribuira „bar na deset različitih tržišta“.

- Očigledno je da to što su napisali i misle i mi ne možemo da im to zabranimo, ali je činjenica da takav sadržaj jednostavno ne može da se da se distribuira u Srbiji - objašnjava Milivojevićeva, koja smatra da se stav poljskog izdavača po pitanju Kosova verovatno poklapa sa zvaničnim stavom njegove države.
Poslednji komentari
  • Dejan Vreme: 15.04.2013 20:17h

    nato-North American Terrorist Organization engleski otan-Organisation Terroriste de l Amerique du Nord francuski

  • ZIKA Vreme: 16.04.2013 06:21h

    Pobeda nas je skupo kostala.

  • predrag Vreme: 16.04.2013 06:46h

    Svetski trgovinski centar , avioni , kamioni , Boston ! Bumerang je cudna sprava ali se tesko zaustavlja !

  • VLADA Vreme: 16.04.2013 08:29h

    Pa ne vidim u cemu je problem.Pa Sasa Milenic predsednik skupstine grada Kragujevca je izjavio da je Nato oslobodio Srbiju i niko od nadleznih sluzbi nije reagovao.

  • Miroslav Vreme: 16.04.2013 09:18h

    pa Poljaci bi onda mogli da dahu hvalospev i za nemacke stuke i ostale bombardere - jer po njima oni su samo cistili poljsku od njih samih.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP