Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINIMUM RADA

Štrajk policajaca u petak!

Autor: FoNet | 24.09.2014 - 16:15:00h | Komentara: 0

Nezavisni sindikat policije (NSP), kome su se priključila još četiri sindikata ostaje pri odluci da u petak počne štrajk, koji će trajati do ispunjenja zahteva, a njegovo održavanje nema veze sa Paradom ponosa, izjavio je danas predsednik tog sindikata Velimir Lukić.

Pokrivalica uviđaj, policija, ubistvo

Policija će rad svesti na minimum

On je, na konferenciji za novinare, rekao da očekuje da u štrajku učestvuje 70 odsto policajaca i da bi, zbog činjenice da je on na vreme najavljen, Ministarstvo
unutrašnjih poslova moralo da zabrani održavanje svih javnih skupova, uključujući i Paradu ponosa 28. septembra.


Lukić je dodao da bi, zbog održavanja štrajka, bezbednosna procena za Paradu ponosa trebala da bude negativna, kao i da nema mesta politizaciji štrajka i njegovom vezivanju za održavanje tog skupa. Prema njegovim rečima, NSP ima 21.500 članova, a ostali koji se priključuju štrajku - Sindikat srpske policije,
Nezavisni policijski sindikat, Sindikat vatrogasaca i Sindikat ujedinjene policije još 10.000, tako da bi rukovodstvo MUP to trebalo uzeti u obzir kad daje bezbednosnu procenu.


- Policajci koji štrajkuju će dolaziti na posao, ali neće izlaziti na obavljanje zadataka, osim zakonskog minimuma rada od 30 odsto. Štrajkački odbori će biti na terenu i procenjivati situaciju, a štrajk će se prekinuti ukoliko bude procenjeno da će biti ugrožen javni red i mir u većem obimu i život građana - istakao je Lukić.


On je rekao da je NSP još u julu najavio štrajk za 15. septembar, pre osam dana je poslodavcu poslao obaveštenje o početku, a do danas nije dobijen odgovor na njihove zahteve.


Zahtevi sindikata su da se potpiše novi kolektivni ugovor ili produži postojeći, koji ističe danas, isplate naknade za dolazak i odlazak policajaca s posla, jer im se duguje za 12 meseci, kao i da im se garantuje da se na policiju neće odnositi nove mere Vlada o smanjenju plata. Lukić je naglasio da su prošli mesec policajcima već smanjene plate, u proseku za 4.000 dinara i da zato od ministra Nebojše Stefanovića traže garancije da će biti izuzeti od novog smanjenja.


Svi zahtevi mogu da se reše za pet minuta, ukoliko postoji dobra volja u MUP, ocenio je Lukić, i poručio da sindikat ministru "više neće verovati na reč", jer već jednom nije ispunio ono što je obećao, pa će tražiti pisane garancije. Štrajku se nije priključio drugi reprezentativni sindikat u MUP - Policijski sindikat Srbije.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP