Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST

Stotine advokata ispred Ustavnog suda

Autor: Tanjug | 29.12.2014 - 12:34:00h | Komentara: 2

Više stotina advokata protestvovalo je danas ispred zgrade Ustavnog suda u bulevaru Kralja Aleksandra jer se skoro četiri meseca ne odlučuje o advokatskim inicijativama za ocenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona.

Protest advokata

Protest advokata/arhivska fotografija

- Skup je organizovan kako bi uputili urgenciju i apel Ustvanom sudu jer već četiri meseca ne rešava po našim inicijativama za ocenu ustavnosti zakona - rekao je za Tanjug advokat iz Beograda Vladimir Galjak.
Prema članu 67. Ustava Srbije, pravnu pomoć pružaju advokati i jedinice lokalne samouprave, tako da su ovlašćenja koja su data Zakonom data javnim beležnicima neustavna, naglasio je Galjak.
Prve inicijavite za ocenu ustavnosti pomenutih zakona predate su Ustavnom sudu 17. septembra.
Ustavni sud je 12. novembra saopštio da je održao pripremnu sednicu povodom njihove kao i inicijative za ocenu ustavnosti obustave rada advokata, koja je počela 17. septembra u celoj Srbiji.
Advokati su stupili u protest sa obustavom rada, jer smatraju da su neustavne pojedine odredbe pomenutih zakona, a traže i regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.
Ustavni sud Srbije je 11. decembra saopštio da je do tog dana dobio ukupno 76 incijativa za ocenu ustavnosti povodom Zakona o javnom beležništvu i drugih sa njim povezanih zakona, kao i da se po tim predmetima prioritetno postupa.
Advokati su u više navrata podnosili urgenicuje Ustavnom sudu, kako bi požurio sa donošenjem odluka o njihovim inicijativama.
Poslednji komentari
  • DS22 Vreme: 29.12.2014 13:14h

    cekaju da Alek negde otputuje bar na nEDELJU dana da bi doneli odluku i zbrisali na "godisnji" ! Jer njihova se ne porice!

  • zarko Vreme: 29.12.2014 21:51h

    Ustavni sud vec duze vreme stoji na pozicijama drustvene statike, sto drugim recima znaci -neprilagodjavanje drustvenoj dinamici svojstvenoj drustvima tranzicije i dopusta da na njega deluu zakoni inercije odnosa i stanja iz bivse ex YU, sto naravno dovodi do globalnih drustvenih nesporazuma!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP