Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VEST KOJU SMO PREDUGO ČEKALI!

Stigla struja u Majdanpek! (FOTO)

Autor: RTS / Agencije / J.J. | 03.12.2014 - 21:40:00h | Komentara: 1

U Majdanpek je konačno stigla struja, koja se čekala više od 50 sati, ali nije se dugo zadržala.

Majdanpek

Foto: rtvmajdanpek.com

Kako javlja reporterka "Alo!" oko 21.40 časova, čija je porodica takođe prošla kroz teške dane u Majdanpeku, ovo mesto je konačno dobilo struju.

Međutim, struja je nakon sat vremena isključena, zbog kvara na prenosnoj mreži, i borba se nastavlja, javlja naša reporterka.

Javno preduzeće Elektromreža Srbije ranije je obezbedilo snabdevanje
strujom prevozom 400 kilovoltnog dalekovoda od Razvodnog postrojenja Drmno do HE DJerdap 1 i njegovom upotrebom za napajanje Majdanpeka na nižem, 110 kilovoltnom naponskom nivou.

U saopštenju Elektroprivrede Srbije kojim je javljeno da se struja vratila u Majdanpek, govorilo se o svojevrsnom inovativnom tehničkom rešenju kakvo nikada do sada nigde nije primenjeno.
 

Oko 18.30 sati, struja je stigla do trafostanica,  i tada se radilo na osposobljavanju sistema.

Kako je objašnjeno, stručne službe će postepeno da uključuju potrošače na elektro mrežu.

Majdanpek Foto: Emil Čonkić

Foto: Emil Čonkić

Dopisnica RTS javila je da i pored toga što struje nije bilo više od 50 sati, krizni štab nije doneo odluku da se proglasi vanredna situacija.

Stanovnici Majdanpeka najviše su se žalili na nedostatak vode za piće u radnjama. Lokalni Crveni krst u gradu je na nekoliko punktova, iz kamiona, danas delio hleb, konzerviranu hranu i vodu za piće.

Briga za zimnicu

Stanovnici Majdanpeka strepe da će im meso i povrće koje su ostavili u zamrzivačima za zimnicu propasti i da će to biti još jedan udar na njihov džep izazvan ovom havrijom.

RTS javlja i da u gradu ponestaje gorivo za agregate, iako su danas tu informaciju nadležni tokom dana demantovali.

U Majdanpeku zbog nevremena i pada dalekovoda, od ponedeljka nije bilo struje, grejanja i vode, a komunikacija mobilne telefonije je bila moguća samo preko mreže "Telenora".

Majdanpek Foto: Emil Čonkić

Foto: Emil Čonkić

Prema informacijama sa terena, kvarovi su se poslednja tri dana nizali jedan za drugim, jer su vremenski uslovi bili izuzetno teški, sa ledenom kišom i jakim vetrom.

Majdanpek Foto: Emil Čonkić

Foto: Emil Čonkić

Predsednik Skupštine opštine Majdanpek Slaviša Božinović je rekao da je stigla pomoć u vodi i hrani, kao i da su trgovine za sada snabdevene neophodnim namirinicama.

Majdanpek Foto: Emil Čonkić

Foto: Emil Čonkić

"Radnicima EMS treba odati priznanje za nadljudske napore koje su činili da Majdanpek dobije struju. Po zaleđenim provodnicima, u kolicima su se spuštali iznad ambisa dubokog 100 metara", rekao je Božinović.

EMS je prošle noći odlučila da deo 400-kilovoltne mreže prvi put upotrebi za napajanje Majdanpeka, tako što će deo te mreže prebaciti da radi na nižem, 110-kilovoltnom naponu.

Vagner: Ako ne bude struje, obezbedićemo prostor s grejanjem

U slučaju da struja nije stigla večeras postojala je opcija da se obezbedi prostor u gradu s grejanjem u kojem će moći da borave, izjavio je večeras predsednik opštine Majdanpek Dejan Vagner.


Vagner je, u izjavi za B92, rekao da će, u slučaju da se situacija "zakomplikuje ili ostane kao sada" biti sprovedene mere dogovorene na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije.


"Jedna od tih mera biće da se stvore uslovi u nekoj od fiskulturnih sala u Majdanpeku, da se zagreje pomoću agregata i kalorifera, kako bi gradjani imali jedno mesto gde mogu da dodju i provedu bar nekoliko sati na toplom mestu", rekao je Vagner.


Prema njegovim rečima, najveći problem u toj opštini jeste nedostatak mogućnosti za grejanje korisnika usluga daljinskog grejanja.


Vagner je istakao da stanje u opštini Majdanpek nije "toliko alarmantno" da bi se razgovaralo o evakuaciji stanovništva.


On je dodao i da je snabdevanje namirnicima "relativno dobro".


"Stanje nije alarmantno. Ima trgovina i radnji koje rade u ovakvoj situaciji, imaju agregate. Problem je rad banaka. Ljudi praktično ostaju bez novca, ne mogu da ga podignu. Predvideli smo i da taj problem rešimo takodje uz pomoć agregata", rekao je Vagner.


On je podsetio i da je u toku realizacija dogovora sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da se u Majdanpek dopreme agregati, kaloriferi i ćebad.


"Sve to činimo kako bismo koliko-toliko pomogli stanovništvu da izdrži još neko vreme dok se ova situacija ne prevazidje", rekao je Vagner.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • babujka Vreme: 03.12.2014 20:33h

    Od sinoc se prica stize struja ali samo za budale da veruju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP