Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JP „POŠTA SRBIJE” RASPISALA JAVNU NABAVKU ZA PUTOVANJA PO SVETU

Šta će, bre, poštari u Tokiju?

Autor: R. Ćoralić | 05.03.2015 - 19:00:00h | Komentara: 2

Aktuelne mere štednje i ekonomska kriza, po svemu sudeći, ne dotiču baš previše Javno preduzeće „Pošta Srbije“, jer ova državna firma planira da tokom ove i sledeće godine na službena putovanja po svetu potroši dva miliona dinara bez PDV-a.

Poslah pismo,  pogrešna adresa, htedoh biti nindža, a postadoh gejša!

Poslah pismo, pogrešna adresa, htedoh biti nindža, a postadoh gejša!

Tim povodom „Pošta“ je nedavno raspisala i javnu nabavku za agencijske usluge za obezbeđenje avionskih karata. Posebno je zanimljiv spisak destinacija za koje će, kako se navodi u pozivu, objavljenom na sajtu ovog preduzeća, najčešće biti potrebne usluge ovih agencija, pa su se tako među 15 belosvetskih metropola našli i glavni gradovi Južne Koreje i Japana - Seul i Tokio. Pored njih tu su još Bern, Beč, Brisel, Cirih, Istanbul, Nikozija, Aars, Frankfurt, Madrid, London, Pariz, Rim i Talin. Destinacije su, piše u tenderu, okvirne i date su na bazi planiranih putovanja, a ugovor se zaključuje na iznos od 2.000.000 dinara.


Za 2.103 noćenja u Srbiji, šest miliončića


Takođe, ovo preduzeće raspisuje tender i za agencijske usluge obezbeđenja hotelskog smeštaja za službena putovanja u zemlji. Poslednji je objavljen 20. februara, a rok za prijavu je 23. mart 2015. godine. Ovaj konkurs bio je raspisan i 31. oktobra 2014. godine, ali je obustavljen 6. januara ove godine. Vrednost tog ugovora bila je procenjena na 6.203.850 dinara bez PDV-a i bilo je planirano 2.103 noćenja u gradovima širom Srbije. Pa je tako, najviše noćenja bilo predviđeno u Jagodini čak 226, zatim sledi Kruševac sa 183, Kraljevo 178, Kragujevac 172...

I taman kad smo pomislili da srpski poštari putuju u Japan kako bi u Srbiju preneli iskustva tamošnjih kolega, iz „Pošte“ je stigao odgovor da putovanja u Tokio i Seul, koji se već dve godine uzastopno nalaze na spisku najčešćih destinacija, još nije bilo.

- Ostavljena je mogućnost za realizaciju ovog putovanja, ukoliko se javi neodložna poslovna potreba da zaposlena stručna lica moraju putovati u Seul ili Tokio radi efikasne realizacije ugovora po javnoj nabavci tehnološke opreme. Realizacija se odvija prema planu, tako da nije bilo potrebe za ovim putovanjima - rečeno nam je u „Pošti“ uz napomenu da su sredstva za ova službena putovanja planirana u skladu sa politikom ušteda i racionalnim poslovanjem.
Takođe, u ovom preduzeću ističu da je nabavka planirana na period od dve godine i da su navedene moguće destinacije održavanja stručnih i skupova međunarodnih organizacija, te da će službena putovanja biti realizovana krajnje racionalno i samo za najneophodnije svrhe.

Međutim, prema prvobitnoj objavi planirano je da ova nabavka bude realizovana do kraja 2015. godine, ali je usledila ispravka, pa je rok produžen na dve godine. Konkurs je objavljen 19. januara, rok za dostavljanje ponuda bio je 18. februar, a odluka o dodeli posla trebalo bi da bude doneta najkasnije za 25 dana. Putničke agencije, kako se navodi, ne mogu da ponude usluge lou kost kompanija, a na navedenim destinacijama se traži prenoćište sa doručkom u hotelima sa četiri zvezdice.

Poštar

Poštar | Foto: Nemanja Kostić

Prethodni ugovor na 2.900.000
 

U ovom preduzeću ističu da su tokom 2014. realizovana svega tri službena putovanja u inostranstvo, i to dva u Brisel i jedno u Pariz i da je za te svrhe ukupno potrošeno 384.382,17 dinara.
- To su bili susreti povodom tehničkih pregovora Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova, pod okriljem Evrokomore, a u skladu sa politikom koju sprovodi Vlada Srbije. Napominjemo da Milan Krkobabić, direktor preduzeća, od stupanja na dužnost od 2012. godine do danas nije putovao o trošku preduzeća u inostranstvo - ističu u „Pošti“.

Poslednji komentari
  • milutin Vreme: 06.03.2015 00:33h

    Sta ste se bre okomili na coveka?! Bolje da posta Srbije uci od Japana, nego od Afganistana.

  • sd1958 Vreme: 07.03.2015 06:40h

    Slazem se da putarina mora da se placa,ali da bi poslanici bili ravnopravni neka se svaka druga sednica odrzava u unutrasnjosti!Bez prenocista!Tako bi svi poslanici bili ravnopravni!Ili mozda postoji visa klasa koja nista ne placa!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP