Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI PREDLOG TEKSTA

Stigao i četvrti nacrt rezolucije o Srebrenici

Autor: Beta, Srna | 02.07.2015 - 09:33:00h | Komentara: 0

Četvrti nacrt rezolucije o Srebrenici stigao je u Srbiju jutros, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Srebrenica

Srebrenica | Foto: Profimedia.rs

Prema RTS-u, novi predlog teksta stigao je manje od 24 sata pošto je Srbiji uručen prethodni, treći nacrt, za koji je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić jutros kazao da "ne zadovoljava pravdu za sve žrtve".

Po njegovim rečima, predlozi rezolucije o Srebrenici predstavljaju "nastojanje da se čitava tragedija rata svede na jedan događaj, odnosno jedan zločin".
U prethodnoj, trećoj verziji rezolucije Velike Britanije o Srebrenici, osuđuje se genocid, ali se i priznaje da je u tom mestu i okolini, kao i u celoj Bosni i Hercegovini, bilo nevinih žrtava na svim stranama.
O rezoluciji o Srebrenici Savet bezbednosti UN treba da se izjasni 7. jula, uoči obeležavanja 20 godina od genocida u Srebrenici.

IZMENJEN TEKST I DALJE NE ODGOVARA MOSKVI

Izmenjeni tekst britanske rezolucije o Srebrenici i dalje ne odgovara Moskvi, koja je kasno sinoć trebalo da obavi nove konsultacije u Savetu bezbednosti UN, pišu "Večernje novosti".


List, na osnovu nacrta izmenjenog dokumenta koji je imao na uvid, ocenjuje da je u novom tekstu ublažena formulacija na koju je srpska strana imala najviše primedbi, a koja se odnosi na seksualne zločine.

 - Umesto "desetine hiljada silovanih žena, devojaka, ljudi i dečaka tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu", sada piše da je "procenjeno da je bilo hiljade slučajeva seksualnog nasilja za vreme konflikta u BiH sa žrtvama na svim stranama, uključujući i Srebrenicu" -  prenosi beogradski dnevnik.

List ukazuje da su i u izmijenjenom dokumentu ostale odredbe da se najstrože osuđuje "genocid" u Srebrenici kao i svako poricanje ovog "genocida" i dodaju da se reč genocid u novoj verziji pominje 27 puta, dok je ranije ovaj termin upotrebljen 35 puta.

Takođe se i dalje traži da se "lekcije o genocidu" ugrade u školske udžbenike.

Novi dokument se razlikuje od prethodnog i po tome što su donekle, ocjenjuje ovaj dnevni list, "pretumbani delovi iz preambule i glavnog teksta", a u uvodu je ubačena rečenica da se "priznaje da je bilo nevinih žrtava na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući one u Srebrenici i okolini".

"Ruski začin" britanskom dokumentu je tačka koja se tiče Dejtona, a u kojoj se navodi da "Savet bezbednosti potvrđuje svoju podršku Dejtonu i poziva strane da se strogo pridržavaju svojih obaveza iz tog sporazuma - navodi list.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP