Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEZ PANIKE

Stefanović: Bezbednosna situacija u Srbiji je dobra!

Autor: Tanjug | 11.05.2015 - 08:23:00h | Komentara: 0

Bezbednosna situacija u Srbiji je dobra, preduzeto je sve kako bi se očuvali mir i stabilnost na teritoriji Srbije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Transparentno: Nebojša  Stefanović

Nebojša Stefanović | Foto: MUP

Stefanović je, gostujući na RTS-u, rekao da su u kopnenu zonu bezbednosti upućene dodatne snage, kao i da je predlogom Biroa za koordinaciju službi bezbednosti MUP formirao združeni taktički tim koji čine pripadnici policije, Vojske Srbije i Bezbednosno-informativne agencije.


"Te jedinice nadgledaće situaciju na terenu narednih dana i učinićemo sve da se teroristička aktivnost ne prenese na teritoriju Srbije", poručio je Stefanović.

On je dodao da je terorizam prisutan svuda, pa i u ovom delu svetu, i da to nije nova situacija.

Kako je objasnio poslednjih nekoliko meseci nadležne službe prate razvoj situacije u regonu, poput napada na policijske stanice u Makedoniji i u Zvorniku.

"Podigli smo nivo gotovosti i preduzeli potrebne mere. S kolegama u Makedoniji, ali ne i samo s njima, u stalnom smo kontaktu. Imamo ozbiljne partnere i sve indicije i informacije delimo s njima upravo kako bismo bili efikasniji u tome", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima u deo državne granice u kopnenoj zoni bezbednosti upućeno je više od 450 pripadnika Žandarmerije, kao i deo Protivterorističke jedinice, deo pripadnika Policijske uprave u Vranju, a ojačana je i granična policija.

"Jedinice policije i Vojske Srbije su u punoj pripravnosti", poručio je Stefanović.

Cvetković: Građani mogu da budu spokojni!

Komentarišući najave o 12. maju kao mogućem "danu D" da se razori Balkan, direktor policije Milorad Veljović je podsetio da je bilo takvih informacija, ali da je, kako je ocenio, "ovo preduhitrilo 12. maj".


"Ne smemo se nijednog trenutka opustiti, ta zona je i te kako osetljiva, moramo biti spremni u svakom momentu", naglasio je Veljović.

Ne oglašava se:  Milorad Veljović

Milorad Veljović | Foto: Nenad Mihajlović

Država mora zajednički delovati na tom prostoru i zato je formirano radno telo koje će rukovoditi i koordinirati na čijem čelu je komandant Žandarmerije, rekao je Veljović.


Govoreći o izbeglicama koji žele da iz Makedonije pobegnu u Srbiju, Veljović je precizirao da je do sada prešlo oko 450 ljudi i da su to mahom oni koji imaju rodbinske veze u Preševu.


Petar Cvetković je, gostujući u istoj emisiji, takođe, poručio svim građanima Srbije da mogu da budu spokojni, bezbedni, jer službe bezbednosti, vojska, policija, država, preduzimaju sve potrebne mere.


"Nije stvar u tome da su informacije preterano dramatične za našu zemlju. Znači, situacija, što se tiče bezbednosti naše zemlje nije dovedena u pitanje u ovoga trenutka", rekao je Cvetković.

Petar Cvetković, načelnik VBA

Petar Cvetković, načelnik VBA | Foto: Emil Čonkić

Direktor VBA je ukazao da se situacija menja iz časa u čas, da sve strukture bezbednosti Srbije pomno prate šta se tamo događa.


Cvetković je istakao da je sinoć posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i direktorom Bezbedno informativne agencije otišao na lice mesta i obišao jednu od baza Vojske Srbije koja se nalazi u Kopnenoj zoni bezbednosti, posetivši granični prelaz Preševo.


Direktor VBA je istakao da vojska, policija i snage bezbednosti imaju dovoljno iskustva sa ovakvim pojavama u prethodnim godinama, da svako obavlja svoj zadatak i da je moral na visokom nivou.


Cvetković je ukazao da su službe bezbednosti raspolagale sa podacima još prošle godine, da se albanski teroristi organizuju i da će naći povod i način.

Cvetković je rekao da su albanski teroristi, koji su izveli napad u Kumanovu, već duže vreme boravili u tom delu Makedonije i da su srpske službe bezbednosti još u aprilu upozorile makedonske kolege da bi do napada moglo da dodje, ali da su one verovale da su te priče preuveličane.


Cvetković je za Jutarnji program TV Pink rekao da su pripadnici te terorističke grupe bili uglavnom sa Kosova, ali da su pojedini njihovi članovi i iz Makedonije, pa čak i iz juga centralne Srbije, a da im je zajednički cilj stvaranje velike Albanije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP