Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GENERALNI SEKRETAR NATO

Stoltenberg: Srbija je nezavisna zemlja i ja je poštujem

Autor: Tanjug | 15.07.2015 - 15:25:00h | Komentara: 2

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da se odluke Srbije i kontakti sa Rusijom moraju poštovati, jer je to izbor nezavisne zemlje i njenog naroda.

Jans Stoltenberg

Jans Stoltenberg | Foto: Profimedia

Iskreno verujem da moramo da poštujemo nezavisne odluke Srbije. Srbija je nezavisna zemlja koja sama donosi odluke i ja to poštujem. Pored toga poštujem njihove kontakte sa Rusijom, jer je to nezavisan izbor, nezavisnog naroda Srbije i naravno pozdravljam bliske odnose Srbije sa EU, rekao je Stoltenberg u razgovoru za televiziju N1.

On je pozdravio mogućnost da Srbija i NATO mogu da prošire i da razviju saradnju, na bazi IPAP sporazuma, koji predstavlja okvir za dalju saradnju.
Mislim da to pokazuje da se ovaj region kreće u dobrom smeru, jer sada imamo sve normalniju i sve više prijateljsku i sve konstruktivniju saradnju sa Srbijom, ocenio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO naveo je da ovaj savez radi sa svim zemljama u regionu koje su se prijavile za članstvo u NATO, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom.
Što se tiče Crne Gore trenutno smo u procesu finaliziranja onoga što nazivamo fokusiranim intenzivnim razgovorima. Do kraja godine ćemo doneti odluku da li ćemo pozvati Crnu Goru u članstvo. U decembru je sastanak ministara spoljnih poslova zemalja NATO. Ne mogu ništa da obećam, ali nadam se da ćemo videti još veći napredak, kazao je Stoltenberg.

Kada je reč o Skoplju, on je naveo da je veliki izazov politička nestabilnost, ali je izrazio nadu da je moguće pronaći rešenje za te probleme i da je važno uspostaviti dijalog izmedju Prištine i Skoplja.
Govoreći o bezbednosnoj situaciji u Evropi, Stoltenberg je naveo da se ona promenila zbog ponašanja Rusije koja je spremna da koristi silu da bi menjala granice u Evropi, kao i zbog terorističkih pretnji koje se šire Sirijom, Irakom, Bliskim istokom i severnom Afrikom.
Poslednji komentari
  • BEOGRADJANKA Vreme: 15.07.2015 16:58h

    jedna rec, tri slova - MRS!

  • Neko Vreme: 15.07.2015 21:35h

    Bravo Beogradjanka!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP