Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MULJANJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA I ENERGOPROJEKTA

Stanovi i poslovni centar umesto ambasade!

Autor: Vladimir Radomirović / pištaljka.rs | 26.02.2014 - 10:47:00h | Komentara: 1

Ministarstvo spoljnih poslova dalo je u tajnom postupku preduzeću Energoprojekt holding tri zgrade u Peruu i Ugandi i deo državnog zemljišta u glavnom gradu Nigerije Abudži u zamenu za izgradnju ambasade i rezidencije ambasadora u Abudži. Ambasada i rezidencija još nisu izgrađene, iako je rok za izgradnju istekao krajem prošle, a sudeći po projektu objavljenom na sajtu Energoprojekta, ta firma gradi dodatnih 3.200 kvadratnih metara poslovnog prostora o kojima nema ni reči u ugovoru. Samo taj prostor na tržištu vredi više od cene izgradnje ambasade.


Energoprojekt

*Kliknite za uvaćanje

Umesto da raspiše javni poziv za prodaju imovine, Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je u maju 2012. da Energoprojeku preda zgrade ambasade i rezidencije u Limi (ukupno 1.540 kvadratnih metara na 2.417 kvadratnih metara zemljišta), zgradu ambasade u Kampali (na zemljištu površine 2.430 kvadratnih metara) i pravo korišćenja 3.570 kvadratnih metara zemljišta u Abudži koje je Nigerija namenski dala Srbiji za izgradnju ambasade. Sva ta imovina data je u zamenu za izgradnju ambasade i rezidencije u Abudži i isplatu duga od 377.000 evra za rezidenciju (stan) generalnog konzula u Herceg Novom.

Energoprojekt

Ugovorom koji je 30. maja 2012. potpisao tadašnji ministar spoljnih poslova (u ostavci) Vuk Jeremić nije precizirano kolika će biti kvadratura ambasade i rezidencije u Abudži, ali su izvori iz ministarstva ranije izjavili da će zgrada ambasade imati 1.400 kvadrata, a rezidencija ambasadora 200 kvadratnih metara. Međutim, na sajtu Energoprojekta navodi se da podružnica tog preduzeća Energonigerija (koja se uopšte ne pominje u ugovoru) za ministarstvo gradi kompleks ambasade „sa kancelarijama, rezidencijom, službenim stanovima i poslovnim centrom“ ukupne površine 4.800 kvadratnih metara. Šta će ministarstvu službeni stanovi i poslovni centar u glavnom gradu Nigerije nije jasno, ali se može pretpostaviti da će Energoprojekt koristiti tih dodatnih 3.200 kvadrata za svoje potrebe. Grafički prikaz projekta kompleksa ambasade na sajtu Energoprojekta pokazuje da se gradi pet odvojenih objekata, a u kvartalnom izveštaju Energoprojekt holdinga za drugo tromesečje 2013. piše da je posao izgradnje ambasade ustupljen zavisnom preduzeću Energoprojekt oprema a.d. kojem je prebačen avans od gotovo sto miliona dinara. U godišnjem izveštaju firme Energoprojekt oprema za 2012. navodi da je za izgradnju kompleksa angažovan podizvođač.

Energoprojekt

Nigerija je zemljište od nešto više od 9.000 kvadratnih metara namenski dala Srbiji za izgradnju ambasade, što u odgovoru na pitanja Pištaljke potvrđuje Ministarstvo spoljnih poslova. „Zemljištem u Abudži nije bilo moguće slobodno raspolagati na tržištu jer je isto namenski dato državi u dugoročni zakup na period od 99 godina, za izgradnju objekta Ambasade i rezidencije... Postojala je opasnost od oduzimanja placa od strane Savezne Republike Nigerije zbog nezapočinjanja izgradnje objekta“, navodi se u odgovoru.

Energoprojekt

*Kliknite za uvećanje

Država se, i pored činjenice da zemljište ne može da se koristi za druge namene, ugovorom obavezala da će dozvoliti Energoprojektu da se upiše kao vlasnik zemljišta ako obezbedi saglasnost nigerijskih vlasti.
Ministarstvo tvrdi da je ugovor sa Energoprojektom potpisalo zato što nije raspolagalo sredstvima za izgradnju objekata u Abudži, zato što objekti u Kampali i Limi dugi niz godina nisu korišćeni i zato što su postojali politički razlozi za izgradnju ambasade i rezidencije u Nigeriji. Međutim, ako je država Energoprojektu omogućila da izgradi poslovni centar na državnom zemljištu i tako ostvari dobit kojom bi pokrio troškove izgradnje ambasade i rezidencije, postavlja se pitanje zašto su tom privrednom društvu date još i zgrade u Peruu i Ugandi. Vuk Jeremić, koji je kao odgovorno lice potpisao ugovor, nije odgovorio na pitanja Pištaljke o ovom poslu.

Energoprojekt

*Kliknite za uvećanje

Ministarstvo je pokušalo da ugovor sakrije od javnosti pozivajući se na stav generalnog direktora Energoprojekta Vladimira Milovanovića da „predmetni ugovor ne treba dostavljati portalu Pištaljka“. Rešenje o odbijanju potpisao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Slobodan Vukčević, a Pištaljka se na to rešenje žalila Povereniku za informacije od javnog značaja. Poverenik je poništio rešenje ministarstva i naložio mu da ugovor dostavi. „Izjavama, mišljenjima i stavovima drugih organa i pravnih subjekata ne može se uskraćivati pravo na pristup informacijama od javnog značaja... Ovo posebno imajući u vidu da se tražene informacije odnose na ugovor o prenosu prava na nepokretnostima uz naknadu koji je zaključio državni organ, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa privrednim društvom „Energoprojekt“ a.d, pa su iste od interesa za javnost i treba da budu dostupne javnosti“, navodi se u rešenju koje je potpisala zamenica poverenika Stanojla Mandić.
Da priča sa ugovorom koji su Ministarstvo spoljnih poslova i Energoprojekt hteli da sakriju bude do kraja apsurdna, izvori iz ministarstva rekli su nedavno Večernjim novostima da će Srbija uskoro otvoriti diplomatsku kancelariju u Limi – tamo je gde je do 2012. Srbija imala dve zgrade koje su sada vlasništvo Energoprojekta.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 26.02.2014 18:29h

    E bas je dobro da nesto nabudzimo u Abudzi......mislio sam - necije dzepove.../cik pogodite cije../

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP