Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U SRBIJI IZOLOVAN VIRUS GRIPA KOJI PO AMERICI SEJE SMRT

Stigao smrtonosni svinjski grip!

Autor: A. Medaković | 12.01.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Svinjski grip, odnosno virus tip A (H3N2), koji je u Americi dosad usmrtio 18 dece, a kojim je zaražena oko 21.000 ljudi, registrovan je i u Srbiji, saznaje „Alo!“.

Visoka  temperatura  jedan je od  simptoma bolesti

Visoka temperatura jedan je od simptoma bolesti | Foto: Oksana Krutenjuk

Taj virus je 21. decembra detektovan kod dečaka (12) iz Požarevca i zasad, kako ističu u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, to je jedini potvrđeni slučaj ovog tipa gripa.


Gripa nema dok traje raspust!


U Beogradu, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, epidemiološka situacija je mirna, delom i zbog toga što škole trenutno ne rade.
- U narednom periodu može se očekivati pojava virusa i zato je opšta preporuka da se vakcinišu starije osobe, ali i deca. Do sada je to učinilo tek oko 38.000 Beograđana, što je najmanji broj u poslednje dve decenije - isticu u GZZJZ-u.

- Pored ovog virusa, trenutno su aktuelni rinovirusi, adinovirusi i drugi respiratorni virusi. Inače, H3N2, koji je podgrupa A virusa gripa, već godinama je prisutan na našim prostorima, pa je zbog toga uvršćen, pored virusa H1N1 i virusa tip B, u sezonsku vakcinu - ističu u Torlaku i dodaju da bez obzira na trenutno nizak stepen obolevanja od gripa, svim građanima, pogotovo onim koji spadaju u rizične kategorije, savetuju vakcinaciju.
U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ takođe navode da je potvrđeno prisustvo virusa gripa.

- Međutim, aktivnost virusa je mala, sa sporadičnim obolevanjima. Pored slučaja iz Požarevca, dobili smo i potvrdu Centra za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, gde je utvrđeno prisustvo virusa tip B - istakla je Dragana Dimitrijević, nacionalni koordinator za grip u „Batutu“.
Ona je dodala da još uvek nije kasno za vakcinaciju jer je to, kako je istakla, najbolja zaštita od gripa.

Inače, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije(SZO), virus gripa tip A (H3N2) trenutno je najrasprostranjeniji virus gripa u svetu, a sledi virus gripa tip B.

Simptomi gripa tip A (H3N2)


Prvi simptomi gripa kod starijih pacijenta su prema podacima SZO visoka temperatura i do 41 stepen, sa jakom glavoboljom i bolovima u mišićima. Slede upala grla, zapušen nos i suvi kašalj. Do sedmog dana oboleli više nije zarazan, ali umor i kašalj mogu da traju nedeljama.
Kod dece su simptomi uvek isti. Kako ističu svetski stručnjaci, najvažnije je da osigurate da dete ne dehidrira. Ukoliko se dete oseća bolje, a zatim mu se stanje pogorša, to može da ukaže na bakterijsku infekciju, a ukoliko ima probleme s disanjem, mora kod lekara na pregled.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP