Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UPRKOS SVEMU

Šta je Francuskinja koju je opelješio taksista poručila Beograđanima?

Autor: P. VUJANAC | 10.09.2013 - 16:53:00h | Komentara: 25

Čak 65 evra platila je Maeva Vigins, doktorantkinja iz Pariza, za sada nepoznatom prestoničkom taksisti za prevoz od Aerodroma "Nikola Tesla" do hotela "Palas" u centru Beograda, kao da se vozila u glavnom gradu Francuske!

Račun za taksi

Račun za taksi, cena kao avionska karta!

Ta vožnja, po taksimetru, trebala je da košta ne više od 1.500 dinara.
Budući doktor nauka Univerziteta Dekart u Parizu, u studijsko-naučnu posetu Srbiji doputovala je u nedelju, po izlasku sa aerodroma uzela je taksi i u 16.45 stigla do svog odredišta, hotela "Palas".
Tada joj je taksista ispostavio račun - tačno 65 evra za prevoz, navodeći da je usluga "duplo skuplje, pošto je nedelja".

- Priznajem da sam bila iznenađena iznosom, jer je ova vožnja koštala kao prevoz taksijem u Parizu. Niisam imala toliko dinara, jer sam razmenila svega 50 na aerodromu, pa sam taksisti vožnju platila u evrima - kaže Maeva koja je u neformalnom razgovoru sa domaćinima i kolegama, ispričala koliko ju je prevoz koštao. Odmah je reagovao Valjevac Nikola Božić, “Blicov” bloger, koji je sporni račun skenirao i postavio na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.

- Iznos naplaćen gospođici Vigins nije duplo, već mnogo viši. Cena po taksimetru bi verovatno bila manja od 1.500 dinara, a uz vaučer koji je Grad Beograd uveo da bi sprečio nelegalne taksiste da potkradaju turiste, 1.800 dinara fiksno. Odmah sam okrenuo taksi službu čiji podaci stoje na računu i razgovarao sa dve gospođe - obe podjednako (ne)prijatne. Istovremeno, moj kolega pokušavao je da dobije komunalnu policiju i taksi inspekciju. Sa inspekcijom je bilo više sreće u dobijanju veze, ali ne i u rešavanju problema. Objašnjeno nam je da se prijava mora podneti lično, iako je Maeva u Srbiji svega tri dana sa posebnim razlogom, koji nikako nije upoznavanje naše birokratije Srbije. U slučaju da se taksista identifikuje, morala bi da lično ponovo dođe u Srbiju iz Pariza, kako bi svedočila na sudu – objašnjava Božić.

Naučnica iz Pariza kaže da njena slika o Srbiji ipak ne zavisi od ovog "iskustva", jer pozitivne utiske već ima, ali ističe da se treba potruditi da se ovakve stvari ne dešavaju, “jer je Beograd lep grad, a ljudi su sjajni”.
Za 65 evra, inače, moguće je u Evropi prevesti se avionom, ako se koristi usluga neke jeftinije kompanije.
 
Poslednji komentari
  • jovan Vreme: 10.09.2013 17:03h

    bruka Srbije,tako sve funkcionise

  • Prov12 Vreme: 10.09.2013 17:08h

    Rečenica: " kao da se vozila u glavnom gradu Francuske!'' je veoma uvredna. Pa šta je Beograd? Neka rupčaga? Pariz jeste lep grad, ali ni Beograd, bez obzira na sve, nije zaslužio takvo poređenje. Nije ni naša prestonica toliko bezvredna. Doduše, taksisti su za posebnu priču.

  • refa Vreme: 10.09.2013 17:08h

    kakva zemlja takav i taksista

  • CIRINELA Vreme: 10.09.2013 17:21h

    Problem sa deranjem od strane taksista nije nov. Moj predlog je da se uvede obaveza upisivanja regisarskog broja vozila na računu a korisnik usluga je dužan da proveri upisani broj. Ukoliko taksista nebi upisao registarski broj vozila ili on nije isti kao na vozilu, korisnik nebi bio u obavezi da plati račun. Time bi se u dobroj meri izbegli divlji taksisti a i brzo im bi ulazili u trag Kad mogu da građanstvu nameću najnižu cenu mogu da uvedu ovu obavezujuću meru cilju zaštite korisnikja usluge.

  • Jana Vreme: 10.09.2013 17:37h

    Pa ovo je nešto što se nažalost redovno dešava i kod nas a i svuda po svetu kada bi ste otišli kao neobavešteni turista! Zato se lepo pre svakog puta dobro informišite na internetu i pre nego što uđete u bilo koji taxi pitajte za cenu prevoza da vidite ko je ko. Palo mi je na pamet nešto što se desilo mom prijatelju koji je godinama igrao fudbal u Srbiji i znao odlično srpski jezik, zaustavio je taxi a pričao je na engleskom mobilnim i taksita je odmah zaključio da je stranac i pokušao da ga opelješi. Kada su stigli do željene destinacije (sa takimetrom koji je pokazivao nenormalnu cifru), moj prijatelj ga je pitao na srpskom hoćemo sada da zovemo policiju da vidi koliko hoćeš da me pokradeš ili ćeš da nestaneš...naravno nestao je!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP