Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTVRĐENO U PRIŠTINI

Stotinu kosovskih Albanaca u redovima islamista!

Autor: Srna | 22.07.2015 - 17:36:00h | Komentara: 0

Direktor Kosovske policijske službe Špend Mađuni rekao je danas da se 100 građana Kosova trenutno bori u redovima terorista "Islamske države".

Islamisti su poznati po  brutalnosti i javnim egzekucijama

Islamisti su poznati po brutalnosti i javnim egzekucijama | Foto: Profimedia

"Prema zvaničnim policijskim podacima, u redovima terorista od početka 2012. godine do danas bilo je više od 300 kosovskih Albanaca", rekao je Mađuni novinarima.
On je naveo da Kosovska policija prati situaciju u Siriji i Iraku i da preduzima mere da bi se sprečilo uključivanje građana u redove terorista.
Mađuni je rekao da je, prema nepotpunoj dokumentaciji, broj poginulih kosovskih Albanaca u Siriji i Iraku dostigao 50.
Istražitelji Euleksa i pravosudni organi samoproglašenog Kosova tokom prošle i ove godine priveli su blizu stotinu lica osumnjičenih za organizovanje, pripremanje i provođenje aktivnosti u vezi sa terorizmom u Siriji i Iraku.
Među njima je i više od 40 imama džamija sa šireg područja Kosova, uključujući i glavnog imama džamije Prištine, koji je krajem prošle godine posle pritovora od nekoliko dana pušten da se brani sa slobode.
U krugovima bliskim istražiteljima Euleksa Srni je rečeno da se teroristi na Kosovu regrutuju iz porodica lošeg ekonomskog i socijalnog statusa.
Te porodice uglavnom žive u seoskim područjima na teritoriji opština Kosovska Vitina, region uz granicu sa Makedonijom, Uroševac, Štimlje, Srbica i južna Kosovska Mitrovica.
Specijalci Euleksa tvrde da je područje južne Kosovske Mitrovice specifično po prisustvu jakog islamskog lobija kojim upravljaju imami koji su "školovani" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskoj i Saudijskoj Arabiji.
Uz južnu Mitrovicu, jedno od centralnih mesta za vrbovanje i zavođenje "vernika" i njihovo uključivanje u redove terorista jeste područje opština Štimlje i Lipljan, oslonjenih na opštinu Uroševac odakle se, prema policijskim izvorima, u redove terorista uključilo dvadesetak Albanaca.
Pomoćnik državnog sekretara SAD Viktorija Nuland je nedavnu posetu Prištini iskoristila da upozori na opasnost i mogućnost da Kosovo postane evropski centar islamista i fundamentalista.
Prištini je savetovano da stavi pod kontrolu rad nevladinih organizacija koje dobijaju donacije sa Bliskog Istoka, pošto su britanski, nemački i američki agenti koji borave i rade na Kosovu prepoznali njihovu povezanost sa teroristima "Islamske države".
Uoči njenog dolaska na Kosovo, u Prištini i Prizrenu izvršene su racije u sedištima NVO sa Bliskog istoka.
Zaplijenjena je dokumentacija, a direktori NVO privedeni i predati istražnim organima pod sumnjom da su se bavili poslovima u vezi sa terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP