Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROFESORKE FOTKALE DEČJA LICA DOK GLEDAJU CRTAĆE

Šta vam deca gledaju na TV?

Autor: Gane Đorđević | 17.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Dve profesorke umetnosti iz Novog Sada, Sibila Petenji Arbutina i Jelena Kovačević Votgučin, tri godine fotografišu dečja lica dok gledaju crtane filmove na televiziji. Ovim projektom one žele da ukažu na rizike štetnog uticaja TV programa na psihu najmlađe populacije.

Izložba

Fotografišu dečja lica dok gledaju crtane filmove na televiziji | Foto: Gane Đorđević

- Cilj je da upozorimo roditelje da je veoma važno da kontrolišu koje programske sadržaje njihova deca gledaju na televiziji, ali i one koje konzumiraju dok se nalaze ispred računara - objašnjavaju profesorke.

Sibila i Jelena kažu da su deca toliko bila obuzeta gledanjem crtanih filmova da se jednostavno nisu ni obazirala na fotografisanje.

Sat vremena dnevno


Dečji psiholozi i psihijatri tvrde da deca do 12 godina ne bi trebala da pred TV-om provedu više od sat vremena, jer se prekomerno gledanje televizije može štetno odraziti na njihov psihofizički razvoj.

- Sva fotografisana deca su gotovo bez treptaja gledala u televizore, što se može videti sa njihovih lica. Naša želja nije bila da kritikujemo televiziju kao globalni fenomen, jer je sigurno da ona ima veliku ulogu u edukaciji najmlađih i širenju multikulturalnih odnosa, ali pogrešno odabrani programi mogu imati loše psihičke posledice po mlade naraštaje - upozoravaju Sibila i Jelena.
Prema nekim istraživanjima čak 80 odsto roditelja ne kontroliše šta im deca gledaju na televiziji ili računaru. Zbog toga je projekat novosadskih profesorki veoma važan kao upozorenje da je ta kontrola neophodna s obzirom na stepen pažnje s kojom deca gledaju TV programe i sadržaje na ekranima računara.
- Tokom gledanja crtanih fimova sva deca su bila u nekom stanju omamljenosti. Njima su se lica toliko izmenila da ih roditelji ponekad nisu prepoznavali na fotografijama - objašnjavaju profesorke iz Novog Sada.
Njih dve putuju po Srbiji prikazujući ovu neobičnu izložbu fotografija i tom prilikom organizuju tribine na kojima sa roditeljima male dece razgovaraju o potencijalnim opasnostima koje donosi nekontrolisano gledanje TV programa i sadržaja sa kompjutera. Od ove godine u projekat će biti uključeni i jedan broj socijologa i dečjih psihologa.

Srbija vicešampion sveta u gledanju televizije


Prema istraživanju „IP Netvorka“, televiziju najviše gledaju Rumuni, koji uz male ekrane dnevno provode u proseku po 340 minuta. Na mestu vicešampiona ove liste našla se Srbija, u kojoj njeni stanovnici televiziju u proseku dnevno gledaju 306 minuta. Portugalci su treći s dnevnim prosekom od 298, dok stanovnici u SAD TV gledaju 293 minuta na dan. U Nemačkoj se televizija dnevno gleda 221, što je nekoliko minuta ispod evropskog proseka.

Poslednji komentari
  • logoped Vreme: 17.05.2015 13:58h

    Profesorke, bravo! Roditelji treba da shvate da svojim odlukama i delovanjem utiču na razvoj dece. JUW

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP