Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODOLJUB ŠABIĆ TRAŽI OBJAŠNJENJE

Šta će vam podaci o deci?

Autor: J. Jokanović | 28.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je hitno obustavljanje obrade podataka o deci koja imaju više od 30 neopravdanih izostanaka!

Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić | Foto: Emil Čonkić

Naime, pismom od 21. oktobra, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, zahtevali su od lokalne samouprave da od osnovnih škola na svojoj teritoriji zatraže podatke o deci (ime i prezime, JMBG, škola, razred) koja imaju više od 30 neopravdanih izostanaka, kaže Šabić. Neposredno po dobijanju pisma, povereniku se obratilo nekoliko gradskih opština sa molbom za mišljenje o dopuštenosti, osnovu, svrsi ovakve obrade ličnih podataka dece, a Šabić je reagovao nalogom o hitnom obustavljanju obrade podataka.


- Nisam upućen šta bi mogao da bude razlog ovakvog jednog zahteva i zato sam reagovao, tražeći da mi ministarstva dostave dopis sa naznakom pravnog osnova - izjavio je Šabić za „Alo!“.

Ministarstva Kori Udovički i Aleksandra  Vulina tražila da im se dostave lični podaci  učenika koji imaju preko 30 izostanaka

Ministarstva Kori Udovički i Aleksandra Vulina tražila da im se dostave lični podaci učenika koji imaju preko 30 izostanaka | Foto: Robert Getel


On je već naveo da je do otklanjanja dilema potrebno u što kraćem roku obustaviti dalju obradu i o tome obavestiti sve organe kojima je ona prethodno naložena, kako bi se sprečile negativne posledice i umanjio rizik po prava maloletnih lica. Poverenik je od oba ministarstva zatražio instrukcije upućene opštinskoj upravi, podsećajući da su osnovna načela zaštite podataka o ličnosti i istovremeno uslovi za dopuštenost obrade podataka zakonitost, svrsishodnost, srazmernost, bezbednost podataka i tačnost i ažurnost.

Izvinite, pogrešili smo!


Državni sekretar u Ministarstvu za rad Laslo Čikoš se izvinjava javnosti jer su u dopisu upućenom službama dečje zaštite traženi podaci čije prikupljanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti! On je istakao da službe i škole ne treba da postupaju po navedenom zahtevu!
Naime, Ministarstvo je formiralo radnu grupu čiji je zadatak priprema predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Jedno od prava predstavlja i dečji dodatak, koje se može ostvariti do navršenih 19 godina, ukoliko je dete redovan učenik. Međutim, u praksi se dešava da je dete upisano u školu, ali da neredovno pohađa časove. Ipak, to nije bio način da se dođe do rešenja, kažu u ministartvu.

Poslednji komentari
  • dragopljub Vreme: 28.10.2014 09:28h

    ŠTO VEĆA PRAVA IMAJU DECA SU NAM SVE GORAAAAAAAAAAAAAAAA.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP