Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VALJDA ĆE SADA BITI BOLJE...

Stefanović: Obezbeđena sredstva za oko 14.500 raketa

Autor: Tanjug | 16.06.2015 - 14:39:00h | Komentara: 0

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da su ove godine obezbeđena sredstva za oko 14.500 protivgradnih raketa, za razliku od prethodnih godina kada je bilo najviše oko 11.000 raketa godišnje.

a

Lanser protivgradnih raketa

"Nadam se da nam neće biti potrebna sva ta količina, jer bi to značilo da ćemo imati mnogo grada, ali moramo biti spremni", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije tokom rasprave o Predlogu zakona o odbrani od grada najavljujući da će biti prihvaćeni svi amandmani koji mogu da pomognu da Srbija ima efikasan sistem u toj oblasti.


Povodom primedbi poslanika opozicije iz DS i SDS da se predloženim zakonom izbegava pitanje odgovornosti i izuzimaju lokalne samouprave iz obaveze izdvajanja sredstava za protivgradnu zaštitu, ministar je naveo da je nastojanje Vlade Srbije da u tom poslu saradjuje i sa pokrajinom i sa svim lokalnim samoupravama, a da je odgovornost jasno definisana izmenama Zakona o ministarstvima.


Stefanović je naveo da je prošla vlast imala deset godina da donese takav zakon i to nije činila, a sada kritikuje predložena rešenja koja su, ocenio je, korak napred i nastojanje da se uspostavi jedinstven sistem na celoj teritoriji Srbije.


Navodeći da se ne slaže sa konceptom predloženog zakona, poslanik DS Jovan Marković naveo je da je ključna zamerka što se u tim rešenjima izbegava pitanje odgovornosti.


"Tačno je da je bilo javašluka, i danas nemamo odgovor ko je kriv za Arilje, Ivanjicu, Kragujevac, za sve nepogode jer nije bilo reakcije državnih organa", rekao je Marković.

Transparentno: Nebojša  Stefanović

Nebojša Stefanović | Foto: MUP

On je upitao zašto nije bilo sredstava za plate strelaca navodeći da je vlada tek posle grada i načinjene štete reagovala i iz budžetske rezerve izdvojeno dodatnih 80 miliona dinara za strelce.

Marković je ocenio da je velika greška što su lokalne samouprave izuzete iz obaveze da izdvajaju sredstava za protivgradnu zaštitu, što nije predviđena odgovornost u slučaju da zaposleni u sistemu upravljanja zakažu, a najveći problem je finansiranje koje se, naveo je, predloženim rešenjima još produbljuje.


Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević ocenio je da se sistem zaštite od grada mora na celovit način urediti i unaprediti, jer sadašnji nije funkcionalan i da je novi zakon dobar način da se to ostvari.


"Usvajanjem zakona ovo pitanje rešavamo kroz sistemski pristup", kaže Milićević navodeći da će zakon omogućiti najjednostavniji i najsigurniji način zaštite poljoprivrednika od grada, kao i trajno i održivo rešenje za funkcionisanje sistema.


Tokom rasprave poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović predložio je da se zakonom omogući opštinama da sufinansiraju nabavku raketa i plaćanje strelaca, kako bi mogle da zaštite svoje poljoprivrednike i kada novca nema, ali da dobijaju i izveštaj o radu strelaca.


Takođe, Jovanović je zatražio da se vreme procene štete od grada sa sedam produži na 45 dana, a da se u zakonu precizira da nadzor nad njegovim sprovođenjem obavlja Ministarstvo poljoprivrede.


Poslanik Saveza vojvodjanskih Mađara Arpad Fremond rekao je da veruje da će se novim zakonom napraviti korak napred u zaštiti od grada i najavio podršku predloženim rešenjima.


Navodeći da je dobro što postoji projekat za zaštitu od grada na granici sa Mađarskom koji treba da se finansira iz IPA fondova EU, Fremenod je rekao da bi bilo dobro da ministar poljoprivrede dozvoli lokalnim samoupravama da se iz sredstava od zakupa zemljišta nabavljaju rakete i plaćaju strelci.


Poslanik Nove stranke Zoran Živković najavio je da ta stranka neće glasati za predloženi zakon, navodeći da je vraćanje nadležnosti za protivgradnu odbranu RHMZ "pranje ruku od strane MUP-a koje neće pomoći da stanje u toj oblasti bude bolje".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP