Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JUHUUU!

Stiže nam 4G telefonija!

Autor: Beta | 05.03.2015 - 15:35:00h | Komentara: 0

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel) uručila je danas predstavicima tri domaća mobilna operatera rešenja za korišćenje frekvencija za četvrtu generaciju (4G) mobilne telefonije.

4G mobilna telefonija | Foto: Profimedia

Će da leti, će da pršti: 4G mobilna telefonija | Foto: Profimedia

Kako se ističe u saopštenju, četvrta generacija mobilnih komunikacija biće dostupna u Srbiji početkom maja 2015. godine, a ona će omogućiti bolju pokrivenost i brži internet.

Telekomu Srbije, Telenoru i Vip mobajlu (Mobile) pojedinačna rešenja za korišćenje radio frekfencija za dva radio-frekvencijska bloka širine pet megaherca (MHz) uručio je direktor Ratela Milan Janković.

Ističe se da su sva tri mobilan operatera "izvršili finansijske obaveze (preuzete na licitaciji za frekvencije) uplatom od po sedam miliona evra u budžet Republike Srbije".

Telekom Srbije, Telenor i Vip mobajl siu na aukciji koja je održana 19. februara kupile pravo korišćenja po dva radiofrekvencijska bloka po ceni od 3,5 miliona evra po bloku, što je ukupno 21 milion evra.

Ponude mobilnih operatera otvorene su 9. februara, nakon čega ih je pregledala Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja, koja je utvrdila je da su svi ponuđači imali ispravne finansijske ponude.

Ratel je izdao tri pojedinačne dozvole za korišćenje po dva bloka radio-frekvencija u opsegu 1710-1785/1805-1880 MHz, na 10 godina, a taj period može da bude produžen za još dve godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP