Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UDARNI TALAS SAVE VEČERAS!

Stotine iseljene iz Šapca, Sremske Mitrovice i Šida

Autor: E. A. - M. D. | 20.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Čak 11 sela u slivu Save, na području Šapca, evakuisano je juče tokom dana zbog problema sa odbrambenim bedemima.

Odbrana Šapca

Odbrana Šapca | Foto: D. Gol

„Nivo vode oko Šapca se smanjuje, ali to ne znači da je opasnost prošla. Bedemi su puni vode i preti realna opasnost da dođe do proboja. Imali smo izuzetno tešku situaciju kod Čevrntije, koju je 500 vojnika uspešno saniralo zasada i sprečilo da se voda izlije i napravi katastrofu od ušća Drine ka Šapcu“, izjavio je Ljubiša Diković, šef Gradskog štaba za vanredne situacije u Šapcu, i načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Reč je o selima: Drenovac, Ševarice, Tabanović, Pričinović, Majur, Mišar, Orašac, Miokus, Dragojevac, Mrđenovac i Provo.

Tri scenarija, računa se na najgori

Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova izjavio je da su pripremljena tri scenarija za reagovanje. „U slučaju najgoreg scenarija, tamo je ceo sremski potez potencijalno ugrožen“, rekao je on i najavio da se „taj talas vode iz Hrvatske očekuje najverovatnije u sredu“. On je objasnio da „prvi ne bi podrazumevao evakuaciju većeg broja sela“, dok drugi „podrazumeva evakuaciju i Šida, i Bosuta i čitavog niza manjih mesta“. Uvek računamo na najcrnji scenario, a to je treći kojim se predviđa „da poplavni talas bude takve jačine da ugrozi i Sremsku Mitrovicu“, rekao je Marić.
 

U kriznom štabu doneta je odluka da građani više ne učestvuju u odbrani Save nakon 20 časova, već da to rade vojska i policija, a doneta je i zabrana ulaska u zonu za privatna vozila. Iako su naložili evakuaciju građana, škole koje su poslužile kao prihvatni centri bile su već prebukirane, pa su majke sa decom ostale ispred u panici, čekajući gde će prenoćiti. Ipak, Slaviša Spasojević, načelnik šabačke policije, rekao je za naš list da postoji mogućnost da evakuisani budu smešteni, bilo u mesnu zajednicu Jevremovac, bilo u neku od pet škola, koje su u tom području, i da rade na tome da problem u najkraćem mogućem roku bude rešen.

- Bavimo se ovim problemom i očekujemo da ćemo evakuisane smestiti u neki od centara pre mraka - poručio je načelnik Spasojević. Od 15. maja do 19. maja sa područja šabačkih sela u kojima je naređena preventivna evakuacija stanovništva, izvedeno je 814 ljudi, objavila je Gradska uprava. Više hiljada meštana Šapca i dobrovoljaca iz okolnih gradova juče se odazvalo pozivu generala Dikovića, koji je rekao da je ovo poslednja odbrana Šapca, pa su došli na nasip u selu Drenovac, kako bi džakovima dodatno ojačali postojeći nasip.
Veliki ljudski lanac neumorno predaje iz ruke u ruku vreće peska i postavlja na nasip, i prema poslednjim informacijama, zasada je on obezbeđen. Međutim, očekuje se dolazak još jednog talasa i potrebno je dodatno obezbeđenje. Prema posledjim podacima dvoje ljudi se udavilo u Šapcu, a nakon što su odbili evakuaciju.

Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica

Evakuacija kod Mitrovice i Šida


Preventivna evakuacija juče je sprovedena u Moroviću, Višnjićevu, Bosutu i Sremskoj Rači. Bedemi se ojačavaju i kod Hrtkovaca i Klenka. Najteža situacija na Bosutu. Goran Ješić, potpredsednik Pokrajinske vlade i komandant pokrajinskog štaba za vanredne situacije, izjavio je da je u Sremskoj Mitrovici situacija pod kontrolom, a da je najteže stanje na reci Bosut. On je na konferenciji za novinare rekao da je zbog izlivanja reke Studve u Hrvatskoj, gde je došlo do novog pucanja nasipa, stanje postalo znatno ozbiljnije na reci Bosut. Opštinski štab za vanredne situacije u Šidu doneo je juče odluku o preventivnoj evakuaciji naselja Morović i Višnjićevo u toj opštini, rekao je Nikola Vidić, portparol tog štaba. Vidić je naveo da se radi o preventivnoj evakuaciji dece, žena i starih, dok je radno sposobno stanovništvo anagažovano na izgradnji nasipa.

Poslednji komentari
  • jelena Vreme: 20.05.2014 10:44h

    Kako se sada samo utrkujete da spasavate, a jadan narod u selu Jamena ste ostavili na milost i nemilost vodi koja ih je sa dve strane poplavila! U pomoc ste tek pritekli, kada je vec sve bilo gotovo. Bilo bi lepo kada biste razjasnili i objasnili ljudima Jamene, zarad kojih visih interesa i zarad odbrane kojih gradova je zrtvovan zapadni Srem i to selo?! Sram da vas bude!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP