Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ANALIZA MEDIJSKOG SADRŽAJA U PRETHODNOJ GODINI

Šta bi Srbi bez Srbije?!

Autor: R. Ć. | 24.01.2015 - 15:16:00h | Komentara: 1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ubedljivo je u dnevnim štampanim medijima protekle godine potukao sve političke i javne ličnosti u Srbiji, pa čak i najpoznatijeg srpskog junaka Novaka Đokovića, pokazala je analiza medijskog sadržaja koju je uradila „Ninamedija“.

Vučić je prvi kad je reč o ličnostima, potukao je čak i najvećeg junaka Novaka Đokovića

Vučić je prvi kad je reč o ličnostima, potukao je čak i najvećeg junaka Novaka Đokovića

Na tabeli od 10 najzanimljivijih reči u naslovima koji su lane objavljivani, Vučiću je pripalo peto mesto, posle Srbije, Beograda, miliona i evra, a srpski premijer je osvanuo u čak 3.676 naslova, dakle 10 puta svakog dana.


Sa osvojenih 3.179 „pobeda“ u naslovima, prvom reketu sveta Novaku Đokoviću je pripalo tek šesto mesto na ovoj srpskoj listi, odmah iza premijera.

„Od ostalih političara u Srbiji, posle Vučića, najčešće je pominjan Ivica Dačić, koji je u ovoj trci pobedio Tomislava Nikolića (bez pojma ‚predsednik‘)“, navodi „Ninamedija“, dodajući da slede Putin, Tadić, te Pajtić i Đilas, dok je Obama skoro pet puta manje pomenut od predsednika Rusije.

Od stranaka, najviše naslova pripalo je SNS-u, nešto manje demokratama, koji su se ipak dvaput više pojavljivali nego socijalisti.

„Najčešća reč koju su u osnovnom obliku mediji koristili u naslovima tekstova je ‚Srbija‘, sa više od 15.000 pojavljivanja. Sledeća reč ‚Beograd‘ beleži tri puta manje, ali govori i o tome da je Beograd prisutan u medijima daleko ispred ostalih gradova zbog svoje administrativno-političke i kulturne uloge u Srbiji”, saopštila je „Ninamedija“, uz napomenu da je sledeća zanimljiva reč „milion“ i prednjači u ekonomskim pojmovima, a odmah sledi „evro“.

Kao najčešći sportski pojam izdvaja se naravno Novak Đoković, a slede Zvezda, Partizan, te fudbal sa više od 1.000 pominjanja.

Analiza je još pokazala i da se Evropa (sa pojmom EU) češće pominje nego Rusija, a od ostalih geopolitičkih pojmova, Kosovo je imalo nešto više pominjanja od Hrvatske, Albanija čak dvostruko manje, a reč „ambasada“ se više pominje od Amerike (bez pojma SAD).

Ljubav među 15 pojmova


Među ostalim zanimljivim pojmovima koji su izdvojeni, pojam „deca“ bio je prvi prema broju pojavljivanja u naslovima, a sledi „pomoć“, dobrim delom u vezi sa poplavama u Srbiji i regionu. “Veće prisustvo pojma dobro nas raduje, ali je i dalje u našim naslovima vrlo česta upotreba pojmova „policija“, „ubistvo“, „hapšenje“, „smrt“, „poginuo“. Ipak, reč „ljubav“ se našla među 15 najčešće upotrebljavanih ostalih pojmova i nadamo se da će se u 2015. naći makar u top 10”, optimistični su u „Ninamediji“.

Poslednji komentari
  • cudo nevidjeno Vreme: 24.01.2015 21:01h

    vucicu ti jos imas samo srba u inostranstvu raznih zanimanja i sportista. Nikolic i ti srbiju ste ispraznili od srba i vasih obecanja za bolje sutra .ko ce to vase bolje sutra docewkati ziv preslsaj se pre nego sto se nasmejes jer je vreme za kukanje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP