Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VUČIĆ POZVAO NBS DA NAĐE REŠENJE I POMOGNE GRAĐANIMA

Šta čekaš, Jorgovanka?

Autor: Ekipa Alo! | 20.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 14

Naglim skokom vrednosti švajcarskog franka veliki broj građana naše zemlje preko noći se našao u vrlo teškoj situaciji iz koje traže izlaz. Tračak nade su dobili od premijera Aleksandra Vučića, koji je juče izjavio da će Vlada u razgovoru sa bankama i Narodnom bankom Srbije pokušati da pronađe nekakvo rešenje za ovaj problem.

Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković | Foto: Željko Šafar

- To mora da pokaže našu brigu da pomognemo građanima i u situaciji kada nešto od nas nije zavisilo i kada nema naše krivice - rekao je premijer i dodao da Vlada Srbije ne snosi nikakvu odgovornost za odnos evra i švajcarskog franka. I dok premijer po običaju reaguje na sve požare u Srbiji, dotle guvernerka Jorgovanka Tabaković šalje saopštenja, ali ne predlaže konkretne mere.


LDP ima predlog

LDP predlaže dogovor Narodne banke Srbije sa bankarskim sektorom, kako bi se zaštitili građani koji su uzeli kredite i svi ostali poreski obveznici. Dogovor sa bankama ne sme da podrazumeva fiksiranje kursa franka na 102 dinara jer će tako plaćati svi građani Srbije i biće kažnjeni svi koji imaju štednju u francima. Umesto toga, LDP predlaže da se produži rok otplate kredita u kome bi se nadoknadila sva razlika rasta franka sa 102 dinara naviše.

- Odmah po objavljivanju mera Centralne banke Švajcarske, u Narodnoj banci Srbije su počele da se sprovode sveobuhvatne analize efekata jačanja švajcarskog franka na položaj građana koji imaju stambene kredite u ovoj valuti, kao i analize posledica ovog svojevrsnog šoka na stabilnost finansijskog sistema. Radi ispravnog informisanja javnosti, Narodna banka Srbije mora da ukaže i da sva „gotova“ rešenja koja se tokom nekoliko proteklih dana pominju od predstavnika udruženja građana, ali i nekih drugih lica, po pravilu znače i prenošenje rizika sa korisnika ovih kredita, a samim tim i troškova, na banke, NBS i/ili državu - saopštava NBS.
A što se tiče inicijative premijera, ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je Aleksandar Vučić dovojno moćan da to reši, ali takođe smatra da se za ovaj rizik unapred moralo znati.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: RAS Đorđe Kojadinović


- Ovaj problem postoji samo za onoga ko se upustio u tu rizičnu kombinaciju. Znali su se uslovi, znali su se ugovori, ali su se klijenti polakomili na niže kamatne stope. Trebalo je da vide da je stvar rizična i sami su izabrali da rizikuju - rekao je Ljubomir Madžar za “Alo!”. Njegov kolega, ekonomista Zoran Grubišić smatra da država može da se umeša, ali samo kao posrednik na relaciji banke - klijenti. Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke, smatra da je raspon mogućih mera gde država može da pomogne veliki.

- Od toga da „natera” banke da retroaktivno primene neki stari kurs iz 2007. Ili 2008. godine, do toga da preuzme na sebe deo tereta konverzije - rekao je on.
Njegov konkretan predlog je da treba konvertovati kredit indeksiran u švajcarcima u evre, a pomoć banke može da bude da se cena konverzije prebaci na kraj otplatnog perioda i da se za toliko smanji rata (ostane ista kao npr. decembarska) ili pak da banke dodatno smanje kamatnu stopu na te nove kredite koji će sada biti u evrima.

Mađarska rešila problem

Mađarska je jedna od retkih država u kojoj rast kursa švajcarskog franka ne izaziva paniku. Mađarska Vlada je omogućila dužnicima da kredite u stranim valutama pretvore u kredite u domaćoj valuti po fiksnom kursu ispod tržišne vrednosti. Za prebacivanje kredita na forinte korišćena su dva referentna kursa: srednji kurs od 7. novembra, kada je donesena odluka o konverziji i kurs od 16. juna kada je Vrhovni sud doneo odluku da je praksa banaka, kada je reč o kreditima u stranima valutama, u pojedinim slučajevima bila nepravedna. Na osnovu odluke Vrhovnog suda, Vlada je odredila da banke – njih oko 400 – moraju da obeštete korisnike. Oni dužnici koji su s bankama sklopili sporazum, isplatu očekuju na proleće.


I Hrvati rešili problem!

Vlada Hrvatske će Saboru ove nedelje uputiti izmene zakona o Potrošačkom kreditiranju kojim se švajcarski franak fiksira na 6,39 kuna (oko 101 dinar) u sledećih godinu dana, i to na teret financijskih institucija.
- Tako će desetine hiljada porodica u Hrvatskoj moći da idu mirno na spavanje i više ne moraju da gledaju kursnu listu - poručio je premijer Hrvatske na vanrednoj konferenciji za štampu koju su uživo prenosili svi mediji.

Poslednji komentari
  • zeljko Vreme: 20.01.2015 08:06h

    Zasto da im bilo ko pomaze.U trenutku kad su uzimali kredite mislili su da su pametniji od drugih,sad neka ispastaju,to je njihov rizik.

  • saw Vreme: 20.01.2015 08:06h

    kako cvetanka da pomogne kad tu nema sat da se zaradi na proviziji

  • promilko Vreme: 20.01.2015 09:35h

    Kako to da se naš premijer nije setio pre njih?Ako se i nađe "rešenje" za ove mučenike verujem da će im biti još gore.Nema ovde ni karaktera ni poštenja ni države.

  • Neša Vreme: 20.01.2015 10:44h

    A možda očekuje da joj se to dodatno plati?

  • branko1 Vreme: 20.01.2015 10:55h

    Bezobrazno optuživanje svih za nešto što nije lako rešiti,a pokušava se,bez I malo krivice NBS ili države.Situacija je teška za one koji su uzeli kredite u švajcarcima,ali mislim da treba ceniti,a ne optuživati NBS I vladu,koje želi da pomognu.Treba imati meru I strpljenja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP