Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U MARTU DOBIJAMO KREDIT

Stižu dolari!

Autor: Tanjug | 01.02.2015 - 13:20:00h | Komentara: 1

Prvu tranšu kredita za podršku budžetu od 100 miliona dolara Srbija bi od Svetske banke mogla da dobije već u martu, rekao je šef te finansijske institucije u Beogradu Toni Verheijen.

Dolari

Stižu dolari | Foto: Profimedia

Prvi čovek Svetske banke u Srbiji je u izjavi Tanjugu rekao da je planirano da Srbija dobije kredit za budžet u ukupnom iznosu od 200 miliona dolara.

Tako bi na drugu polovina planirane pozajmice, od takođe 100 miliona dolara, dodao je, Srbija mogla da računa krajem 2015. godine, kad se proces privatizacije privede kraju.

Prva tranša od 100 miliona dolara, kako je naveo, biće odobrena uskoro budući da Vlada Srbije nastavlja proces privatizacije po planu, a juče je usvojila Akcioni plan o stečaju za 188 preduzeća sa spiska Agencije za privatizaciju.
- Ovo je hrabra odluka vlade, koju je trebalo doneti odavno. Nažalost, što se više odlagalo šteta je po srpsku ekonomiju bivala sve veća - rekao je Verheijen.

Ta preduzeća su koštala poreske obveznike u Srbiji više od milijardu evra u poslednjih pet godina, kroz subvencije i izgubljen prihod, precizirao je sagovornik Tanjuga.

- Spremni smo u tom smislu i da podržimo budžet Srbije, budući da i ovakva odluka košta. Trošak je značajan, jer vlada ima obavezu da radnicima u tim firmama isplati otpremnine. Posebno imajući u vidu da vlada ipak nije imala obavezu da isplaćuje otpremnine u svim tim preduzećima, ali je ipak odlučila da to uradi - rekao je Verheijen.

On je ukazao da nijedna od tih 188 firmi sa spiska Agencije, nije privukla interesovanje potencijalnih investitora. U njima radi ukupno oko 5.000 ljudi, ali kako je dodao, njih 70 nemaju nijednog zaposlenog.
Ta preduzeća praktično imaju "fiktivne" zaposlene, koji nemaju pravi posao.
Ne proizvode, nemaju tržišta, ali poreski obveznici za njihov opstanak plaćaju veliki novac. Taj novac bi mogao biti mnogo bolje iskorišćen - rekao je Verheijen.

Šef Svetske banke u Srbiji je ukazao da se sada stvaraju jednaki uslovi za razvoj privatnog biznisa koje će doneti nove, prave poslove.

- Ovo je jedan od elemenata šireg seta reformi o kojem smo razgovarali sa Vladom Srbije. Dalje bi trebalo ohrabriti vladu da što brže krene u prodaju 225 preduzeća sa spiska Agencije koja su privukla ozbiljno zanimanje investitora - poručio je Verheijen.
Svetska banka, kako je naveo, očekuje da se proces privatizacije završi do kraja godine, kako bi država dobila drugi deo kredita za podršku budžeta od 100 miliona dolara.
 
Poslednji komentari
  • Pahomije Vreme: 02.02.2015 16:58h

    U cijem li ce dzepu zavrsiti?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP