Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZVANIČNA POSETA

Stigla Angela Merkel! (FOTO)

Autor: Tanjug/Alo.rs | 08.07.2015 - 19:13:00h | Komentara: 0

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je danas oko 19.00 u Beograd, gde će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima, a na aerodromu je dočekao premijer Aleksandar Vučić.

Dolazak Merkelove

Dolazak Merkelove | Foto: printscreen RTS

Nemačku kancelarku Angelu Merkel dočekao je ispred Palate Srbija, uz najviše državne i vojne počasti, premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Odbor za doček Angele MErkel

Odbor za doček Angele Merkel | Foto: printscreen RTS

Merkelovoj je priređen svečani doček uz počasnu gardu, crveni tepih i intoniranje himni dve zemlje.

Merkelova i Vučić

Merkelova i Vučić ispred Palate Srbija | Foto: printscreen RTS

Vučić i Merkelova izvršili su smotru počasnog voda i pozdravili zastave, a nemačka kancelarka rukovala se s članovima srpske delegacije.

Merkel i Vučić

Merkelova i Vučić u Palati Srbija | Foto: Printskrin RTS

Potom su kancelarka i premijer imali tet-a-tet razgovor, nakon kojeg su se obratili novinarima.

Zahvalivši Merkelovoj što je u Beogradu, između ostalog i kao ženi koja je "ključni igrač u stabilizaciji prilika na Balkanu", Vučić je podsetio da su odnosi dve zemlje, i politički i ekonomski, sve bolji, a da se mi na Nemačku oslanjamo pre svega tako što od nje očekuje pomoć u reformama, u znanju...


- Mi od Nemačke ne tražimo milostinju nego mopoć u znanju i da budemo marljivi kao oni, a da u ekonomiji budemo još uspešniji - rekao je Vučić i dodao da samo u njegovom kabinetu ima dvoje savetnika koji su iz Nemačke.

- Želim da zahvalim gospođi Merkel što je u neku ruku bila stub stabilnosti za sve nas i što je kad smo imali probleme nalazila način da pomogne. I nije me sramota da to kažem, pa i danas Nemačka vodi brigu o Srbiji i mi smo na tome zahvalni - rekao je Vučić.

S druge strane, Merkelova je izjavila da Srbija može da računa na pomoć Nemačke, pohvalivši napore premijera i Vlade Srbije.

- Podržavamo reforme u Srbiji, koje su pokazale prve pozitivne rezultate - rekla je nemačka kancelarka.

- Zahvaljujem premijeru Vučiću za više inicijativa u pravcu mira i stabilnosti u regionu, i za spremnost na kompromis u dijalogu s Prištinom - rekla je Merkelova i dodala da će Nemačka konstruktivnost premijera Vučića u tom dijalogu uzeti u obzir kad je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU. Ona je poručila da je samo pitanje vremena kada će pregovori biti otvoreni.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da se Srbija nalazi pred velikim izazovom zbog problema migranata, da se i u EU vodi diskusija o tome, ali da zbog talasa izbeglica niko ne bi trebalo da diže zidove.


- Trenutni režim koji imamo u Evropi više ne funkcionše - rekla je Merkelova i dodala da se Srbija nalazi pred velikim izazovom zbog problema migranata, da se i u EU vodi diskusija o tome, ali da zbog talasa izbeglica niko ne bi trebalo da diže zidove.

Angela Merkel u Beogradu

Spreman crveni tepih | Foto: D. Ramadani

Merkelova će sutra razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a predviđeni su i razgovori sa predstavnicima civilnog društva.

Poseta Angele Merkel Zastave Srbija Nemačka

Beograd okićen zastavama Srbije i Nemačke | Foto: Vesna Lalić

Nemačka kancelarka je u Beograd došla iz Tirane, gde se sastala sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsednikom Bujarom Nišanijem,


Ona sutra putuje u Sarajevo, gde će razgovarati s članovima Predsedništva BiH.


Poseta Merkelove biće, kako se očekuje, u znaku podrške evropskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uslova.


Prema Vučićevim rečima, tokom posete Merkelove ona će insistirati na onome što je "agenda Nemačke", a to podrazumeva dijaloga sa Albancima u Briselu i postizanja sporazuma o pitanjima koja je Nemačka već postavila.


Srpski premijer je ranije izjavio da je uveren da će Merkelova izraziti zadovoljstvo ekonomskim reformama koje Srbija sprovodi, da će možda biti primedbi po nekim drugim temama i pitanjima, ali da je nesporno da će ekonomski i potezi biti pohvaljeni.


Merkelova je uoči puta u Beograd izjavila da je otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju u tesnoj vezi s napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je istovremeno primetila napredak su ostvarile balkanske zemlje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP