Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE: PROFESOR VLADIMIR GLIGOROV

Šta god da se dešavalo sa EU, Srbija mora biti u tom društvu!

Autor: Ivana Žigić | 12.07.2015 - 21:18:00h | Komentara: 2

Šta god se dešavalo sa zemljama članicama Evropske unije, veća integracija Srbije sa njima je svakako dobra. Bilo bi dobro što pre obezbediti glas u tom društvu, jer će zemlje koje ga čine uvek imati veliki uticaj na sprsku privredu, društvo i politiku, ocenjuje u intervjuu za “Alo!” Vladimir Gligorov, profesor na Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču.

Vladimir Gligorov

Vladimir Gligorov | Foto: Vladislav Mitić

Na pitanje treba li Srbija da trči za EU ili bismo svakako stigli prekasno, s obzirom na sve poteškoće sa kojima se Unija suočava, Gligorov poručuje da se sama Srbija sporo kreće i premišlja, te kategorično dodaje:


- Kako god da se razvija Evropska unija, pa čak i da političke unije i nema, Srbija mora da ima mesto u društvu tih država, kako god da to društvo izgleda.

Može li Srbija da ne bude ni na istoku ni na zapadu, a ni u EU?
- Može, ali to nije dobro. Imajući u vidu sve veze koje postoje, ne samo u trgovini već sveobuhvatno, svakako je bolje da se na odluke koje se donose u toj uniji može uticati. Što se podele na istok i zapad Evrope tiče, on je privremen, jer nije nikome u interesu.

Trenutno je najaktuelnija situacija sa Grčkom. Kakav scenario vi predviđate? Ima li realnih mogućnosti da ta zemlja izađe iz evrozone?
- Ima svakako, mada nije sasvim jasno kako bi to izgledalo, pa čak ni šta bi to tačno značilo. U ovom času postoje izgledi da dođe do sporazuma dveju strana, što je inače ono što se očekivalo još od februara, kada su pregovori sa novom grčkom vladom počeli. Sada su izgledi da do dogovora dođe manji nego tada, ali to još uvek izgleda kao najrazumniji ishod. Eventualni povratak drahme nije ono što većina Grka želi, tako da bi to bilo ne samo privredno već i politički skupo.

"Srbiju čeka relativno spor oporavak sledećih godina" | Foto: Oliver Bunić

 
Kakve bi u tom slučaju bile posledice po ostale evropske zemlje?
- Zavisi od toga kako bi do toga došlo. No, sada se ceni da bi troškovi bili relativno mali. To bi, u svakom slučaju, zavisilo i od ponašanja Evropske centralne banke, koja je odlučna da brani evro, a i od dodatnih mera koje bi države članice evropske monetarne unije preduzele. Dugoročno posmatrano, sve zavisi od održivosti privrednog oporavka koji je počeo i od dodatnih mera, kao onih koje su sadržane u Junkerovom planu. Ne bi bilo neverovatno ako bi u nekom roku Grčka ponovo tražila učlanjenje u tu monetarnu uniju.

Od ruskog "njet" nema troška, ali ni dobiti
Rusi su stavili veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici. Da li će to Srbiju koštati i na koji način?
- Neki neposredan trošak prema međunarodnoj zajednici i dug prema Rusiji ne bi trebalo da bude veliki, ali nema ni dobiti. Ta će se rezolucija ponovo pojaviti na neku drugu godišnjicu, tako da je neskidanje toga pitanja sa dnevnog reda takođe trošak.


I u Srbiji je osnovno pitanje hoće li se grčka kriza preliti i na nas?
- Čak i u najgorem slučaju, recimo da dođe do ozbiljnih socijalnih i političkih potresa u Grčkoj, posledice po Srbiju ne bi trebalo da budu zabrinjavajuće. Srpske banke u grčkom vlasništvu su pod nadzorom Narodne banke Srbije i, ako nemaju ulaganja u grčke državne obveznice, eventualni moratorijum na grčke državne dugove ne bi trebalo da padnu na njihov teret.

A izvoz na grčko tržište?
- Što se tiče izvoza u Grčku, on je mali. Eventualno povećanje regionalnog rizika, koji bi uticao na uslove zaduživanja u inostranstvu, ne bi trebalo da bude veliko i dugoročno.

Znači, mi ne treba da brinemo zbog grčkih problema?
- Privredno, eventualno bi moglo doći do nešto viših kamatnih stopa na strane dugove. Politički, verovatno grčki primer neće biti naročito zarazan, kako god da se kriza bude rasplitala.

Grčku na stranu, šta nas čeka u Srbiji? Smanjene su penzije i plate u javnom sektoru, sprovode se mere fiskalne konsolidacije, smanjen je deficit, ali s druge strane, u prva tri meseca je ušlo manje od 250 miliona evra stranih investicija…
- Kako sada stvari stoje, Srbiju čeka relativno spor oporavak u par sledećih godina. Što se stranih ulaganja tiče, trebalo bi očekivati da se njihov priliv poveća, budući da se stanje u Evropskoj uniji poboljšava. I susedne privrede se oporavljaju, pa će to podstaći izvoz. Ali, neko veliko ubrzanje je malo verovatno jer će se sporo oporavljati potrošnja, i privatna i javna.

Grčka OXI

Foto: AP

 
Gde to srpska vlada greši?
- U politici investiranja. Ukoliko bi se povećala ulaganja u razvojne projekte, to bi pozitivno uticalo i na privatna ulaganja. Jer ona bi morala da se povećaju kako bi se privreda brže oporavljala.

Šta je, po vašem mišljenju, ono što bi urgentno trebalo da se uradi kako bi mogao da se očekuje boljitak?
- Ono što je poznato već duže vreme. Javni sektor mora da se učini značajno efikasnijim, ne samo da ne stvara gubitke već i da nudi bolje usluge. Uz to, i možda najvažnije kratkoročno posmatrano, jeste rešenje problema nenaplativih potraživanja da bi banke mogle da povećaju ponudu kredita i da bi Centralna banka mogla značajnije da smanji kamatnu stopu, koja je čak i u sadašnjim uslovima previše visoka.
Poslednji komentari
  • ana Vreme: 12.07.2015 23:02h

    imali smo goluba kog su drugi golubovi kljucali. Kad su mu skinuli pola skalpa morali smo ga izmestiti da ga ne ubiju.Logika je jedno a stvarno stanje stvari drugo.

  • spasoje Vreme: 12.07.2015 23:51h

    Za koga vi navijate gospodine , čini mi se za Vuka !? Jedino što želim da se EU što prije raspadne , naravno Engleska prvo ako može ! Vas sigurno plaćaju da nam solite pamet pod izgovorom da ste expert, naravno da jeste ali čiji , biće da ste njihov ! Za našu situaciju experti nisu potrebni ovo čovjek golim okom lako prepoznaje , Vi radite za Svjetski Dogon ,njemu služite , nas zamajavate . Dogona treba otkačiti . pa smijeniti političare ulizice i odlučiti kako dalje !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP