Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MOGUĆA KATASTROFA U PARAĆINU

Staklara će eksplodirati ako ostane bez struje?

Autor: alo.rs | 15.07.2015 - 23:04:00h | Komentara: 2

Ukoliko Elektrodistribucija u petak, kako je ranije najavila, Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu isključi struju može doći do katastrofe.

Staklara

Staklara | Foto: Profimedia

 
Fabrici u tom slučaju preti eksplozija gasa i velike peći, jer se "ponašanje" 230 tona užarenog stakla temperature 1.500 stepeni ne može kontrolisati.

Generalni direktor Staklare Borislav Vuković kaže da je o mogućoj katastrofi obavešten je Sektor za vanredne situacije MUP Pomoravskog okruga, i da se u fabrici se preduzimaju sve tehničke mere da do katastrofe ne dođe.

- Prošle nedelje nas je EDB skinula sa rezervnog napajanja. Sada imamo samo jednu liniju i mogu da nam isključe i daljinski. Ako to urade, kako su nam zapretili, najveća peć L5 sa 230 tona istopljenog stakla može da

eksplodira u kratkom roku. Iz te peči staklo ne možemo da istočimo, a do eksplozije dolazi kada stanu pumpe za vodu koje regulišu hlađenje. Ne možemo da garantujemo bezbednost ljudi u fabrici i u okolini, pa samo zbog toga i obavestili Sektor za vanredne situacije, rekao je Vuković za Novosti.

Vuković kaže da je istina da postoji veliki dug za struju, ali da država fabrici već tri godine duguje 400 miliona dinara, a fabrički račun je u blokadi zbog duga prema "Srbijagasu".

- Deblokadu smo dogovorili tako što će se kompenzovati dug države prema vlasniku SFS sa dugom fabrike prema "Srbijagasu". Mi onda u roku od 30 dana možemo da izmirimo kompletan dug za struju, koji nije sporan. To je jedini način da EPS dođe do svog potraživanja, a ne isključenjem struje, rekao je direktor Staklare.

Poslednji komentari
  • ludimiljko Vreme: 16.07.2015 07:02h

    Ne bih o efikasnosti privrede.Sa druge strane potpuno shvatama elktroprivredu.Imali su nedavno sndikalna takmičenja na Zlatiboru ili ....,ljetna je sezona treba slati zaposlene u banje,na more (o trošku elektroprivrede).Isto čitah da je Elektroistok (ili tako nešto------niška el.distribucija) za sokove,kiselu vodu i kafu dala 50 000 evra,pa trebaju i alkohol,........ Gospodo sve to košta, treba platiti

  • bob@n Vreme: 16.07.2015 11:48h

    E samo još to što nismo imali. Eksplodirao magacin municije, beše jedna fina poplava, ajd i to da vidimo. Meni nije jasno što sve to ne probaju prvo na miševima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP