Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! POSETIO SREĆNE DOBITNIKE

Stao na noge uoči Svetog Nikole!

Autor: Ekipa Alo! | 21.12.2013 - 19:35:00h | Komentara: 7

Redakcija lista „Alo!“ obradovala je pet porodica sa po 25.000 dinara za Svetog Nikolu, najzastupljeniju srpsku slavu.

Slave

Stefan sa mamom Mirom

Pored novčane nagrade, reporteri našeg lista su u četvrtak posetili srećne dobitnike i čestitali im krsnu slavu. Podsetimo, dobitnici „Alo!“ nagrade su Danijela Stanković iz Beograda, Nebojša Jovanović iz Kragujevca, Miljan Bičanin iz Kruševca, Aleksa Lukić iz Zemuna i Dejan Milinović iz Zemuna. Nagrade našeg lista svakako su obradovale domaćine i ulepšale slavlje u njihovim domovima, a porodica Jovanović iz Kragujevca je imala je razlog više za sreću jer je njihov sin Stefan (19), koji je dva meseca bio u komi, uoči Svetog Nikole stao na noge!
Akciju našeg lista potpomogao je „Soko Štark“, koji je srećnim dobitnicima podelio čokolade „najlepše želje“.

I Stefan stigao na slavu

Porodica Stefana Jovanovića (19) iz Kragujevca, koji je krajem marta brutalno prebijen bejzbol palicom na školskom odmoru, proslavila je svoju krsnu slavu Svetog Nikolu. Ove godine, slavlje je bilo skromno, a najveća radost njegovih roditelja Nebojše i Mire i sestre Une bila je što je Stefan pre desetak dana stao na noge posle dugotrajne rehabilitacije.

Slave

Stefanovom dolasku se najviše obradovala sestra Una

Zbog teških povreda mozga, ovaj maturant je dva meseca bio u komi i život mu je visio o koncu. Kada se probudio, nije mogao da hoda. Ni sada to ne može samostalno, kao što ne vidi i ne čuje dobro. Njegova porodica je sav novac koji je imala dala na njegovo lečenje i za brigu o njemu.

Situacija je teška jer nijedno od njih nema stalno zaposlenje. „Supruga Mira je stalno s njim u Beogradu, u rehabilitacionom centru u Sokobanjskoj. Za slavu smo Stefana doveli kući i već sutra se ponovo vraća.

Nemamo stalne prihode i pomoć od 25.000 dinara koje smo dobili od redakcije „Alo!“ nam je zaista pomogla da obeležimo Nikoljdan, koji je slavio i moj čukundeda. Hvala vam na tome... Dok ove godine palim slavsku sveću, znam da bi Stefan imao mnogo toga da mi kaže, a ne može. Želeo bi da vidi, a ne može. Išao bi nekuda sam, a ne može...“, kaže Stefanov otac Nebojša. Stefanovom dolasku na slavu najviše se obradovala sestra Una. Od njega se nisu odvajale ni bake Dara i Ruža dok su pomagale da se postavi slavski sto i dočekaju gosti.

porodica stanković Foto: Mitar Mitrović

Stankovići na okupu Foto: Mitar Mitrović

"Slavimo za sve pare"
 

Porodicu Stanković iz Beograda, Danijelu (30) i Marka (32), možda je najviše obradovala nagrada našeg lista, s obzirom na to da su od avgusta oboje nezaposleni. Žive sa Markovom bakom Cvetankom (78) i ćerkicama Lenom (2) i Nadom (3) u stanu od 30 kvadrata. „Baka je kupila novine i predložila da se prijavimo.

Supruga je to napisala, ali se nismo nadali nagradi. Međutim, baka je oduvek bila talična, pa tako bilo i ovog puta“, priča Marko. Supruga Danijela potvrđuje da nije očekivala nagradu, ali da je obećala da će ako dobiju, slaviti za sve pare. „Mislila sam da od toga nema ništa, ali sam uradila to da učinim baki. Baš sam se iznenadila jer nikada ništa nismo dobili“, kaže Danijela.

Inače, u kući Stankovića slava se do sada, kako kaže domaćin Marko, samo obeležavala. „Ujutru odemo u crkvu na liturgiju i presečemo kolač, a ručak pravimo samo za uži porodični krug. Međutim, ove godine ćemo prvi put pozvati više ljudi, njih dvadesetak. Bilo je mnogo posla, pa sam morao da pomognem Danijeli i celu noć sam mleo žito“, kaže Marko, dodajući da će slava trajati čak dva dana. „Srećni smo da ćemo ovog puta moći da pozovemo svu rodbinu i prijatelje“, kaže baka Cvetanka, koja pored Marka ima još sedmoro unučadi i troje praunučadi.

Jednomesečni Aleksa pravi domaćin

Aleksa Lukić iz Zemuna najmlađi je dobitnik nagrade u akciji „Pripremimo slavu zajedno“. Ovaj mališan, koji je juče napunio tek mesec dana, morao je da bude domaćin umesto svog oca, koji je na privremenom radu u inostranstvu.

Porodica Lukić Foto: Mitar Mitrović

Aleksa glava kuće Foto: Mitar Mitrović

„Jedva čekamo da se tata vrati, ali do tada će Aleksa biti glava kuće“, kaže njegova majka Sanja (30). U Aleksino ime za nagradu je konkurisala njegova tetka Marija. „Kupila sam novine na putu na posao i rešila da okušam sreću. Nešto mi je govorilo da ćemo dobiti nagradu zbog Alekse, koji, iako veoma mali, mora da ponese tako odgovornu ulogu domaćina slave“, kaže Marija.

Lukići

„Najlepše želje“ za najmlađe| Foto: Mitar Mitrović

Inače, u domaćinstvu koje čine porodice Lukić i Petrović, njih šestoro, Sveti Nikola se slavi više od 40 godina. Aleksina baka Gordana slavu je preuzela od oca i svake godine je obeležava. „Slava traje tri dana i tada kroz kuću prođe više od 30 ljudi.

Okupi se ceo komšiluk i rodbina. Cele godine se štedi jer za slavu mora da se ima“, kaže baka Gordana, dodajući da je novac od nagrade ipak dobrodošao jer imaju dva rođendana u porodici, pa će se svakako potrošiti. Sva jela za slavsku trpezu pripremio je Gordanin suprug Jova, po zanimanju vojni kuvar, zaposlen na aerodromu u Batajnici, koji, međutim, nije želeo da nas uputi u neki od svojih specijaliteta.

Ne odriče se porodične tradicije

U akciji „Pripremimo zajedno slavu“ naš list je pomogao i Miljanu Bićaninu (33), gluvonemom mladiću iz kruševačkog naselja Rasadnik.

Slave

Sva jela priprema sam

 

Miljan već deset godina, od kada su mu umrli baba i deda, živi sam, ali poštuje porodičnu tradiciju i redovno slavi Svetog Nikolu. „Pripreme za slavu započinjem nekoliko meseci ranije. Izdvajam novac kako bih imao dovoljno da kupim sve što planiram. Obično imam desetak gostiju, moje prijatelje iz Udruženja gluvih i nagluvih, a dolazi mi i najstarija sestra sa mužem“, pomoću znakovnih simbola objašnjava Miljan, koji radi u Zaštitnoj radionici „Metaloplastika“ u Stopanji. Sva jela za proslavu priprema sam, a kaže da su mu specijalnost posne salate. U spremanju krsne slave pomažu mu i tetka Jasmina, koja živi u obližnjem Lipovcu. Ona ističe da je Miljan veoma pedantan i odgovoran, ali da bi volela da narednu slavu pripremi sa domaćicom, a ne sam.

Nismo navikli na poklone

- Dobro mi došli, dobri ljudi… Ej, da dočekam i meni neko nešto pokloni, srećan sam jer nisam navikao - ovim rečima dočekao nas je na kućnom pragu Dejan Milinović (39) iz Lazarevca, čiju je porodicu za Svetog Nikolu darivala redakcija „Alo!“.

Slave

Sve po propisu

 

Dejan, njegova supruga Sanela (31) i troje dece, Luka (9), Nikolin (7) i Nikola (3), žive na ulazu u grad, u skromnoj kućici koju je Dejanu ostavio deda Cole, nekada najbogatiji domaćin u Lazarevcu. Posle Drugog svetskog rata, komunisti su starom Milinoviću konfiskovali zemlju i na njoj podigli fabriku, ostao je samo kućerak u kojem živi ova složna porodica. „Nemamo mnogo, ali što kaže naš narod: ‚Kad deca nisu besna, ni kuća nije tesna“,‘ s ponosom ističe nasmejani domaćin.

Sanela nema stalni posao, a Dejan se zaposlio tek pre tri meseca. Plata nije velika, ali je unela sigurnost u ovu skromnu porodicu. Kažu da nisu navikli na poklone, pa ih je dar za slavu iznenadio. Zbog toga je i trpeza bila bogatija.

„Nabavili smo pastrmku iz Bajine Bašte. Probaj, još je topla, malopre sam je izvadila iz friteze. Šta kažeš, malo je i prodimljena. Ne treba tu mnogo, nekoliko minuta na bukovini. A za čorbu smo nabavili original pripremu sa Zemunskog keja. Sve je po propisu, devet vrsta ribe, prste da poližeš“, hvali domaćica svoje specijalitete. I domaćin je imao svoje favorite - originalna rakija iz Čibutkovice, koju Dejan peče po staroj dedinoj recepturi. Sanela je inače verni čitalac „Alo!“, tako da je nagrada došla u prave ruke.

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 21.12.2013 20:11h

    Nego da ima Boga,pa Bog je nadahnuo svetim duhom redakciju Alo da urade ovako divnu stvar.Prelijepo od redakcije,a I divne ljude ste obradovali.Svaka Vam cast,dolazi Bozic pa neka se malo I druge redakcije potrude pa obraduju ljude Na sedmi January.Neka je svima srecna krsna slava,narocito je divno sto ste pisali o obicnim ljudima kako proslavljaju slavu.Stefanu sve najbolje,Stankovicoma,maloj bebi,ma svima sve najbolje,a za ALO I SOKO STARK sve pohvale I neka nastave ovako.

  • N.Pesic Vreme: 21.12.2013 20:40h

    Sve BG i okolina! Jug neka gladuje! Sramota!

  • nn Vreme: 21.12.2013 20:43h

    Bravo kralju! Samo hrabro i napred!

  • jasna Vreme: 22.12.2013 01:29h

    divan je gest, ali mi nisu jasni kriterijumi, jer kad citam ovo, bar tri od pet porodica su u boljem polozaju od moje, ja bez stalnog zaposlenja izdrzavam bolesnog muza i dva sina od kojih se jedan jos uvek oporavlja od operacije tumora na mozgu, a ima tek dve i po godine... proslavili smo i bez toga, ali iskrena da budem nadala sam se ovoj novcanoj pomoci... medjutim, sudeci po tome koliko me sreca do sad pratila, ne znam odakle mi ideja da se i danam - u se i u svoje kljuse!

  • nedjo Vreme: 22.12.2013 05:47h

    sa srecom nek je decku koji je prohodao na sv nikolu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP