Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UŽAS U KURŠUMLIJSKOM PUSTOM SELU

Starac promrzao i ostao bez prstiju

Autor: LJ. Mitić | 06.03.2015 - 14:07:00h | Komentara: 1

Ratko Radisavljević (67) iz kuršumlijskog sela Svinjišta udaljenog pedesetak kilometara od Kuršumlije, primljen je pre nekoliko dana u prokupačku bolnicu "Dr Aleksa Savić" sa promrzlinama stopala koje su bile toliko velike da su mu otpali prsti na obe noge

Bolnica

Ilustracija | Foto: Profimedia

Naime, Radisavljevića koji je smešten na Odeljenje intenzivne nege prokupačke hirurgije, promrzlog, iznemoglog i gladnog pronašao je pre nekoliko dana jedan od malobrojnih meštana ovog sela koji je odmah alarmirao zdravstvene radnike.
Pacijent je primljen na Odeljenje hirurgije sa znacima i posledicama promrzlina u predelu oba stopala. Nesrećni čovek se i dalje nalazi na bolničkom lečenju, a ono što je važno da je trenutno njegovo opšte stanje stabilno i nije životno ugrožen – rekla je portparol prokupačke bolnice, doktorka Marija Despotović.
Kako saznajemo, Radisavljaveć već godinama živi sam u kuršumlijskom selu Svinjište, a kako meštani ističu zbog teškog psihičkog stanja u kojem se nalazi često je odbijao i pomoć rodbine.
O njemu niko nije brinuo pa je prepušten malobrojnim meštanima koji bi mu katkad udelili nešto hrane jer nije mogao da se na adekvatan način stara o sebi.
Promrzlog, iznemoglog i gladnog Radisavljevića je pronašao meštanin ovog sela nakon što je razvalio vrata kuće i zatekao ga bespomoćnog na starom krevetu sa gangrenom prstiju koji su usled promrzlina počeli da otpadaju.
Delovao je strašno i bespomoćno. Već su počele da mu otkazuju pojedine funkcije, jer je slabo komunicirao. Svratio sam jer mi je bilo sumnjivo što ga danima nisam video da izlazi iz kuće – kaže meštanin.
On ističe da je nesrećni starac nakon toga kolima Hitne pomoći prebačen u prokupačku bolnicu gde su ustanovili promrzline, odnosno, sa njegovih stopala su već otpali prsti usled smrzavanja.
Prema nezvaničnim saznanjima o Radisavljeviću u poslednje vreme niko nije brinuo. O ovom slučaju obavešten je i kuršumlijski Centar za socijalni rad koji bi posle bolničkog oporavka trebao da obezbedi neki adekvatan smeštaj za Radosavljevića koji je živeo sam u Svinjištu, selu udaljenom pedesetak kilometara od Kuršumlije, nastanjenom malobrojnim, uglavnom staračkim domaćinstvima.
Poslednji komentari
  • Petar Vreme: 07.03.2015 13:50h

    Ruzno i tuzno. A zasto o Ratku niko ne brine? Odgovor treba potraziti od njegovog brata koji zivi u Prokuplju. Ratko jeste u izversnom stepenu hendikepiran ali ne toliko da do skoro nije mogao da brine o sebi, ali uslkovi zivota i godine cine svoje. Ne sme brat da zaboravi na brata, jer je ovaj svojevremeno cuvao oca i majku i brinuo o kuci, pa je njegov brat imao i gde da dodje i odakle da ponese za sebe i svioju porodicu. Nije Ratko oduvek bio takav. Gajio je stoku, obradjivao zemlju a njegov brat je dolazio i na gogtovo se gostio i nosio. Imao je i Ratko svojih gresaka ali kad je brat u pitanju i kad padne u nevolju tada se sve prasta a iskreno, nista nije bilo neoprostivo. Ratku zelim brz oporavak a odgovarajuce institucije molim da nista ne prepustaju slucaju vec da za Ratka nadju adekvatan smestaj u nekom od domova jer ga ni posle bolnice brat niti bilo ko od rodbine nece gledati. Nazalost to je nasa stvarnost.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP