Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODOBRENA DISTRIBUCIJA PENTAKSIMA

Stigle vakcine, na putu su za dispanzere

Autor: R. Briza | 14.03.2015 - 18:40:00h | Komentara: 0

Upravo je potpisan setrifikat u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za svih 66.050 doza "pentaksim" vakcine za koje se očekuje da u toku večeri krenu u domove zdravlja po Srbiji.

Očajni roditelji uzalud obijaju pragove apoteka,  pa za ono malo preostalih vakcina daju silne pare

Time se završila dugomesečna nestašica ove petovalentne vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i haemophilusa tipa b.
Kako za "Alo" kaže Aleksandar Tucović zadužen za informacije od javnog značaja u ALIMS, Agencija je nakon obavljene kontrole kvaliteta, upravo izdala sertifikat analize za "pentaksim" nosiocu dozvole za stavljanje tog leka u promet "Sanofi-Aventis" i to za seriju broj L4196-1, roka upotrebe do 10. 2016. godine, a u količini od 66.050 doza.

- Imajući u vidu izuzetan javno-zdravstveni interes imunizacije dece eksperti Agencije su neprestanim radom, u najkraćem mogućem roku, procenili dokumentaciju i uzorke vakcina, u skladu sa Pravilnikom o načinu kontrole kvaliteta lekova i medicinskih sredstava. Nakon toga je direktor ALIMS-a dr Saša Jaćović potpisao sertifikat analize kojim se potvrđuje kvalitet uvezene serije leka. Ceo proces realizovan je uz zalaganje i koordinaciju Ministarstva zdravlja - naveo je on i dodao da su se upravo stekli uslovi da Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" sve doze "pentaksima" distribuira zdravstvenim ustanovama, kako bi se obezbedio kontinuitet započete imunizacije dece.
A kako je “Alo!” već objavio, “Sanofijev” kamion, u kojem su iz Francuske distribuirane vakcine, stigao je tokom prošle noći na granicu Srbije, a posle carinske procedure, i do magacina Torlaka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP