Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOLUBARA ODNELA NAJPLODNIJU ZEMLJU

Što da sud, odnese voda: Sad mi njivu pumpama istaču iz rudnika! (FOTO)

Autor: Gane Đorđević | 30.11.2014 - 09:25:00h | Komentara: 3

Gotovo celu dedinu nacionalizovanu njivu koju je Radmila Nešić (49) iz Jabučja, posle silnih peripetija i višegodišnjeg suđenja pre devet godina uspela da vrati u svoje vlasništvo, u jednom danu odnela je reka Kolubara. Tamo gde se nekada nalazila njiva površine sedam i po hektara, sada zjapi kanjon, a tri miliona kubika najplodnije jabučke zemlje završilo je u kopu “Tamnava- Zapadno polje”!

Gde se nekad nalazila njiva  od sedam i po hektara sada  zjapi kanjon

Gde se nekad nalazila njiva od sedam i po hektara sada zjapi kanjon

- Sad mi pumpama iz rudnika istaču vodu sa njive, sve je otišlo u majčinu za samo jedan jedini dan - s tugom u očima priča Radmila dok stoji u podnožju kanjona koji je prošlog maja za samo par sati izdubila reka.

Nemaju pravo na odštetu: Radmila sa sinom Radovanom

Nemaju pravo na odštetu: Radmila sa sinom Radovanom

Umesto najboljeg žita - šoder

Kada je Kolubara u maju poplavila Jabučje bez zemlje su pored Popovića ostalo još desetak porodica, ali im štetu niko neće isplatiti. Sada se na površini od preko 100 hektara gde je nekada rađalo najbolje žito u Zapadnoj Srbiji bespravno kopa šoder, a posred nekadašnje Radmiline njive sagrađen je put.
- Prvo sam molila, pa onda pretila da ne voze kroz dedovinu kad neće niko da mi nadoknadi štetu. Nije vredelo, pa sam rešila da postavim rampe i naplaćujem putarinu. Nema više prolaza za džabe - u besu obećava Radmila Nešić.

Njen pokojni deda Stanimir Popović bio je najbogatiji čovek u valjevskom okrugu, ali su ga komunisti, posle oslobođenja 1945. godine proglasili za kulaka, pa mu je zbog toga, po kratkom postupku, oduzeto preko 70 hektara zemlje. Osam godina kasnije Popovićima je oduzeto još 10 hektara da bi država na toj parceli sagradila tovilište junadi koje je sredinom 90-ih propalo.

- Posle dugogodišnjeg suđenja nekako sam uspela da povratim otetu njivu, a sada je ona jednostavno nestala. Zemlju nismo osigurali, pa opštinu ne interesujem kao lanski sneg. Jedva su čekali da mi se osvete, kao da je njiva bila njihova, a ne dedina - u očaju konstatuje nesrećne žena.

Radmilin sin Radovan, poljoprivredni inženjer, već tri i po godine čeka posao. Kada nije uspeo da se zaposli pokrenuo je privatan biznis, pa je zajedno sa dvojicom drugara započeo proizvodnju bio-dizela. Posao je propao jer nisu imali 15.000 evra da plate dozvolu za promet goriva.

U poplavi nastradalo desetak porodica

U poplavi nastradalo desetak porodica


- Neverovatno, ta ista država koja je od pradede otela zemlju i sad odugovlači s njenim vraćanjem od mene traži pare za dozvolu. Kad sam im ponudio da prebijemo dug oni su me gledali belo. Rešio sam da napustim zemlju. U Austriji traže moju struku, pa ću uskoro da pakujem kofere - iskren je Radovan koji je pre neku godinu magistrirao u Beču, ali u Srbiji još čeka da nostrifikuje diplomu.

Komunisti ozakonili otimačinu


Zakonom o agrarnoj reformi i kolonizaciji 1945. godine od privatnih vlasnika u korist države oduzeti su brojni zemljoradnički posedi poljoprivrednog i šumskog zemljišta i zemljišni posedi crkava, manastira, verskih ustanova i zadužbina. Nacionalizacija se pravdala poznatim levičarskim stavom „Imovina je krađa!”. Zakonom o poljoprivrednom zemljišnom fondu opštenarodne imovine od 22. maja 1953. nastavljena je otimačina kada je propisana maksimalna površina imanja koji je mogao da poseduje jedan vlasnik. Ona je iznosila 10, a u izuzetnim slučajevima 15 hektara. Svu zemlju preko tih propisanih vrednosti država je oduzela i tako je stvoren poljoprivredni zemljišni fond opštenarodne imovine. Iz tog fonda zemlja je dodeljivana na korišćenje različitim organizacijama koje su bile u društvenoj svojini.

Poslednji komentari
  • zemunac Vreme: 30.11.2014 12:49h

    Takvi nema sta ni da traze u Srbiji !!

  • bilja Vreme: 30.11.2014 19:01h

    Komentar vezano za njivu koja je nestala ya sat dva nevremena. Ocito gospodji nije jasno da je Bozija pravda jeca i od sudske presude. (nebih da je uvredim, ali neka se vise okrene Bozijem a ne ovozemaljskom sudu). P.S Nisam iz Srbije no iz Bosne i Hercegovine.

  • Martin Vreme: 01.12.2014 10:55h

    Uporno se govori da je 1945 bila otimačina imovine. Ništa nije oteto, samo je vraćeno gladnom narodu. Niko se ne može obogatiti ako nekome ne zakine.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP