Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIPREMA SE NOVI ZAKON O POLICIJI KOJIM ĆE SE STATI NA PUT JAVAŠLUKU U MUP-U

Stop kriminalcima u policiji!

Autor: B. Jelovac | 22.07.2014 - 15:09:00h | Komentara: 5

Osim direktora policije, koji se trenutno jedini bira putem konkursa, ubuduće će svi funkcioneri u policiji biti birani putem internih konkursa, za koje će morati da ispune uslove, počev od radnog iskustva, preko stručne spreme, do neophodnih veština, a i kada dođu na ova mesta, njihov rad biće stalno proveravan.

Nebojša Stefanović

Najbolji studenti

mogu da biraju
Novina u policiji biće i da će tri najbolja svršena studenta iz svake generacije Kriminalističko-policijske akademije moći da izraze želju gde žele da rade, za početak. Oni će bukvalno imati spisak raspoloživih mesta i moći će sami da izraze želju za šta su zainteresovani. Na nedavnoj promociji 11. klase policajaca koji su osnovnu obuku završili u Sremskoj Kamenici, Stefanović je najavio karijerno napredovanje. „Tako će se uvek tačno znati ko i na koji način može da napreduje i da dolazi do boljeg položaja unutar naše službe. Zato se trudite da radite dobro, pošteno i profesionalno. Tako mogu da vam garantujem da će u tom slučaju vaš rad biti primećen i nagrađen“, poručio je Stefanović budućim policajcima.

Naime, kako „Alo!“ ekskluzivno saznaje, ovo će biti samo jedna od novina u novom zakonu o policiji, čije je usvajanje planirano do kraja godine, a kojim će se stati na put političkom i rođačkom postavljanju kadrova koji su olako od pozornika postajali načelnici i na tim funkcijama sedeli i po deset godina bez ikakvih rezultata, a mnogi od njih su za to vreme prešli na drugu stranu zakona i sarađivali sa ljudima iz kriminalnih krugova.

O takozvanom karijernom napredovanju, po kojem će se tačno znati ko i na koji način može da dođe na neko mesto u MUP-u, a koje namerava da uvede, ministar policije Nebojša Stefanović već je govorio nekoliko puta, a naći će se u novom zakonu.

- On je odlučan da sprovede reforme u MUP-u i da u potpunosti profesionalizuje, ali i podmladi policiju, ali je za te reforme potreban novi zakon da bi se stalo na put raznim javašlucima koji su gotovo doveli do sloma sistema. Tako ste imali mlade ljude koji su uprkos svom obrazovanju i radu godinama tavorili po stanicama bez ikakve šanse da se iskažu, a na drugoj strani načelnike raznih uprava koji su od pozornika postali načelnici jer su bili podobni za vlast u tom trenutku i tu su ostali po deset godina, a da niko nije proveravao kako rade. Bukvalno je većina njih srasla s foteljama jer ih niko nije ni pitao šta su rezultati njihovog rada. Ova vlada je vrlo odlučna, kao i sam Stefanović, da se tome stane na put - priča naš izvor.

Policijski funkcioneri biće birani putem internih
konkursa. Nebojša Stefanović odlučan je da stane na put partijskim i rođačkim kadrovima

Nacrt novog zakona o policiji, koji će se možda zvati i zakon o unutrašnjim poslovima, uveliko se priprema, kao i strategija reforme u MUP-u.

- Novi zakon će tačno propisati način na koji će se po završetku Kriminalističko-policijske akademije ili osnovne policijske obuke kandidati zapošljavati u policiji, i to shodno stručnoj spremi. Posle toga, u skladu sa rezultatima i stečenim znanjem, imaće mogućnost da budu raspoređeni na viša radna mesta. Za rukovodeća mesta uvešće se konkursi koji će biti transparentni uz jasne uslove. Praktično će biti uvedeno stepenovanje i svi će morati da prolaze stepenik po stepenik u karijeri, a ne da imamo pozornika koji preko noći postane načelnik uprave u sedištu MUP-a. Da bi neko postao načelnik, trebaće mu ozbiljna biografija u službi i sve će biti uređeno zakonom, tako da ako ne ispunjava te uslove, neće moći da prođe ni da mu je sam ministar rođeni brat. A i kada postane načelnik, konstantno će se na svakih mesec dana obavljati provera rezultata - objašnjava naš izvor.

Jednom general, ceo život general
Zakonom bi trebalo da se reše i zavrzlame vezane za funkcionere MUP-a sa generalskim činovima. „Recimo, generali koji su smenjeni zbog loših rezultata, o kojima je govorio Aleksandar Vučić, ne mogu po sadašnjim propisima biti stavljeni na niže radno mesto. Faktički, smenili ste ih, ali im ponovo morate dati neku funkciju jer su dobili taj čin generala. I sama dodela ovih činova će morati da se uredi propisima, da ne postanete od kapetana za dve godine general, dok neki čekaju i po 20 godina na to“, kaže naš izvor.


Nakon smene, Rodoljub Milović, načelnik UKP-a, Mladen Kuribak, načelnik Policijske uprave, Zoran Tomašević, načelnik Uprave za obezbeđenje, Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije, i Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije, i dalje su neraspoređeni. Osim Kuribaka, kome je čin dodelio bivši ministar Dragan Jočić, svi ostali su čin dobili u vreme Ivice Dačića.

Poslednji komentari
  • mila Vreme: 22.07.2014 16:04h

    Stop kriminalu,počnite os samog vrha tamo su krimosi.

  • obrazovani policajac Vreme: 22.07.2014 16:11h

    Konacno. Konkurs pa neka se dokazuju

  • velikibuda Vreme: 22.07.2014 16:46h

    Mogu da kazem hvala Bogu,a sta cete sa onima koji imaju ozbiljnu biografiju ,a nisu mogli da napeduju jer su isti nipodastavnai i disktriminisani.U yakonu o dryavnim sluybenicima i do sada je moralo funkcionisati na nacin koji je ovde prezentovan.Problem je sto se sve radilo po prijateljskoj,politickoj i geografskom nepotizmu.

  • uhhh Vreme: 22.07.2014 18:18h

    kad bi ovo bilo istina sto kaze ministar policije imalo bi nade za srbiju ovo uliva nadu istina da su mnogi policajci od pozornika dosli do komandira bas zahvaljuci nekim stranakama a ima a nista postigli nisu a ima toliko realnih ljudi koji se bore sa kriminalom nemogu da napreduju i po 20 godina cag sta vise i sputavaju ih kolege cinovnici samo napred svaka cas

  • niko Vreme: 26.07.2014 15:30h

    Sta sa onima koji nemaju ni jednu policijsku skolu, vec neki drugi fakultet, jer nisu mogli da je upisu, jer nisu imali vezu na akademiji i sl., a bolji su sluzbenici u borbi protiv kriminala od ovih koji su zavrsili ozbiljne policijske skole? Mora neko i o tome da razmislja?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP