Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Štrajk advokata se nastavlja bez obzira na odluku države o Uputstvu!

Autor: Beta | 25.09.2014 - 17:42:00h | Komentara: 3

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je danas da će štrajk koji je započet 13. septembra biti nastavljen do konačnog ispunjenja zahteva Komore bez obzira na to kakvu odluku o Uputstvu o štrajku državni organi budu doneli.

Nikola Selaković

Nikola Selaković | Foto: Beta

Ministar pravde Nikola Selaković juče je pismom predložio Advokatskoj komori Srbije da stavi van snage uputstvo za postupanje tokom štrajka advokata i ocenio da to uputstvo predstavlja direktnu pretnju advokatima koji neće da štrajkuju i da je zbog toga protivustavno i protivzakonito.

Prema pisanju beogradskih medija Ministarstvo je zatražilo od Vlade Srbije da taj akt stavi van snage, dok će Ministarstvo pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti tog akta, kojim bi oni članovi Komore koji ne štrajkuju bili novčano kažnjeni ili izbrisani iz advokatskog adresara.

- Bez obzira na pravnu sudbinu 'Uputstva' svi članovi, svih komora unutar AKS su upoznati sa punovažnom odlukom Skupštine AKS o obustavi rada od 13. septembra 2014. godine i svi članovi komore su dužni da poštuju odluke komore - navodi se u saopštenju AKS.

AKS je saopštila da će oni odreagovati čim Vlada Srbije bude izdala svoje obaveštenje u vezi sa Uputstvom. AKS je optužila Selakovića da je postavio "ultimatum sa pozicija sile izvršne vlasti" i da je tako povredio Ustav, kao i Zakon o advokaturi.

- U ovom dopisu nećemo polemisati o tome da li je na osnovu propisa ove države moguće staviti van snage Uputstvo i da li je Uputstvo uopšte pravni akt čija ustavnost može biti predmet ocene pred Ustavnim sudom Srbije - saopštila je Advokatska komora Srbije.

Štrajk advokata počeo 13. septembra u Beogradu, a zatim 17. septembra u celoj Srbiji, zbog toga što nije ispunjen njihov zahtev da im se porezi vrate na staro, već je doneta odluka da plaćaju veći porez.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • asid Vreme: 25.09.2014 18:15h

    Kol’ko sam s’vatio advokati najviše štrajkuju zbog oduzimanja prava za sačinjavanje ugovora o prodaji nepokretnosti jer bi to izazvalo drastičan pad potrebe za njihovim radom ali ne samo zbog samog sačinjavanja ugovora već mnogo više zato što će odsad jedna nepokretnost moći da se proda samo jednom kupcu a ne njima desetorici kao dosad što će drastično smanjiti broj tužbi i sudjenja gde bi se oni zaposlili!

  • Vera Vreme: 26.09.2014 07:35h

    Aside, osim što znaš nešto malo da čitaš, tu ti se znanja završavaju. Nijedan advokat koji drži do sebe neće ući u višestruku prodaju, jer odgovara stranci za zakonitost sačinjenog ugovora. Država je najdirektnije kriva za višestruke prodaje jer nije valjano sankcionisala takve poslove, tužilaštva sa tim neće da se mlate, njih zanim samo ono gde je oštećena država, građani nisu bitni. Pogrešna ti je adresa, a znanja manjkava.

  • deskons Vreme: 26.09.2014 12:49h

    Rekao bih da "nikol`ko" nisi "s`vatio" ...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP