Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! SAZNAJE

Stiže prva optužnica protiv Miškovića

Autor: M. Dakić - V. Papović | 03.05.2013 - 12:49:00h | Komentara: 6

- Istraga se privodi kraju, posedujemo dovoljno dokaza i očekujemo da do 10. maja bude podignuta optužnica za “Nibens” - kaže za “Alo!” izvor koji je dobro upućen u istragu.

Do kraja naredne sedmice, Tužilaštvo za organizovani kriminal podići će optužnicu protiv Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka i Mila Đuraškovića u slučaju “Nibens” zbog zloupotrebe službenog položaja kojom su domaća putarska preduzeća oštećena za oko 30 miliona evra, saznaje “Alo!” od izvora bliskih istrazi.

Miroslav  Mišković

Miroslav Mišković | Foto: Miloš Perić

Istovremeno sa podizanjem optužnice za “Nibens”, biće nastavljena i vrlo složena istraga o privatizaciji “C marketa”, na čijem okončanju zajedno sa tužilaštvom već mesecima radi radna grupa za ispitivanje sumnjivih privatizacija.

Na redu ATP “Vojvodina” i “Galenika”!
Prema saznanjima “Alo!”, posle vaskršnjih praznika očekuje se otvaranje slučajeva ATP “Vojvodina” i “Galenika”. Prema pravosnažnoj sudskoj presudi, gradska vlast u Novom Sadu treba vlasniku ATP-a Iliji Deviću da isplati oko 14 milona evra zbog spora u vezi s Autobuskom stanicom, a zanimljivo je da ugovor o premeštanju autobuske stanice koja nikada nije profunkcionisala sa Devićem potpisala tadašnja gradonačelnica Novog Sada iz redova radikala Maja Gojković, koja je danas član Predsedništva SNS-a. I slučaj “Galenike” je politički vrlo osetljiv, pošto su tim državnim gigantom godinama upravljali socijalisti, a bivši direktor Nenad Ognjenović je do sada nekoliko puta saslušavan.

Miškoviću, jednom od najbogatijih Srba, i vlasniku “Nibensa” Đuraškoviću, koji su uhapšeni 12. decembra prošle godine i nalaze se u beogradskom Okružnom zatvoru, pritvor je produžen do 9. juna, do kada tužilaštvo ima rok da podigne optužnicu ili će biti pušteni iz pritvora po sili zakona.
Marko Mišković, sin vlasnika “Delta holdinga”, pušten je iz Okružnog zatvora u Beogradu 3. aprila i prebačen u svoj stan, gde mu je postavljena elektronska narukvica.

Prema krivičnoj prijavi, njih trojica su od zajedničkog posla zaradili oko 30 milioina evra, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Milu Đuraškoviću 10 miliona evra, a kiparskom preduzeću „Hemslejd“ Miroslava Miškovića 1,2 miliona evra.

U prijavi se navodi da su zajednički posao Mišković i Đurašković započeli tokom 2005. godine kupovinom PZP „Beograd“ za 23 miliona evra, koje je platila kompanija „Hemslejd“ Miroslava Miškovića. Kasnije, 2006. godine, u vlasništvo niških „Puteva“ ušla je ofšor kompanija „Mera invest“ sa Holandskih Antila, koja je u vlasništvu Marka Miškovića, a koja je u dokapitalizaciju ove putarske firme uložila devet miliona evra i time stekla oko 48 odsto akcija tog preduzeća.

Vlasnik Nibens korporacije: Milo Đurašković

Vlasnik Nibens korporacije: Milo Đurašković | Foto: Oliver Bunić

Novac koji je uplatila ofšor kompanija iskorišćen je za vraćanje kredita „Hemslejdu“ i tako je praktično ostao u kompanijama pod kontrolom porodice Mišković. Prilikom izlaska Miškovića iz posla sa putarskim preduzećima, 2008. godine, pre ugovorenog roka vraćen je kredit „Hemslejdu“ pozajmicama i to od preduzeća koja su bila u postupku privatizacije i iz kredita. Ukupno je isplaćeno 26,5 miliona evra.
Potom je „Mera invest“ akcije PZP „Niš“ prodala „Nibens korporaciji“, u vlasništvu Mila Đuraškovića, a prethodno je gotovo tri puta uvećana njihova vrednost.

Marko Mišković

Marko Mišković | Foto: A. Stanković

To je učinjeno, kako se navodi u krivičnoj prijavi, dogovorenom prodajom na berzi samo 37 akcija niških „Puteva“ vrednih 325.000 dinara.

Suđenje po novom zakonu
Pošto je polovinom aprila stupila na snagu nova odredba Krivičnog zakona iz člana 234 - zloupotreba od strane odgovornog lica - Miroslavu Miškoviću će biti suđeno po njoj. Ta zakonska odredba treba da eliminiše dosadašnje nedoumice u vezi s odgovornošću vlasnika i direktora privatnih preduzeća koje su se poslednjih godina javljale u domaćem, ali i u stranom pravosuđu kada je reč o izručenju okrivljenih za zloupotrebu službenog položaja.

Poslednji komentari
  • istina Vreme: 03.05.2013 17:00h

    Zašto složena istraga u vezi " C-marketa", zašto toliko meseci, koga štitite, pa ni to ne može u nedogled, mali akcionari će oinovo uručiti žalbu ili prigovor Evropskoj kancelariji ovde , zar C-market da čeka još šest godina, da , da dok ti akcionari ne umru, kako vas nije sramota. Najavićemo opet proteste i šetnje kroz grad, zar nije bilo tri godine sramnih protesta i šetnji svakog četvrtka. Pitam vas jel zato što su ovde oštećeni akcionari a ne država . Jpoš jednom sramota za predmet "C- marketa". Nije on kao predmet složen već su tu radila složna braća na koju nećete da udarite.!!!!?

  • jasminka Vreme: 03.05.2013 18:07h

    Menjali su zakon da bi optuzili Miskovica.Ovo je katastrofa.. Po starom zakonu ne mogu mu nista. Sokirana sam, ne mogu da verujem na cega smo mi sve spremni. Nema nama spasa.

  • akcionari Vreme: 03.05.2013 18:12h

    Akcionari su izgubili strpljenje . Ponovo će se žaliti Evropskoj kancelariji . Ponovo će krenuti u protest i šetnju gradom. Kažete složen predmet , mislim da su ga sredila složna braća pa ne smete da ga rešite inače ga u tančine i pokpjna Verica Barać opisala. Da li mi treba da dovedemo Slobodana Radulović . Pa pola ovih jadnih akcionara će umreti dok dočekaju pravdu u ovoj Srbiji! A, ovde su oštećeni akcionari nije država , razumemo sramotu za sud i istražnu grupu. Sramota.

  • nislija Vreme: 04.05.2013 10:01h

    Donosenje zakona samo za Miroslava Miskovica pa to je katastrofa odnosno samo znak nemoci onoga ko ga je uhapsio. Druga je stvar sto su zakoni pre pravljeni za njega, za to treba da odgovaraju politicari koji su taj zakon predlozili ali nazalost politicari su nedodirljivi a mi smo obicni smrtnici na dnu dna.

  • Toma,Staro Selo Vreme: 07.05.2013 17:10h

    Nasi pravni eksperti sve mogu a zasto i nebi kada su Ustavni sud Srbije stavili pod svoju kontrolu.Nije li g.Selakovic pooznat po tome ,sto je preko medjunarodnih silnika,uspeo da ubedi Ustavni sud da donosi retroaktivne odluke.Sud molze resiti ja nisam dete svog ocva i slicno.No da se vratimo na g.Miskovica ako jne kriv neka odgovara,ali i oni kkoji mu to omogucili.Jadna zemlja kolja p;osto nekolg ne moze optuziti po starom zakonu donosi novi da bi covek bio progonjen.Mislim da g.Miskovic je zasmetao zapadu jer im je sa robom bio kjonkurfentarn,pa resise da ga ukolne uz poomoc ove vlasti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP