Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIPREME ZA DOČEK POPLAVNOG TALASA

Stižu poplave, počele evakuacije!

Autor: B92 | 09.06.2013 - 15:11:00h | Komentara: 0

U Srbiji pripreme za doček poplavnog talasa na Dunavu i evakuaciju ugroženih. Vrh talasa trenutno u Budimpešti.

Vodostaj Dunava viši nego ikada!

Vodostaj Dunava viši nego ikada! | Foto: AP

Jedinice sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije počele su pripreme da doček poplavnog talasa, čiji se vrh u Srbiji očekuje u sredu i četvrtak.

Na toku Dunava kroz Srbiju, vodostaj je već visok, pa su počele i primreme za evakuaciju onih domaćinstava za koje se procenjuje da su ugrožena, kaže za B92 zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić.
“Trenutno situacija može da bude najkritičnija u opštini Beočin gde u nebranjenom delu naselja Banoštor, Čerević, Susek vrši se evakuacija ljudi koji su u neposrednoj blizini Dunava i takva situacija će se nastaviti i dalje“, objašnjava on.
“Pripremljeni su svi planovi za odbranu i gde god bude potrebno priteći će se u pomoć stanovništvu. Sve naše jedinice su već obišle kritična mesta, evidentirale, upozorile stanovništvo - ono koje je u nebranjenom delu - da na vreme skloni svoju imovinu i da se sami evakuišu”, kaže Babić.
Sektor za vanredne situacije će, prema rečima Babića, i u toku narednih dana preduzimati sve potrebne mere u zavisnosti od visine vodostaja.
Susedna Mađarska danas očekuje vrh poplavnog talasa koji je u centralnoj Evropi već odneo 14 života. Stotine volontera i vojnika pomažu da se podupru i ojačaju brane od poplava širom Mađarske.
U prestonici Budimpešti, vojni rezervisti i lokalno stanovništvo vrećama sa peskom pokušavaju da podignu utvrđene brane.
Mobilna brana duž šetališta u Sent Andreji, plavnom području koje danas čeka veliki ispit, štiti sam centar grada koji datira još iz rimskog perioda.
Sa poplavama se bori i Nemačka. Hiljade nemačkih vojnika još od utorka je uključeno u borbu protiv nezapamćenih poplava koji su zahvatili dunavske zemlje.

Čitava naselja su potpuno pod vodom

Čitava naselja su potpuno pod vodom u Nemačkoj | Foto: Reuters

Neke od poplavljenih gradova posetila je i nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je obišla saksonski grad Pirnu, čijem istorijskom centru preti potpuno uništenje.

"Mnogi su još uvek u šoku posle poplava 2002. godine. Obnovili smo te krajeve 2005. tako da će im Vlada pomoći sa sto miliona eura u prvom talasu. Za svaki euro koji dobiju od države, dobiće još jedan od Vlade, brzo i bez suvišne birokratije", poručila je kancelarka Merkel.
Nemački grad Drezden, prestonica Saksonije, tek očekuje vrh poplavnog talasa. Poljsku su takođe zahvatile snažne oluje koje su poplavile kuće i puteve.
U češkoj prestonici Pragu zabeležen je kritičan rast reke Vltave, a potopljen je i poznati praški Zoološki vrt. Poplave u dunavskim zemljama Evrope do sada su odnele četrnaest života, a preko deset osoba vode se kao nestale.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP