Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA TVRDI

Stefanović: Bezbednosna situacija u Srbiji potpuno stabilna

Autor: Beta | 15.07.2015 - 22:45:00h | Komentara: 0

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da je situacija u Srbiji, kada je reč o pretnjama terorističkim napadima, potpuno stabilna ali i da ne bi bilo ozbiljno reći da takve pretnje ne postoje.

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović | Foto: Oliver Bunić

 

- Mi smo nakon napada u Zvorniku i Kumanovu preduzeli određene mere i angažovali određene jedinice u cilju sprečavanja eventualnih terorističkih napada. Bilo je više naznaka da se određene grupe spremaju na Kosovi i Metohiji, što je i potvrđeno prilikom napada u Kumanovu, jer su napadači došli sa teritorije Pokrajine, kazao je Stefanović na sednici skupštinskog

Odbora za odbranu i bezbednost prilikom predstavljanja Informacije o radu MUP-a u periodu januar-jun 2015. godine.
Ministar je istakao da pripadnici MUP-a obavljaju razgovore sa "bezbednosno interesantnim" migrantima u Srbiji, naročito onima koji dolaze iz Sirije, Iraka i Avganistana, ali je i dodao da oni do sada nisu izazvali nijedan ozbiljniji incident u Srbiji.
- I pored povećanog priliva migranata i tražilaca azila, ostvareno je stabilno stanje bezbednosti na državnoj granici i u prigraničnom području. Ovaj period karakteriše drastično povećanje broja otkrivenih ilegalnih migranata, kojih je na zelenoj granici i u području graničnog prelaza registrovano više od 21.000, uglavnom sa Bliskog istoka, prostora centralne Azije i Afrike", rekao je Stefanović.
On je dodao da je drastično povećan i broj tražilaca azila u Srbiji, kojih je u prvih šest meseci 2015. godine bilo 37.389, što je osam puta više nego u istom periodu 2014. godine.
Predstavljajući članovima skupštinskog Odbora Informaciju o radu MUP-a u periodu januar-jun 2015. godine, ministar je istakao da je u zajedničkim akcijama srpske i policija još sedam država, zaplenjeno 3,5 tona kokaina, 10 miliona evra i uhapšeno 69 osoba osumnjičenih za trgovinu narkoticima.
- Realizovano je 2.758 zaplena opojne droge i oduzeto 280 kilograma i više od 192.000 komada narkotika, među kojima 216 kilograma marihuane, 24 kilograma heriona, oko osam kilograma kokaina, devet kilograma hašiša. U TE 'Nikola Tesla' u Obrenovcu uništeno je 808 kilograma droge, ulične vrednosti oko 1,8 milijardi dinara, naveo je Stefanović.
Prema njegovim rečima, u posmatranom periodu otkrivene su tri organizovane grupe u oblasti finansijskog kriminala, i po jedna u oblastima visokotehnološkog kriminala i trgovine i proizvodnje narkotika.
U okviru borbe protiv trgovine ljudima, podneto je 11 prijava protiv 21 osobe, među kojima su i strani državljani, zbog 12 izvršenih krivičnih dela, najčešće seksualne ekploatacije dok su u oblasti borbe protiv korupcije, otkrivena 1.222 krivična dela, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.
Broj krivičnih dela protiv imovine smanjen je za devet odsto u odnosu na period januar-jun 2014. godine dok je broj prijavljenih krivičnih dela nasilja u porodici porastao za 28 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Stefanović je dodao da je stanje bezbednosti saobraćaja povoljnije nego u istom periodu 2014. godine, pošto je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda manji za šest odsto, dok je broj udesa sa nastradalim licima smanjen za 0,6 odsto.
Prema njegovim rečima, broj krivičnih dela nad policijskim službenicima povećan je u odnosu na isti period 2014. godine za 15 odsto dok su protiv 205 policajaca podnete krivične prijave zbog 205 krivičnih dela.
Ministar je istakao da je policija rasvetlila svih sedam slučajeva otmica u posmatranom periodu kao i da je rasvetljeno 87,5 odsto ubistava, 80 odsto teških ubistava i svi pokušaji silovanja dok procenat rasvetljavanja silovanja iznosi više od 83 odsto.
Kako je naveo, na području Kopnene zone bezbednosti i opština na jugu Srbije nije bilo terorističkih napada ali je na teritoriji Kosova i Metohije zabeležen veći broj slučajeva ispoljavanja različitih oblika etničkog nasilja prema Srbima i ostalim nealbancima.
Odbor za odbranu i bezbednost jednoglasno je usvojio Informaciju o radu MUP-a u periodu januar-jun 2015. godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP