Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UŽAS!

Srušen spomenik Srbima nastradalim u Oluji u selu Golubić!

Autor: Tanjug | 13.09.2013 - 18:50:00h | Komentara: 1

Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza" ogorčeno je rušenjem jednog od retkih spomenika Srbima stradalim u "Oluji" i drugim ratnim sukobima na području Kninske krajine, koje se u noći izmedju četvrtka, 12. i petka, 13. septembra dogodilo u selu Golubiću, kod Knina.

Oluja Hrvatska

Ilustracija | Foto: Reuters

Spomenik je podignut 2011. godine u porti crkve Svetog arhidjakona Stefana koja je prošle godine obeležila 550 godina postojanja, saopštilo je danas to Udruženje.


Spomen ploču sa krstom i natpisom "Sećanje na Golubićane stradale u ratovima" podigli su meštani Golubića, a na inicijativu Udruženja porodica nestalih Srba iz hrvatskog udruženja "Suza".

"Iako su predstavnici porodica žrtava u Golubiću pod pritiscima braniteljskih udruženja, u dogovoru sa lokalnom vlašću prihvatili izmenu prvobitnog spomen obeležja na kojem su se nalazila imena i prezimena 34 ubijena meštanina i postavili novu ploču sa novim tekstom, ni to nije moglo opstati", navode u Udruženju "Suza".

Ogorčenje je, kako navode u Udruženju "Suza", tim veće što je spomenik u Golubiću podignut dve godine pre, a srušen i polomljen neposredno posle ulaska Hrvatske u EU.

U Udruženju "Suza" navode da su očekivali da će ulaskom Hrvatske u EU njihovo pravo na sećanje i podignuti spomenici biti više zaštićeni i da će se i na drugim mestima srpskih stradanja u Hrvatskoj nesmetano podizati spomen obeležja.

"Bol i razočarenje porodica nestalih najnovijim vandalskim činom rušenja spomenika u Golubiću je tim veći jer se na našem spisku još uvek vodi 2.000 nestalih iz perioda 1991 -1995".

U Udruženju "Suza" se pitaju kako će se rušenje spomenika odraziti na rešavanje sudbine nestalih i njihove sahrane u porodične grobnice u Hrvatskoj i zato od aktuelne vlasti traži da im omogući poštovanje prava na sećanje, kao i na ubrzanje procesa rešavanaj sudbine nestalih, navodi se u saopštenju.
Poslednji komentari
  • Boban Janković Vreme: 13.09.2013 22:11h

    "Jevropska emancipacija"

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP