Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PUTANJA RADIKALNIH ISLAMISTA

Stefanović: Ekstremisti preko Beča putuju u džihad

Autor: J.Paunović | 21.03.2015 - 14:30:00h | Komentara: 0

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ukazao je da u Srbiji, koja je usvojila novi zakon koji zabranjuje borbu u drugim zemljama, opada broj osoba koje se priključuju radikalnim grupama, dodajući da ekstremisti iz Srbije najpre putuju u Beč, koji je centar odakle idu dalje u džihad.

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović | Foto: Đ. Kojadinović

 
"Većina muslimana nisu nikakvi teroristi i bitno je to pojasniti. U Srbiji je tri do četiri odsto stanovništva muslimanske vere, i oni dolaze iz regiona Raške. Usvojili smo novi zakon koji kažnjava borbu u drugim zemljama. Broj osoba koje se priključuju radikalnim grupama opada. Međutim, jedan podatak je jasan, a to je da ekstremisti iz Srbije, najpre putuju za Beč, koji je centar odakle nastavljaju put u džihad”, objasnio je Stefanović u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”.


On je ukazao da pojedine informacije ukazuju na to da je Beč jedna vrsta čvorišta za džihadiste. Dodajući da austrijska policija ozbiljno radi u vezi ove teme, on je rekao da dve zemlje razmenjuju informacije o svim osobama koje bi mogle biti deo te organizacije.


Upitan da li te grupe imaju korene u Sandžaku jer tamo postoje nerešeni politički problemi, odnosno srpska vlada se tom regionu nije dovoljno posvetila, Stefanović je kazao da se to ne može reći da je specifični problem ekstremizma vezan za to.
„Predstavnici muslimanske manjine u regioni Raške zastupljeni su u vladi Srbije. Pokušavamo da rešimo probleme regiona. Nezaposlenost je jedan od najvećih. Međutim to nije samo problem Raške. Naša vlada mora da se suoči sa velikim ekonomskim izazovima, i uspeli smo da smanjimo nezaposlenost, ali moramo još više u tom pravcu činiti“, rekao je srpski ministar unutrašnjih poslova.

Somalijska islamistička grupa Al Šabab

Preko Srbije u džihad

 

Na konstataciju da su od radikalizacije pogođene osobe bosanskog porekla, i da pojedini eksperti tvrde da je to vezano za kolektivnu traumu onoga što im je učinjeno u ratu, Stefanović je istakao da nije ekspert za ovu temu, i dodao da je Srbiji kao susedu teško da to komentariše.
„Mi smo spremni da sa Bosnom sarađujemo u borbi protiv terorizma. Dolazi vreme u kojem više ne možemo gledati samo u prošlost, već u budućnost, koja je u EU“, podvukao je Stefanović.


U vezi slučaja hapsenja Tutinca Mirsada O. (Omerovića) u Beču, koji se vodi kao glavni osumnjičeni jedne mreže prikupljača novčanih sredstava i boraca za Islamsku državu, on je objasnio da je Srbija s tim u vezi veoma tesno sarađivala sa austrijskom policijom.
„O. je 2010. više puta putovao u i iz Srbije. On je mnogo putovao, i kasnije smo saznali da je deo tih putovanja vezan sa organizacijom terorističkih grupa. Te osobe većinom nisu deo vojnih grupa, ali šire poruke mržnje i inspirišu druge da odu u Siriju ili Irak, kako bi se borili. Trenutno smo skoncentrisani na njih”, poručio je Stefanović.


On je dalje preneo da se O., koji je delovao u bečkoj džamiji „Altun Alem“, posle svađe sa Ademom D., priključio grupi iz Bangladeša u glavnom gradu Austrije, u čijoj džamiji je od septembra prošle godine držao propovedi. Mnogi od onih sa kojima se okružio, prema rečima ministra, regrutovano je za džihad u Siriji. On je, kako je podvukao Stefanović, bio jedan od njihovih ideoloških vođa.


U vezi nedavnog hapšenja osam lica zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Stefanović je rekao da ne može kazati zašto je usledilo hapšenje tek sada, a ne pre 15 godina, jer tada nije bio na aktuelnoj funkciji.
„Srbija pokazuje da je spremna da kažnjava odgovorne za ratne zločine. Za nas je bitno da to i drugi čine. Bilo je zločina nad Srbima na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni“, podsetio je on, negirajući da je hapšenje usledilo zbog pristupnih pregovora sa EU. Stefanović je istakao da Srbija već godinama vodi razgovore sa EU, i da sprovodi reforme jer želi da postigne bolje standarde za svoje stanovništvo.
„Ne činimo ništa pod pritiskom“; podvukao je Stefanović.

Hapšenje imigranata - Ilustracija

Hapšenje imigranata - Ilustracija | Foto: MUP Srbije

 


U vezi ilegalne migracije on je ukazao da je Srbija uhapsila mnoge bande krijumčara ljudi, te da se sprovode zajedničke patrole sa mađarskom policijom.
Takođe je objasnio da se ljudima šalju poruke da ne traže pod lažnim preduslovima u jednoj zemlji azil odakle će 99 odsto biti vraćeno. „Ne investirajte sav svoj novac u tako nešto“, poručio je Stefanović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP