Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ITALIJANSKA ŠEFICA DIPLOMATIJE U BEOGRADU

Stižu novi zahtevi iz Brisela!

Autor: B. Jelovac | 28.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Federika Mogerini, ministarka spoljnih poslova Italije, države koja predsedava EU, doputovaće danas u posetu Beogradu, gde će se sastati sa više državnih zvaničnika, ali će među njima svakako najteži razgovor voditi sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Naime, italijanska šefica diplomatije „isporučiće“ nam nove zahteve EU, od kojih su neki gotovo ekonomski udar na Srbiju.

Federika Mogerini  u Srbiji i Crnoj Gori  završava  balkansku turneju

Federika Mogerini u Srbiji i Crnoj Gori završava balkansku turneju | Foto: AP

Kako je „Alo!“ ekskluzivno objavio, Mogerinijeva će Vučiću preneti poruku iz Brisela, koji sada zahteva i da Srbija smanji nivo olakšica i podsticaja koje kao država daje investitorima i svede ih na nivo koji važi u zemljama EU.

Osim zahteva u pogledu ekonomije, koji stiže upravo u trenutku novog hladnog rata između EU i Rusije zbog krize u Ukrajini, koji je kulminirao obaranjem malezijskog putničkog aviona, od Srbije će se tražiti da napusti neutralnu poziciju. Naime, kako smo saznali iz izvora bliskih Briselu, od Srbije se očekuje da se u ovom trenutku stoprocentno svrsta na stranu zapadnih saveznika i uvede sankcije Rusiji. Italijanska šefica diplomatije preneće i poruku da EU od Srbije očekuje da obustavi izgradnju „Južnog toka“.

„Alo!“ ekskluzivno najavio set novih zahteva iz EU

„Alo!“ ekskluzivno najavio set novih zahteva iz EU


- Sigurno je da će to biti mučni razgovori jer bi smanjenje olakšica rasteralo strane investitore i imalo katastrofalne posledice za našu ekonomiju. Takođe, promena kursa prema Moskvi bi bila strašna jer od nje najpre energetski zavisimo, a da ne pričamo o zlata vrednom sporazumu o slobodnoj trgovini.

Premijer je bio jasan da ne želi ultimatume, ali je pitanje kako će Brisel reagovati na to i da li će zaustaviti evropske integracije - kaže naš izvor.
Mogerinijeva će se danas sastati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i Majom Gojković, predsednicom Skupštine Srbije, a i učestvovaće u panel diskusiji u parlamentu.


- Beograd očekuje da tokom italijanskog predsedavanja EU budu otvorena pregovaračka poglavlja 32 (o finansijskoj kontroli) i 35 (o ostalim pitanjima, uključujući Kosovo) - rekao je juče Dačić, a da li će tako i biti, ostaje da se vidi.

Mogerinijeva će danas posetiti i Podgoricu, čime će završiti mini-turneju po balkanskim zemljama. Ona je posetila Sarajevo, Skoplje, Prištinu i Tiranu i potvrdila da će Italija tokom šestomesečnog predsedavanja EU posebnu pažnju posvetiti procesu evrointegracije zapadnog Balkana, koji smatra „strateškim prioritetom italijanskog predsedavanja EU“.
Poslednji komentari
  • Lubenica drzava Vreme: 28.07.2014 09:04h

    Ne zovu magarca u svadbu da bi se gostio, nego da bi vodu nosio.

  • bre Vreme: 28.07.2014 17:01h

    Hahahaha, ovo je samo pocetak hahaha alo Vucicu, alo Dacicu hahaha................

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP