Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BORBA PROTIV TERORIZMA

Stefanović:Pet optužnica osumnjičenima za povezanost sa teroristima

Autor: Tanjug | 20.03.2015 - 14:18:00h | Komentara: 0

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Srbija do sada uhapsila i podigla optužnice protiv pet svojih državljana osumnjičenih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama.

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović | Foto: Đ. Kojadinović

 
Stefanović, koji učestvuje na konferenciji "Zajedničko rešavanje problema džihadizma" u Beču rekao je Tanjugu da je Srbija promenila Krivični zakonik uvođenjem dva nova krivična dela - učestvovanje u ratu i organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi i da je time kriminalizovala odlazak tih ljudi u borbe u stranim državama.

Kako je dodao, Srbija je kriminalizovala ne samo njihov odlazak i učešće već i sve one koju organizuju, finansiraju i inspirišu i pomažu odlazak terorista u borbe u drugim zemljama. Ministar je naveo i da je to već počelo da daje rezultate i da sada ima mnogo manje takvih lica nego što ih je ranije bilo.
"Ono što je najvažnije je da svi preduzmu sve mere koje su im na raspolaganju i da pokažu konkretne rezultate", rekao je Stefanović.
"Republika Srbija je veoma važna u svom regionu u smislu moći naše države i snage naše policije i bezbednosnih naših službi zato što smo već pokazali da smo relevantan partner koji može da doprinese bržoj i efikasnijoj borbi protiv svih terorističkih organizacija", podvukao je Stefanović.

To je veoma važno zbog bezbednosti građana i mi ćemo nastaviti da budemo veoma oprezni, da razmenjujemo informacije sa svim relevantnim partnerskim službama u Evropi i van nje, poručio je on.

Ministar je rekao i da Srbija priprema organizaciju konferencije posvećenu borbi protiv terorizma koja će, 29. aprila, biti održana u Beogradu, u saradnji sa Stejt departmentom i Evropskom unijom, i da će i time pokazati da je zemlja koja na ozbiljan i odgovoran način pristupa rešavanju tog problema.
Učestvujući u radu konferencije Stefanović je poručio da Srbija u potpunosti podržava jedinstvenu reakciju svih zemalja u borbi protiv terorizma.
"Terorizam je, nažalost, sveprisutan i predstavlja ogromnu pretnju stabilnosti, vrednostima naših demokratskih društava i pravima i slobodama naših državljana", rekao je Stefanović na panelu "Reagovanje".

Teroristi masakrirali celo selo, starce, žene i decu...

Teroristi predstavljaju ogromnu pretnju stabilnosti demokratskih država

 
"Naš cilj je da pronađemo i krivično procesuiramo sve za koje postoji sumnja da propagiraju svoju radikalnu islamističku ideologiju i regrutuju članove i simpatizere, presečemo kanale finansiranja i komuniciranja, sprečimo planiranje i izvršenje njihovih planova. To već daje rezultate i mi imamo mnogo manji broj takvih osoba nego ranije", rekao je ministar.
Ukazavši da terorizam ne poznaje granice, da ne poštuje moralna načela i principe i da ne preza ni od čega kako bi propagirao svoja politička, verska i ideološka ubeđenja, ministar je istakao da odgovor na terorizam mora biti snažan i jedinstven, kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou.
"Srbija je među prvima osudila svaki akt terorizma i, u domenu svojih mogućnosti, daje konkretan doprinos u borbi protiv njega svakodnevnom razmenom informacija, učešćem u svim projektima i međunarodnim inicijativama", rekao je Stefanović.


On je ukazao da se terorističkim organizacijama može suprotstaviti jedino mobilna, efikasna, dobro obučena i informisana policija i podsetio da je Biro za koordinaciju službi bezbednosti, početkom januara, formirao mešovitu radnu grupu za borbu protiv terorizma, napravljen adekvatan normativan okvir...
"MUP, u skladu sa svojim ovlašćenjima i nadležnostima, preduzima korake u reagovanju na terorizam i kroz pojačanu kontrolu graničnih prelaza. Moramo preseći korene terorizma, koji najčešće leže kako u ilegalnoj trgovini oružjem, pranju novca, tako i trgovini narkoticima", upozorio je ministar policije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP