Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

APEL

"Štrajk može da ugrozi advokate"

Autor: Tanjug | 12.10.2014 - 17:44:00h | Komentara: 0

Advokat iz Beograda Nebojša Anđelković apelovao danas na predsednika Advokatske komore Srbije da po hitnom postupku zakaže sednicu Skupštine te komore.

Palata pravde  zvrji prazna

Palata pravde zvrji prazna | Foto: Oliver Bunić

Na sednici bi delegati trebalo da se izjasne da li treba nastaviti štrajk ili ga prekinuti do odluke Ustavnog suda.
"U ovoj situaciji kada Ustavni sud odlučuje o problemima koji se odnose na ustavnost i zakonitost odredbi Zakona o javnim beležnicima, delegati Skupštine, koja po Statutu komore predstavlja najviši organ odlučivanja, su jedini ovlašćeni da kažu da li ima smisla nastaviti sa štrajkom ili ga prekinuti za određeno vreme do odluke Ustavnog suda, rekao je Anđelković Tanjugu.
On je istakao da nastavak štrajka koji traje već mesec dana, može da ugrozi veliki broj advokata, kao i da može da se tumači kao ozbiljan pritisak na Ustavni sud, o čemu se predsednica Ustavnog suda već izjasnila.
Osim toga, kako je naveo, u ovoj situaciji advokati su stavili u drugi plan svoje klijente.
"Smatram da su naši klijenti zaslužili da im se posvetimo i da se vratimo svojim delatnostima, a da ostavimo Ustavni sud da donese odluku. Ako donese pozitivnu odluku svi problemi u toj oblasti će biti rešeni, a ukoliko ne bude tako advokati imaju mogućnost i pravo da donesu novu odluku i da nastave sa štrajkom", smatra Anđelković.
On je ukazao i na veliku dilemu koja se našla pred advokaturom.
"S jedne strane imao građane Srbije kojima treba da pružimo pravnu pomoć i zaštitu, čija su prava ugrožena, a s druge strane imamo situaciju gde su ta prava ugrožena advoaktima. Moramo da odlučimo šta nam je važnije da li da štitimo građane, što nam je uloga u društvu ili da stavimo u prvi plan zastitu naših prava", ukazao je advokat.
On je napomenuo je vrlina advokatske profesije i njena uloga u društvu pre svega da štiti prava građana i njihove interese u skladu sa Ustavom, zakonom i Evropskom konvencijom o zastit ljudskih prava i sloboda, Poveljom Ujedinjenih nacija, odnosno Deklaracijom o pravima čoveka i građana.
Međutim, kako je naveo, donošem rešenja Ministarstva finansijima kojima su za 50, 80 ili 100 posto uvećane poreske osnovice u odnosu na prošlu godinu urgožena su prava advokata.
Isto tako je ugrožen rad advokata donošenjem Zakona o javnim beležnicima kojim je advokaturi oduzet jedan deo nadležnosti i prenet u nadležnost notara, dodao je Anđelković.
On je izrazio nadu da će se Ustavni sud u najskorije vreme izjasniti o ustavnosti osporenih odredbi tog zakona, kao i da će se dijalogom sa ministarstvom pravde i finansija naći rešenje problema paušalnog oporevizanja koje je letos bilo na pomolu.
"Kao nezavistan i samostalan advokat koji nepripada ni jednoj političkoj partiji niti sam uključen u organe komore Beograda niti Srbije, želim da istaknem da odluka koju je doneo protesni odbor o nastavku štrajka ne moze i ne sme biti obavezujuća za adovkate jer Statut AKS ne poznaje institut protesnog odbora. Zbog toga apelujem da predsednik AKS hino zakaže sednicu Skuspstine radi izjašnjenja o opravdanosti ili neopravdanosti štrajka", naglasio je Anđeklović.
Beogradski advokati štrajkovali su 15 dana krajen juna zbog povećanja paušalnog poreza. Međutim, nastavili štrajk 10. seprembra, a nedelju dana kasnije su im se priključile i kolege iz cele Srbije uz novi zahtev kojim osporavaju ekskluzivnost notara u sastavljanju ugovora o prometu nepokretnosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP