Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVA VEĆ POLA GODINE IGNORIŠE VAPAJE GRAĐANA

Stotine pacijenata ne može na rendgen zbog nestašice barijuma!

Autor: R. K - A. M. | 04.11.2013 - 07:44:00h | Komentara: 0

U Srbiji već skoro pola godine vlada nestašica barijum-sulfata, neophodnog za rendgensko snimanje želuca, jednjaka, tankog i debelog creva, za koji nema zamene.

Ni oboleli od kancera ne mogu da dobiju tačnu potvrdu dijagnoze

Ni oboleli od kancera ne mogu da dobiju tačnu potvrdu dijagnoze | Foto: Shutterstock

Kako „Alo!“ saznaje, bez barijuma su ostale gotovo sve zdravstvene ustanove i apoteke, a očajni zdrastveni osiguranici prinuđeni su da po, inače, jeftino sredstvo idu u inostranstvo. I dok u Ministarstvu zdravlja kažu da je u saradnji sa RFZO „u toku procedura donošenja liste lekova“, u RFZO poručuju da sa tim nemaju nikakve veze! Kada će ovo sredstvo, koje je za mnoge pacijente od životne važnosti, stići u zdrastvene ustanove, nijedna od tih institucija nema odgovor!


- Imam rak i da bih mogao da započnem lečenje treba da uradim rendgen želuca. Međutim, u KBC „Bežanijska kosa“ su mi rekli da barijuma nema već četiri meseci. Rekli su mi da dotično sredstvo ne može da se nabavi ni u privatnim klinikama i apotekama i da probam da ga nađem u nekoj od zemalja u regionu - priča za „Alo!“ Radomir V. iz Beograda. Međutim, kako „Alo!“ saznaje nestašica barijuma je i u zemljama u regionu i može se naći jedino u Sloveniji. Razlog što ga nema u Srbiji je, kako kažu u apoteci „Farmasiti“, koja je distributer kontrasta, taj što još uvek nije formirana cena, pa već šest meseci ne mogu da ga nabave.

Profesor dr Nikola Milinić

Profesor dr Nikola Milinić | Foto: Z. Raš

Ljiljan Đaković, predsednik udruženja obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, smatra da to što barijuma nema predstavlja ugrožavanje pacijenata, odnosno zdravlja stanovništva, jer je u pitanju jeftina dijagnostička metoda koja daje odlične rezultate.


- Radi se o direktnom ugrožavanju zdravlja pacijenata. To što ga nema upućuje na činjenicu da se nikome ne isplati da ga uvozi. Umesto da se radi jeftina dijagnostika, pacijenti se šalju na mnogo skuplje magnetne rezonace, skenere, multislajse i slično - ističe Đaković za naš list.

Kako nezvanično saznajemo, problem sa snabdevanjem tržišta u Srbiji barijumom nastao je kada je kompanija „Hemofarm“ prodala ogranak “Zorka hemija”, koja je proizvodila barijum. Do pre nekoliko meseci ovo sredstvo se moglo nabaviti u privatnim klinikama po ceni od 2.500 dinara, ali ga je već mesecima nemoguće naći.

Milinić: Barijum nezamenljiv


Profesor dr Nikola Milinić, načelnik gastroenterologije u KBC „Bežanijska kosa“, objašnjava za „Alo!“ da je barijum neophodan kao kontrasno sredstvo prilikom snimanja digestivnih cevi želudca, jednjaka i creva.
- Barijum se unosi oralno ili se ubrizgava pumpicom. Nezamenljiv je, jer danas iako postoji endoskopija, odnosno pregled kamerom, služi da se da detaljan prikaz stanja digestivnih cevi, pa čak i onih delova koje kamera ne može da pokrije. Iako ga neki smatraju prevaziđenim, postoje pacijenti kod kojih se endoskopija ne sme nikako raditi, pa tako još uvek predstavlja izuzetno važan deo dijagnostike - kaže Milinić.

Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović | Foto: Emil Vaš

RFZO: Nismo nadležni Ministarstvo: RFZO naloženo da barijum stavi na D listu


Inače, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, koje vodi Momčilo Babić, ne smatraju se odgovornim za nestašicu. „Nabavka barijuma nije u nadležnosti RFZO! Nabavka barijuma je u nadležnosti samih zdravstvenih ustanova“, poručili su iz Fonda. U Ministarstvu zdravlja, međutim, kažu da je barijum upravo u saradnji sa RFZO stavljen na D listu lekova. „U maju 2013. odobreno je povećanje cene leka barijum-sulfata, u skladu sa Uredbom o kriterijumima za formiranje najviših cena lekova, nakon čega je nosilac dozvole za navedeni lek, ‚Zorka farma hemija‘, najavio redovno snabdevanje tržišta u narednom periodu. Kako nosilac dozvole tu obavezu nije ispunio, Ministarstvo  je predložilo RFZO stavljanje ovog leka na D listu, dok se ne obezbedi redovna snabdevenost tržišta. RFZO je ovaj predlog prihvatio i u toku je procedura donošenja liste lekova“, kontradiktorna je poruka iz ministarstva koje vodi Slavica Đukić Dejanović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP