Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRAMATIČNO STANJE U USTANOVI ZA OSOBE OMETENE U RAZVOJU U TUTINU

Štićenici se spaljuju,
ubijaju i beže iz doma!

Autor: V. Torović i A. Dimitrovska | 05.09.2013 - 12:43:00h | Komentara: 2

Posle celodnevne policijske potrage juče je u Čačku pronađena Anđela Dona Mitrović (20), koja je pobegla prekjuče iz doma za osobe ometene u razvoju u Tutinu, u kome je od juna prošle godine. U Policijskoj upravi u Novom Pazaru kažu da je Anđela smeštena u sličnu ustanovu u Čačku i da će je u toku dana vratiti u Tutin. Juče ujutru iz doma je pobegao još jedan štićenik, ali on još nije pronađen.

Anđela

„Zovem se Anđela i Kulina je moj dom”: Devojčica je sa osam godina
bila zaštitno lice kampanje | Foto: Marko Cvetković

Ostaje nejasnokako je Anđela (20), devojka s teškom retardacijom, pronađena u
Čačku, 200 kilometara od doma u Tutinu

Anđela je srpskoj javnosti poznata jer je kao devojčica bila naslovno lice kampanje “Zovem se Anđela i Kulina je moj dom”. Njena sudbina potresla je Srbiju krajem 2008. kad je pobegla od oca, koji je seksualno zlostavljao.

- Čačak je od Tutina udaljen više od 200 kilometara i zaista je sreća što su je našli nepovređenu. Veliko je pitanje kako je stigla do Čačka. Direktor doma Ramiz Zećirović je korisnicima smanjio džeparac i mnogi su jako nezadovoljni jer nemaju više dovoljno para da kupe cigarete. Neki od njih su zbog toga skoro pokušali da iseku vene - ogorčeno priča anonimni radnik.

- Ovo je posledica jako loše situacije u domu. Anđela je u Tutinu više od godinu dana i nikad nismo imali nikakve probleme sa njom. Ona nije samovoljno napuštala dom. Zećirović se bahato ponaša prema korisnicima i radnicima. Zbog toga se za samo mesec dana dogodilo da mladić M. P. skoči sa trećeg sprata i pogine 15. avgusta, dok je 2. septembra izbio požar u jednoj od soba i nepokretni V. A. je dobio opekotine opasne po život - priča jedan od radnika u domu, koji je želeo da ostane anoniman.

V. d. direktora Zećirović odbacuje sve optužbe i tvrdi da je Anđela polomila katanac i prozor, kao i da je preskočila ogradu i pobegla iz doma.

- Ovo nije ustanova zatvorenog tipa i naši korisnici nisu zaključani. Anđela je htela da pobegne i zato je sve to uradila. Imamo snimak video-nadzora kako preskače ogradu. Te tvrdnje da sam ja kriv za stanje u domu iznosi grupa zaposlenih koja želi da unese haos i kojoj smeta što je smenjen prethodni direktor. Tragičan događaj kad nam je korisnik skočio sa trećeg sprata i poginuo ispituje policija i nadležne inspekcije u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja - tvrdi Zećirović.

Anđela

Anđela će u toku dana biti vraćena u Tutin
Anđelina sudbina poslednji put potresla javnost kada je otkrila da ju je otac Slobodan M. (68) duže vreme silovao stavljajući joj u polni organ gumeno crevo za zalivanje cveća i masažer. Pobegla je od oca 12. novembra 2008. godine, kada su je u večernjim satima policajci našli promrzlu i preplašenu u žbunju. Smeštena je u prihvatilište Zavoda za vapitavanje dece i omladine. Iako ometena u razvoju, zbog čega otežano komunicira, zaposlenima je ispričala da ju je otac seksualno zlostavljao. Devojčica je takođe optužila oca da ju je primoravao da pije, krade, ali i da je imala seksualne odnose sa njegovim prijateljima, kao i sa svojim bratom, koji se trenutno nalazi iza rešetaka zbog drugog krivičnog dela. Na masažeru i crevu nađeni su tragovi za koje je DNK veštačenjem utvrđeno da pripadaju Anđelinom ocu. Takođe, na kondomu koji je nađen ispred udžerice u kojoj je Anđela živela sa ocem nađeni su tragovi koji, kako je veštačenjem utvrđeno, pripadaju zlostavljanoj devojčici. Veštaci su u svojim nalazima naveli da Anđela nije sklona izmišljanju, a ginekološkim pregledom utvrđeno da je razdevičena.
Protiv Slobodana M., koji je sakupljač sekundarnih sirovina, u februaru 2009. tadašnje Okružno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu za krivično delo silovanja i zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica. Do danas epilog tog postupka nije na vidiku. Još se vaga reč devojčice ometene u razvoju protiv svog oca, koji je pušten iz pritvora kako bi se branio sa slobode.
Suđenje je u januaru 2011. godine po treći put počelo ispočetka, ali je u maju ove godine posle više odloženih ročišta prekinuto na neodređeno, jer je sud zatražio izveštaj iz doma u Tutinu o tome da li je Anđela sposobna da svedoči. Ona je saslušana tokom istrage, kada je istražnom sudiji tadašnjeg Okružnog suda ponovila da je bila zverski zlostavljana, ali je taj iskaz izdvojen iz spisa predmeta.
Tokom suđenja, koje je zatvoreno za javnost, Anđelin otac je negirao da je silovao ćerku i tvrdio da je impotentan.

Ministarstvo prati situaciju

Dom u Tutinu

Dom u Tutinu iz kojeg je nestala Anđela

Ana Vukmirović iz Odeljenja za inspekcijski nadzor u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja kaže da je Zećiroviću naloženo da ispravi nedostatke u organizaciji rada, angažovanja zaposlenih i prvenstveno uslova života i kvaliteta zaštite korisnika. Ministarstvo stalno kontroliše ovaj dom u Tutinu.
Poslednji komentari
  • Branko Vreme: 05.09.2013 19:48h

    Sigurno da nesto nije u redu sa novim rukovodstvom jer je to jedino logicno resenje, sto pre nije radila takve stvari ? Odgovorni da se kazne ...

  • Padre Vreme: 06.09.2013 00:41h

    Ovo nije usamljeni slucaj. Pa i u domovima iz sistema Zvecanske vaspitaci i upravnici deci oduzimaju deo dzeparca po kazni (cesto samovoljno i bez jasnih standarda) i onda se cudimo kad devojcice krenu da se bave najstarijim zanatom a momci odaju kriminalu. Tih cca 3.000 din koliko im Ministarstvo daje za dzeparac njima sluzi za pokrivanje njihovih osnovnih zivotnih potreba a onda im se i od toga bahato krade novac pod vidom kazne, O tome je bilo i svedocenja pojedinih bivsih domaca ali se naravno nista nije promenilo niti neko odgovara za ovaj vid kriminala nad decom i mladima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP