Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMEŠTANJE

Stanarima "smrdljivih zgrada" predloženo da se presele u naselje Stepa Stepanović

Autor: Ekipa Alo! | 04.09.2014 - 18:17:00h | Komentara: 0

Građevinska direkcija Srbije predložiće sutra da se stanari zgrada u naselju Dr Ivana Ribara, u kojima je zabeležena povećana koncentracija otrovnog fenola, privremeno presele u slobodne stanove u naselju Stepa Stepanović.

Očajni: Jedan od  stanara otrovnih  zgrada u Beogradu

Očajni: Jedan od stanara otrovnih zgrada u Beogradu | Foto: Nebojša Marković

Kako su u Građevinskoj direkciji rekli mogućnost privremenog preseljenja važiće za sve stanare dve zgrade u naselju Dr Ivan Ribara (Ulica Mileve Marić Ajnštajn 80,82, 100 i 102), odnosno za oko 220 stanova.
Dodaje se i da je Građevinska direkcija angažovala Laboratoriju za fizičku hemiju Instituta u Vinči za kompletno naučno istraživanje koje će uključiti izradu elaborata sa detaljnom prezentacijom efikasnih metoda sanacije zagađenja u zgradama.
Elaborat bi trebalo da bude završen do polovine septembra, posle čega će biti predstavljen i stanarima i javnosti.
Građevinska direkcija Srbije je odmah po dobijanju izveštaja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u kome je indikovano da neprijatni mirisi potiču od oplatola, izvadila potrebne uzorke i poslala na ispitivanje u Laboratoriju za fizičku hemiju Instituta za nuklearne nauke u Vinči.
Poslati su uzorci betona (kernovi) i uzorak oplatola firme Ekosekund koji je koriscen za premaz oplate prilikom izrade betonskih konstrukcija.
– Ispitivanja laboratorije u Vinči nedvosmisleno su potvrdile osnovanu sumnju da je uzrok hemijskih isparenja sporni oplatol, jer hemijske supstance koje su pronađene u površinskom sloju betona odgovaraju supstancama iz oplatola – naveli su u Građevinskoj direkciji.
Građevinska direkcija Srbije je podnela krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog potencijalnog ugrožavanja zdravlja velikog broja ljudi, kao i materijalne štete.
Stanari zgrada u naselju Dr Ivana Ribara, čiju gradnju je finansirala Gradjevinska direkcija Srbije, od aprila osećaju smrad u stanovima, a kod dela stanara utvrđene su povišene koncentracije otrovnog fenola u organizmu.
Prilikom udisanja isparenja od fenola, može doći do iritacije disajnih puteva, ali i posledica po centralni nervni sistem i oštećenja drugih organa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP