Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEOGRAĐANI NAJVIŠE POGOĐENI

Stambeni porez - novi udar na životni standard!

Autor: Tanjug | 07.02.2014 - 15:55:00h | Komentara: 6

Povećanje poreza na stanove i kuće, koje će u Beogradu iznositi i do 80 odsto, znatno će pogoršati životni standard mnogih građana sa niskim primanjima, penzionera i zaposlenih čija su primanja zamrznuta, a pogotovo onih koji mesecima ne primaju platu, ocenjuju ekonomski analitičari, ali ukazuju da je to povećanje bilo očekivano.

Beogradske elektrane

Ekonomista Ivan Nikolić kaže za Tanjug da je tačno da će plaćanje poreza na stanove i kuće po novim stopama oboriti standard građana i da je nepovoljna okolnost to što su sada zamrznute penzije i plate mnogih zaposlenih.
"Danas svaki dinar mnogo znači, jer smo u teškoj situaciji, i mada to povećanje neće biti linearno, neće biti ni pravedno", ocenjuje Nikolić.
Činjenica je, dodaje on, da su se mnogi ljudi sa skromnim primanjima, posle mnogo godina života u određenim delovima grada sada zatekli u zonama gde je tržišna vrednost stanova porasla zbog nekih promenjenih okolnosti, a visina poreza se, kako primećuje, određuje prema visini tržišne vrednosti nekretnine, a ne prema tome ko tu živi.
On je podsetio "da je reč o poreskim reformama, koje su započete još u vreme nekadašnje ministarke finansija Dijane Dragutinović i da su sada samo nastavljene, jer su bile neminovne".
Ekonomski analitičar Saša Ðogović smatra da ekonomska politika ne sme da se zasniva samo na "stezanju kaiša" građana i povećanju poreskih nameta u vreme kada je organičeno povećanje penzija i plata.
On istovremeno ocenjuje da će i građani morati da se prilagođavaju tržišnoj ekonomiji, jer su svuda u svetu stanovi u centru skuplji, pa bi oni koji ne mogu da plaćaju obaveze za svoje nekretnine trebalo da ih prodaju i sele se na rubne delove grada.
S druge strane, to podrazumeva da bi i država prvo trebalo da omogući dobru infrastrukturnu opremljenost tih delova grada i njihovu dobru povezanost sa centrom, navodi Ðogović.
Prema podacima PIO fonda u Srbiji ima 208.029 penzionera koji primaju penziju do 21.102 dinara, pa će im, ukoliko imaju prosečan stan od 50 kvadrata u centru grada, oko polovina biti potrebna da izmire porez na imovinu.
Pri tome, i neke poreske olakšice, poput one koja je ostvarivana po osnovu starosti stambene jedinice, smanjene su i sada će iznositi od 0,8 do 40 odsto, dok su do prošle godine bile i do 70 odsto. Umanjenje poreza za vlasnika nekretnine koji živi u stanu je 50 odsto, a maskimalno do 20.000 dinara.
Prema podacima Gradske uprave, porez će najviše biti povećan u ekstra zoni, u koju spadaju Slavija, Kalemegdan i Dedinje, gde je kvadratni metar procenjen na 203.000 dinara.
U prvoj zoni su delovi Starog grada, Vračar, Novi Beograd uz autoput i stari Zemun, gde procenjena cena stambenog prostora iznosi 145.000 dinara po kvadratu, u drugoj su Palilula, Zvezdara, Voždovac, Čukarica, Banovo brdo i blokovi 45 i 61-64, gde je cena 116.000 dinara.
U trećoj zoni su Karaburma, Trošarina, Bežanijska kosa, delovi Zvezdare i Zemun gornji grad, gde je cena kvadrata 82.000, a u četvrtoj zoni su Galenika, Zemun polje, Lazarevac, delovi Čukarice, Voždovca i Rakovice, s cenom od 72.000 dinara.
Petoj zoni pripadaju Kaluđerica, Mladenovac, delovi Čukarice i Voždovca i Rakovice, gde je kvadrat 66.000 dinara, u šestoj su Grocka, Voždovac i Obrenovac sa cenom od 65.000, u sedmoj delovi Barajeva, Obrenovca i Grocke sa cenom od 50.000, a u osmoj su rubni delovi Barajeva i Obrenovca sa cenom od 35.000 dinara.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 07.02.2014 16:27h

    eto recepta kako da ceo Beograd bude elitni grad-bez sirotinje...jedno lepo Ddinje

  • surovi Vreme: 07.02.2014 17:44h

    Bravo nazadnjaci tako bi i moja baba napunila budzet ,povecaj harace smanji plate i busaj se u grudi kako si uradio nesto pametno i korisno a polupismeni narod ce da glasa za tebe jer si ti kao zakleti borac protiv otganizovanog kriminala ,bla bla bla truc, zelim vam da izgubite ove izbore jer pobedu nicim zasluzili niste...

  • olga Vreme: 07.02.2014 17:44h

    Netreba to niko da plaća pa neka pune budžet onim što su pokrali i otpuštaju administraciju.Biće Tuzla u Beogradu vrlo brzo;biće to interesantno gledati sa pristojne udaljenosti.jer sve što vredi je napustilo brlog zvani Srbija.

  • grada Vreme: 07.02.2014 18:14h

    Prava je glupost da su cene stanova porasle u nekim delovima grada. istina je da su svuda cene pale i to prilicno, a da poreznici vrse otimacinu para od gradjana, jer ne znaju kako da napune budzetsku kasu, sto jasno pokazuje koliko je vlast nesposobna!

  • pera Vreme: 07.02.2014 21:21h

    Nije mi jasna teorija kada kazu da se porez placa na osnovu cene kvadrata.Pa cene su drasticno pale,prodaja je stala,gradnja je stala.Kako onda veci porez???????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP